Wat het met je doet als je opeens business class vliegt

Toen ik naar Mexico vloog met Disney ter ere van hun nieuwe film Coco (waar ik jullie hier al vast wat over verteld heb) zat ik niet opgevouwen in economy, maar kreeg ik een business class ticket met AeroMexico. That’s right, business class baby. Voor mensen die vaker reizen op kosten van grote bedrijven of zelf ergens hoog in de boom (of de poen) zitten is dat misschien gesneden koek, ik was er nógal van onder de indruk. Maar toch he, maar toch deed het heel rare dingen met me en ging ik bijna vanzelf en per ongeluk doen alsof ik dit allemaal reuze normaal vind.

Je hebt nul komma nul inpakzorgen

Ik reis altijd met handbagage dus hoef me sowieso niet zo’n zorgen te maken over of ik wel binnen de toegestane aantal kilo’s blijf, maar stél je bent wel een idioot die het nodig vindt om 30 kilo mee te slepen naar de andere kant van de wereld voor een trip van vijf dagen, dan kan dat dus gewoon. Waar ik dan wél weer heel blij mee was was dat ik me geen zorgen hoefde te maken over de hoeveelheid tassen die ik meenam in de cabine. Zeker bij low cost carriers heb je altijd dat domme gezeik bij de gate dat je maar één stuk handbagage mee mag nemen, waardoor je dus voor de onmogelijke opgave staat om je handtas IN je koffertje te douwen, om vervolgens te horen te krijgen dat het nu te zwaar is en je even €70,- mag betalen om je koffer in het ruim te doen. Kut voor je. Nou goed, dat dus allemaal niet, als je business class vliegt mag je gewoon een stuk handbagage en twee extra handtassen het ruim in meenemen, dus toen ik bij de SeeBuyFly mijn favoriete parfum kocht die daar altijd 50% goedkoper is dan in de normale winkels, antwoordde ik gewoon ‘ja’ op de vraag of ik er een tasje bij wilde. ‘Ik vlieg business class, dus ja hoor ik kan er mákkelijk nog een tasje bij hebben’ wilde ik antwoorden, maar deed ik natuurlijk niet.

Überhaupt heb je schrikbarend weinig zorgen

Omdat ik alleen met handbagage reis en gewoon thuis incheck, kan ik vanaf binnenkomst bij Schiphol altijd meteen doorlopen naar de gates. Maar goed, dan moet je wel eerst nog de tassencontrole doorstaan en daar kan zomaar een tering lange rij staan waardoor je dus alsnog staat te wachten. Ik kan niet ontkennen best een beetje travel anxiety te hebben, dus vaak ben ik echt de aanbevolen twee uur van tevoren op Schiphol en zit uiteindelijk altijd veel te lang te wachten bij m’n gate tot we mogen boarden. Maar bij deze vlucht vond ik dat niet nodig. Ik vlieg business class dus ik mag gewoon doorlopen dacht ik toen ik de treinen naar Schiphol checkte, zonder een spatje stress gewoon een veel latere trein koos, en dus 15 minuten voordat ik moest boarden pas op Schiphol aankwam. Uiteindelijk zat er tussen uitstappen van trein en instappen van vliegtuig misschien maar 30 minuten, nog nooit voelde mijn leven zo efficiënt. Oh en ik ga gewoon nog met de trein ja, ben zo gewoon gebleven.

“In plaats van ‘say cheese!’ deed ik ‘ik vlieg altijd business class hoezo?’ Volgens mij is het best aardig gelukt.”

Alles in het vliegtuig is één groot theater

Net als dat je vroeger op het schoolplein wilde overkomen als on of the cool kids, wil je er in de business class ook graag bij horen. Om je heen zitten mensen die dit waarschijnlijk wél vaak of regelmatig doen, en ook al wilde ik het liefst de hele vlucht rondlopen om ALLES TE FILMEN EN FOTOGRAFEREN OMG, ik heb me ingehouden en played it cool. ‘Kijk mij nou, och ik vlieg business class, maar dat doe ik altijd, ik weet precies hoe alles werkt.’ Wel lullig dat ik toen zeker tien minuten heb moeten zoeken naar de controller voor m’n scherm en dat uiteindelijk de man naast me aanwees dat ‘ie in het vak voor me zat, wilde bijna iets zeggen over dat ik normaal in andere toestellen business class vloog maar ook hier, dat deed ik gelukkig niet. Zie je wel, totally cool.

Alles in het vliegtuig is één groot theater deel 2

Want natuurlijk wilde ik wel een foto van mezelf in die stoel, dus ik vroeg op m’n meest nonchalante manier aan de stewardess om een foto te maken en keek daar heel cool bij. In plaats van ‘say cheese!’ deed ik ‘ik vlieg altijd business class hoezo?’ Volgens mij is het best aardig gelukt. Toen ze me later vroeg of ik ‘wine, juice or champagne?’ wilde stond ik voor een dilemma: drinken mensen die altijd business class vliegen eigenlijk wel champagne? Of zijn ze inmiddels wel klaar met AL die champagne die ze natuurlijk de hele tijd overal drinken? Het dilemma duurde maar even want al snel realiseerde ik me weer dat ik champagne het allerlekkerste van de wereld vind. Dus ik bestelde champagne. In de business class.

Je bent na afloop zo fit dat je dat de hele tijd moet vertellen

De terugvlucht vertrok om 23:00 Mexicaanse tijd, en kwam om 17:00 aan in Amsterdam. Dan heb je dus precies een nacht gehad en dan nog een beetje extra, waardoor je perfect fit het vliegtuig uitrolt en zaterdagavond allemaal leuke dingen kunt doen. Ik had afgesproken een biertje te drinken met een vriend, en toen ik m’n telefoon weer aandeed zag ik een appje van hem dat als ik te gaar was van de lange vlucht, we ook morgen konden afspreken. ‘Och, nee hoor ik voel me topfit, ik vlieg business class moet je weten’ stuurde ik, want dit was een vriend en daar kan ik dat soort dingen gewoon tegen zeggen. Tussen het moment van vliegtuig uitlopen en trein instappen (ben nog steeds heel normaal gebleven) zat wederom niet meer dan een kwartier, dus om 18:00 zat ik fris gedoucht en topfit in de kroeg. Kan gewoon, als je, net zoals ik, business class vliegt.

Moet nu al huilen bij het idee aan m’n volgende vlucht, die weer gewoon in economy is.

(Oh en nee ik ben niet betaald voor dit stuk, koest en in je hok)