Een groot onderdeel van volwassen worden is dat je niet meer bespaart op je vliegtickets. Of nou ja, niet meer zo extreem als tijdens je studententijd. Zo vloog ik jarenlang elke zomer naar Italië, waar we in Toscane traditiegetrouw de verjaardag van mijn vader vieren, hier vertel ik erover. Dat ticket moest zo goedkoop mogelijk, en vaak zat ik voor een paar tientjes hoppa in Pisa. Dat klinkt leuk, maar dat was het niet. Er komt namelijk een punt dat je het zó zat bent om als vee behandeld te worden. Dat je er zó gek van wordt dat je bij elke tikfout op je ticket 100 piek mag neerleggen om het te veranderen, dat je een papieren versie van je boardingpas moet hebben en anders 40 euro moet betalen voor een uitdraai. Dat je het niet meer kan opbrengen dat je op plakkerige vliegtuigstoelen terecht komt en dat elke stap die je zet extra geld kost. Het is hetzelfde als met alleen maar in mega goedkope hotels willen slapen onder het mom van ‘ja maar ik slaap er toch alleen maar wat maakt het nou uit.’ Ook dat is iets waar ik inmiddels ontzettend op terug ben gekomen; het maakt namelijk wél uit waar je slaapt, en ook met welke maatschappij je vliegt.

Zelf vlieg ik al jaren het liefst met KLM. Daar heb ik nooit een geheim van gemaakt, toen ik nog voor Amayzine werkte schreef ik regelmatig een lofzang op onze Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (hier bijvoorbeeld). KLM-stoelen zijn schoon, en die nieuwe toestellen hebben nieuwe extra platte stoelen waardoor je ook in Economy prima ruim zit. Daarbij, niet zo lang geleden kwam er een onderzoek van FlightStats waaruit bleek dat je met KLM de minste kans op vertraging hebt, en dat alleen al is reden genoeg om met ze te vliegen want vertraging sucks ass.


“Het maakt namelijk wél uit waar je slaapt, en ook met welke maatschappij je vliegt.”

Maar de echte reden dat ik fan ben is niet vanwege hun belachelijke goede social media beleid, of vanwege het feit dat ze je via Facebook Messenger vertellen op welke band je bagage ligt (serieus!), maar vanwege de stewards en stewardessen. Ik zou wel eens een dagje willen meelopen met de trainingen die ze krijgen, want de manier waarop KLM-personeel met de passagiers omgaat is ontzettend typerend. Uiteraard vlieg ik ook wel eens met andere airlines en vooral dan valt het verschil op. Bij veel andere maatschappijen is het cabinepersoneel heus reuze goed, maar toch wel zó afstandelijk. De vrolijke Nederlandse bemanning van KLM weet het perfecte midden te vinden tussen professioneel en zakelijk aan de ene kant, en gezellig en vriendschappelijk aan de andere kant. Toen ik na mijn vrij ingewikkelde reis door de Filipijnen het KLM-toestel instapte om naar huis te vliegen, begon het thuiskomen eigenlijk al in het toestel. Een vrolijk ‘goedenavond’ als begroeting en grapjes over hoe idioot bruin ik was, het zorgt er gewoon voor dat je je gelijk thuis voelt. Echt ik zeg het je, gun het jezelf om met een goede maatschappij te vliegen, het zorgt voor een veel prettiger begin of afsluiting van je reis of vakantie en dat zou je echt veel waard moeten zijn.

Dit jaar heeft KLM een hele stapel nieuwe bestemmingen aan hun repertoire toegevoegd:Gdansk, Graz, Malaga, Porto, Cagliari, Split, Catania, Londen City, Cartagena, Minneapolis en Mauritius. Aangezien het mijn doel voor dit jaar is om ten eerste meer plekken in Europa te ontdekken (daar vertel ik jullie later meer over trouwens) en ten tweede om m’n Flying Blue (het loyalty programma van KLM, daar gaan we het ook nog over hebben) punten op te krikken ga ik jullie even voorstellen aan deze bestemmingen, en wie weet komen we elkaar nog eens ergens tegen. En, extra bonus gratis top tip: veel bestemmingen staan nu met vette korting op je te wachten. De aanbieding duurt tot 2 maart dus beter schiet je wel een beetje op met je dondertje.

