Er zijn een paar magische zinnen in het leven. ‘Ik hou van je’ is daar een van, ‘wil je met me trouwen’ zullen veel mensen ook zo’n zin vinden, ‘zal ik voor je koken’ vind ik ook wel behoorlijk magisch, maar het échte ultieme geluk volgt na ‘Miss, you got an upgrade’. Dat gebeurt bijna nooit, maar twee weken geleden hoorde ik precies die magische zin toen ik mijn boarding pass scande bij het boarden voor mijn vlucht naar Bali met Cathay Pacific. Ik zou eerst 10 uur naar Hong Kong vliegen, en vanaf daar na een paar uur op de luchthaven doorvliegen naar Bali, wat nog zo’n vier uur zou duren. Kortom, die upgrade kwam als geroepen.

De upgrade was naar Premium Economy, een klasse die me niet zoveel zei maar ik dacht dat het vergelijkbaar was met iets als ‘economy comfort.’ Een piets klein beetje extra beenruimte en misschien een extra drankje, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Een gegeven paard moet men niet in de bek kijken en élke upgrade is er eentje om te vieren, dus ik liep op een drafje de slurf in want ik had er helemaal zin in.

Eenmaal in het toestel kon je links afslaan voor de lucky bastards die business class vlogen, en rechtsaf voor economy. Ik zat op rij nummer ergens in de 20, en tot mijn grote verbazing was dat een soort kleine tussencabine met gigantische stoelen, eigenlijk een soort business class stoelen. Maar ik zat Premium Economy, dus ik heb met mn naïeve gedrag serieus nog gevraagd of het wel klopte, en jazeker het klopte, ‘this is premium economy miss. Would you like a glass of champagne?’

Je moet je voorstellen dat dit gewoon echt waanzinnige stoelen waren. In plaats van met z’n drieën op een rijtje zat je naast elkaar, wat betekent dat je stoel echt een flink stuk breder is. Ik kon mijn benen helemaal gestrekt naar voren doen, en had ik al gezegd dat je dus een drankje kreeg aangeboden vóór vertrek? Dat vind ik toch wel een grandioze goddelijkheid die normaal alleen aan de business class is voorbehouden. Net als een etuitje met oogmasker, sokken, oordoppen en tandpasta, normaal alleen business class, bij Cathay Pacific ook in Premium Economy. Verder werd er een menuutje aangegeven (een menuutje! Op papier!) en had ik zeeën van ruimte voor al mn spulletjes. Zoals ik jullie al eerder vertelde heb ik een beetje vliegangst (lees hier mijn tips voor hoe ik daar mee omga) maar als je zo lekker zit dan valt zelfs dat hartstikke mee.

De vlucht ging verder reuze soepel, en het eten was écht lekker (ik had voor de lunch bijvoorbeeld een heerlijke ricotta spinazie cannelloni met truffelroomsaus, asperges en zongedroogde tomaatjes) en kwam met een wit servetje en met echt bestek. Omdat ik zoveel beenruimte had kon ik gewoon naar de wc gaan zonder daar mijn buurman mee lastig te vallen, en in die wc stonden allemaal flesjes met heerlijk ruikende heerlijkheid. Bij m’n stoel kon je het beenstuk omhoog doen waarbij je praktisch gezien plat kon liggen, en een donzen dekentje zorgde voor een fantastisch lekker dutje.

Wat is Premium Economy?

Premium Economy is een klasse tussen Business en Economy in. In een stuk op nos.nl lees ik dat deze klasse is ontstaan doordat Economy steeds goedkoper werd, Business steeds duurder, en er dus een groep reizigers ontstond die meer luxe dan Economy wilden maar Business te duur vonden. Enter: Premium Economy. Niet alle airlines kennen die klasse, en degene die het wel hebben hanteren vaak andere namen, maar bij Cathay Pacific heet ‘ie dus Premium Economy en ik zeg het je: het is geweldig.

Hoeveel kost Premium Economy?

Qua prijsklasse zit er dus precies tussen. Ik had even gekeken wat een ticket naar Bali zou kosten in maart 2020, en vlieg je Economy betaal je rond de €800,-, Premium Economy is rond de €1000,- en Business begint bij €2500,-. Nu is duur voor iedereen iets anders, maar als je zó’n lange vlucht voor de boeg hebt is het helemaal geen gek idee om een klein beetje extra te investeren en er echt een feest van te maken, waarbij je helemaal in de watten wordt gelegd en feitelijk een Business Class ervaring hebt. Het grote verschil is dat je geen flat bed hebt, wat, eerlijk is eerlijk, helemaal waanzinnig is natuurlijk, maar ook in Premium Economy kun je behoorlijk plat liggen.

En, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijg je ook een uitnodiging voor de lounge op het vliegveld Hong Kong. En daar kun je, hou je vast, DOUCHEN. Het is een onvoorstelbaar gevoel van luxe om na een vlucht van 10 uur even te douchen, voordat je doorgaat met je reis. Ik moest drie uur wachten op het volgende stukje naar Bali en kon dus drie uur lang spelen in de douche, eten en drinken in de lounge, en genieten van een waanzinnig lekkere stoel voor een raam.

Al met al kwam ik uitgerust en ontspannen aan op Bali, wat een nogal geweldig begin van de reis was. Ik verheug me nu al op de terugvlucht en duim elke dag dat ik weer die magische zin te horen krijg bij het scannen van mijn boarding pass.

Lounge bij Premium Economy van Cathay Pacific

Zielsgelukkig in de lounge van Cathay Pacific op het vliegveld van Hong Kong


Dit stuk is ontstaan in samenwerking met Cathay Pacific. Voor deze samenwerking heb ik deze vlucht gekregen. Maar, zoals de Amerikanen zo mooi zeggen; all views are my own. Voor meer informatie over adverteren op Bag to Reality klik je hier, en voor meer informatie over Cathay Pacific en om je eigen vlucht te boeken klik je hier.