Jarenlang vloog ik voor elk stedentripje met Ryanair. Een klein vergelijkend onderzoek leverde altijd op dat Ryanair met gemak honderd euro goedkoper was, en als je een blutte student bent is 100 euro ongeveer hetzelfde als een miljoen: extreem veel geld. Vertrek vanaf Eindhoven maakte me niet uit, ik studeerde toch nog, had een OV-kaart waarmee ik gratis kon reizen en bovendien was tijd nog niet een schaars begrip dus kon mij het schelen dat dat geintje zomaar 2 uur extra reistijd betekende. Maar toch, elke keer weer, kwam ik briesend en witheet van woede aan op plaats van bestemming, want vliegen met Ryanair is gewoon écht voor niemand leuk.

“Vliegen met Ryanair ontneemt me de wil om te leven.”

Nog los van de gore vliegtuigen (álles plakt, tijd voor schoonmaken is er niet geloof ik), extreem lelijke interieur (blauw en geel is alleen bij Ikea acceptabel en zelfs daar heb ik er moeite mee), gekmakend slechte vliegtijden is het ALLERergste nog wel dat je overal voor moet bijbetalen. Koffer mee? Prima, kost je 50 piek. Flesje water? 7 eurootjes graag. Een spelfout op je ticket? €100,-. Boardingpass niet geprint? Even in de rij staan en ZEVENTIG EURO bijbetalen aub. Misschien is dat laatste inmiddels aangepast aan het feit dat we in 2017 leven maar voor de rest blijven al die irritante verkoopdingen rustig doorgaan. Het boeken van een ticket is dan ook een soort hindernisbaan, waarbij het heel moeilijk is om níet een auto, hotel of speedy boarding ticket te kopen. Overigens is “speedy boarding” het ALLERDOMSTE ooit, maar daar gaan we het later deze week nog over hebben.

Ding is, inmiddels is tijd wél een kostbaar goed en vertik ik het om eerst 1,5 uur in een trein te moeten zitten en daarna een bus terwijl ik op 10 minuten treinen van Schiphol woon. Daar komt bij dat Ryanair altijd op de kleinere en dus goedkopere vliegvelden vliegt, waardoor je op plaats van bestemming óók nog eens langer moet reizen om in het centrum te komen. Bitch, ain’t nobody got time for that. Maar ook al zou het tijdargument niet opgaan, dan is er nog wel het levensgelukargument. Komt ‘ie:

Vliegen met Ryanair ontneemt me de wil om te leven. Ik word tot op het bot chagrijnig en verkeer in een constante staat van totale woede door alle pietluttige bullshit regeltjes, de plakkende stoelen, even chagrijnige medepassagiers en dat tering domme klassieke muziekje dat ze afspelen tijdens het boarden, dat nóóit speedy is. Bij het landen wordt er in 90% van de gevallen geapplaudisseerd en alsof dat nog allemaal niet erg genoeg is wordt het personeel tot op de laatste cent uitgeknepen waardoor je kunt afvragen hoe veilig het eigenlijk is om met ze te vliegen.

“Ik word tot op het bot chagrijnig en verkeer in een constante staat van totale woede door alle pietluttige bullshit regeltjes.”

Behalve Ryanair is Vueling trouwens bijna minstens zo erg. Die vertrekken wel vanaf Schiphol (is oke), hebben betere vliegtijden (is ook oke), maar de medewerkers zijn eikels, het boekingssyteem net zo misdadig als bij Ryanair en áls er iets misgaat met vertraging, vermiste bagage of wat dan ook, dan geven ze geen gehoor en kun je lekker de tering van ze krijgen. Ik haat Vueling bíjna net zo erg als Ryanair.

Zo. Dat lucht op. Samenvattend, vlieg niet met Ryanair. En als het even kan ook niet met Vueling. Niet denken “ach, het is alleen de vlucht maar”, want dat is niet zo. Vanaf het boeken tot het inchecken tot alles op het vliegveld is het kut en dat is gewoon geen goede manier om aan je vakantie te beginnen. Zie vliegen als een cadeau en trakteer jezelf op een goede vlucht bij een fijne maatschappij vanaf een goed vliegveld, Schiphol dus (tenzij je in Eindhoven woont natuurlijk maar dan kan ik er ook allemaal niets meer aan doen). Dat was het wel voor nu. Dag Ryanair! Tot nooit meer ziens!