Porto, Portugal

Porto is een havenstad in het noordwesten van Portugal, en staat hoog op mijn verlanglijstje als lentebestemming. Door de zuidelijke ligging is Porto al vrij vroeg in het jaar lekker warm, dus als je de never ending winter en kou in Nederland spuugzat bent is Porto een prima plek om naartoe te vluchten. Op Airbnb staat een eindeloze hoeveelheid beeldige appartementen in Porto dus boek een huis, gooi de ijskast vol met lekkers, stapel boeken in je tas en dan ben je eigenlijk wel compleet.
Klik hier voor tickets.

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen


Cagliari, Sardinië

De hoofdstad van Sardinië, een Italiaans eiland ten hoogte van Napels. Ondanks dat ik graag 15 uur in een vliegtuig zit om naar verre plekken te reizen, is Italië eigenlijk mijn favoriete land op aard. Maar echt. Elke zomer ben ik in Toscane, vorig jaar was ik ein-de-lijk naar Cinque Terre (lees hier maar), en voor dit jaar staan de Italiaanse eilanden op m’n lijstje. Sardinië, Sicilië, Elba – genoeg te doen. Sardinië heeft beeldige haventjes, lekkere stranden en stokoude Italiaanse dorpjes met scheve pleintjes en stokoude mannetjes die de hele dag in de schaduw hun kopjes koffie drinken. Oooh Italië, er is gewoon echt geen beter land dan Italië.
Klik hier voor tickets.

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

Catania, Sicilië

Nog meer Italië! Sicilië staat misschien wel nog hoger op mijn lijstje, misschien ook een beetje omdat hier dankzij The Godfather een zweem van de Italiaanse maffia hangt (wat helemaal niet zo is, maar wel in de films) en daar heb ik een enorm zwak voor. Verder zie ik mezelf hier een auto huren en een prachtige rondreis over het eiland maken, open dak, wind in m’n haren en dan elke dag om 15:00 beginnen met de borrel.
Klik hier voor tickets.

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

Malaga, Spanje

Spanje is zo’n land dat ik eigenlijk helemaal niet goed ken. Wat stom is, want op slechts een paar uurtjes vliegen, met heerlijk weer en de Spaanse keuken (tapas!) is ook bepaald niet vervelend. Vorig jaar was ik in Barcelona en Ibiza, en dat smaakte wel naar meer. Het stadscentrum is niet groter dan Haarlem, dus dat is prima te overzien. Dan ligt het pal aan het strand en een heuvelachtige omgeving, EN, let op, Antonio Banderas heeft er een huis. Eigenlijk is dat al genoeg reden om hierheen te gaan.
Klik hier voor tickets.

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

Cartagena, Colombia

Ja nee oke Colombia is bepaald geen Europa, maar Cartagena is wel een nieuwe KLM-bestemming en ook in Zuid-Amerika moet ik nog heel veel ontdekken. Zoals Colombia dus. Ik wil heel graag die kant op, met als ultieme droomreis om van Colombia naar Panama te reizen met de boot. Afijn. Het extra voordeel van een lange vlucht is dat het een lange vlucht is. Velen verklaren me voor gek, maar ik vind vliegen dus het állerleukst wat er is en het kan me allemaal niet lang genoeg duren. Colombia!
Klik hier voor tickets.

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

Mauritius

Ook Mauritius is niet echt Europees, maar halloohoooo het is Mauritius! Denk parelwitte stranden, kristalheldere zee en echt extreem veel zon zee zen. Ontzettend huwelijksreisbestemming maar ik vind dat je ook zonder huwelijk hier best heen mag, zou een mooie boel worden anders. Je bent gewoon a la Carrie van Sex And The City getrouwd met jezelf, wat misschien nog wel het meest succesvolle huwelijk ooit is. Hoe dan ook, Mauritius, zie je jezelf al liggen?
Klik hier voor tickets.

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingen

KLM nieuwe bestemmingenDit artikel is in samenwerking met KLM ontstaan, en daar ben ik extreem blij mee. KLM stond namelijk bovenaan mijn wensenlijstje van bedrijven om ooit mee te werken, dus hoera! Voor verdere uitleg over mijn beleid betreft advertenties kun je dit even lezen.