Zoals ik al vertelde (hier bijvoorbeeld) ben ik met Disney naar Mexico gereisd om te zien hoe de film is ontstaan, en wat de inspiratiebronnen zijn. Voor vertrek had ik de mazzel dat ik Coco al mocht zien, en eigenlijk had ik op dat moment maar weinig weet van wat dat hele Dia de los Muertos nou precies betekende. Dat vroeg ik me dan ook het meest af toen ik de film zag, wat van die traditie is echt en wat komt van de fantasie van de makers? Om die vraag meteen vast te beantwoorden: praktisch alles is echt. Als je ‘m al gezien hebt heb je meer aan wat volgt, en als je ‘m niet hebt gezien dan moet je dat heel snel gaan doen en daarna dit stuk nog maar eens lezen.

Straathond Dante

Een Disney-film is geen Disney-film zonder vrolijk, lief en beetje dom dierenpersonage. In Coco is dat Dante, een Mexicaanse naakthond. Jup, een hond zonder vacht. Dit hondenras is de nationale hond van Mexico, waar het ook zijn oorsprong vond. Deze honden hebben vaak een onvolledig en zwak gebit, wat mede de oorzaak kan zijn voor het feit dat veel van dit type honden het ‘hanging tongue’ fenomeen hebben: ze kunnen hun tong niet in hun mond houden en laten ‘m aan de zijkant van hun mond houden. En dat is nou precies ook hoe Dante eruit ziet.

Coco – Dante's Lunch... A Short Tail - Official Disney Pixar UK | HD Disney UK (screen grab) CR: Disney

Hoe de straten eruit zien

Wat meteen opviel was dat het stadje zoals we in Coco zien een vrijwel directe kopie is van de stad die wij bezochten, San Miguel de Allende. De cobblestones, oranje huizen, laagbouw en vierkante pleinen, het was alsof ik letterlijk in het decor van de film rondliep. Niet zo gek ook, er zit ongelofelijk veel research in Coco, de makers zelf zijn meerdere keren naar Mexico gegaan maar ook hebben ze een team van Mexicaanse experts ingeschakeld dat ze de hele tijd kon adviseren over hoe bepaalde zaken er in het echt aan toe gaan.

De marigold bloemen

In de film wordt de brug tussen onze wereld en die van de doden prachtig weergegeven door middel van een brug gemaakt van marigold bloemblaadjes. En ook in de rest van de film zie je de oranje bloemen overal terugkomen – net als in het echt. San Miguel, het stadje dat wij dus hebben bezocht, hing ook helemaal vol met marigold. Het idee is dat de sterke geur van deze bloem de zielen helpt om hun weg terug naar ons te vinden, en dus ruikt het overal waar je gaat heerlijk bloemig (voor meer uitleg over wat de traditie precies inhoudt moet je trouwens dit even lezen).

THE LAND OF THE DEAD – In Disney•Pixar’s “Coco,” aspiring musician Miguel (voice of Anthony Gonzalez) finds himself in the Land of the Dead—a rich and vibrant community featuring bridges of marigold petals. Directed by Lee Unkrich, co-directed by Adrian Molina and produced by Darla K. Anderson, Disney•Pixar’s “Coco” opens in U.S. theaters on Nov. 22, 2017. ©2017 Disney•Pixar. All Rights Reserved.

Hoeveelheid muziek die je hoort

Muziek speelt een heel belangrijke rol in de film, en er zijn dan ook bijna geen muziekloze momenten – precies als in het echte Mexico. Er komt altijd wel ergens muziek vandaan, er is altijd wel ergens iemand aan het zingen, of je nou op een begraafplaats, in een museum of bij een restaurant bent.

Drukte op de begraafplaats

Onderdeel van de traditie is dus dat families de begraafplaats bezoeken waar hun dierbaren begraven liggen. In de film zie je dat dit massaal gedaan wordt, en dat families echt bij de graven gaan zitten en daar ook de hele dag en/of avond blijven. Er wordt muziek gespeeld, mensen houden een picknick – en ook dat gaat in het echt allemaal precies zo. Het was echt een hoogtepunt van de reis, het bezoeken van de begraafplaats, omdat het zo ontzettend ontroerend was om te zien hoe mensen met hun verdriet en gemis om gaan.

coco-cemetery

De Ofrenda’s

Zoals ik vertelde in dit stuk staan tijdens Dia de los Muertos de ofrenda’s centraal. Eigenlijk wordt de werking en de betekenis ervan heel goed uitgelegd in de film, want de makers hebben zich exact gehouden aan hoe de traditie er in het echt aan toe gaat. Geen romantisering van iets wat gewoon van nature al heel romantisch is dus, de film is wat dit betreft net een documentaire over Dia de los Muertos.

Visualisatie van het dodenrijk

In de film komt hoofdpersoon Miguel dus per ongeluk terecht in het dodenrijk, en moet vanaf daar zijn weg weer terug zien te vinden. Dat dodenrijk is vrijwel 1-op-1 gebaseerd op hoe de stad Guanajuato eruit ziet. Deze stad, die we ook bezocht hebben, ligt op anderhalf uur rijden van San Miguel, en staat bekend om de bijzondere architectuur. De felgekleurde huisjes zijn namelijk allemaal redelijk hutje mutje op elkaar gebouwd, en vormden daarmee de perfecte inspiratiebron voor hoe de makers van Coco hun dodenrijk wilden visualiseren.

land-of-the-death

Heb je Coco nog niet gezien? Ga snel doeeeeeen dan want echt het is zó’n leuke film. En nee, ik krijg niet betaald om dat te zeggen, ik vind dat gewoon écht zo.