Volgens mij had ik het hier nog niet verteld, maar ik heb eeeeindelijk weer eens een echt lange reis in het vooruitzicht liggen. Komt ‘ie. Op 11 januari stap ik in het vliegtuig en vlieg ik met mijn vrienden van KLM naar Bali, en op 1 maart vlieg ik vanaf Kuala Lumpur weer terug. Wat er in de tussentijd gaat gebeuren weet niemand. Of nouja, ik bedoel dat ik nog geen planning heb gemaakt, maar wat ik wel weet is dat ik daar aan mijn TWEEDE BOEK ga werken. Jawel. Er komt een tweede boek, en dat tweede boek gaat over soloreizen. En waar kun je nou beter een boek over soloreizen schrijven dan tijdens soloreizen. Dus dat is het plan. En dat betekent dat de voorbereidingen langzaamaan gaan beginnen.

Veel voorpret met m’n Lonely Planet, op Instagram vragen naar tips van jullie, en als de vertrekdatum nog dichterbij komt wordt het ook tijd om me bezig te gaan houden met een visum. En dat, lieve internetvrienden, is een klusje waar ik het nog wel eens benauwd van kan krijgen.

Toen ik in 2012 voor het eerst op reis ging naar Mongolië en China, was het verkrijgen van vooral dat Chinese visum best wel de hel op aard. Je moest drieduizend formulieren invullen, honderd keer dingen op en neer sturen, en echt op elke slak werd zout gelegd. Zoals je weet, een visum is eigenlijk een goedkeuring van een buitenlandse overheid dat jij dat land mag bezoeken, maar alles waarbij overheden gemoeid zijn wordt al snel een grote bureaucratische drek waar jij als consument helemaaaal geen zin in hebt.

En daarom is het zo fijn dat we in 2018 leven en dat al dat soort ingewikkelde irritante dingen lekker makkelijk voor ons worden gemaakt. Want tegenwoordig is het aanvragen van een visum vaak een fluitje van een cent, doordat vrijwel het hele proces online gebeurt en er allemaal instanties zijn die het vervelende klusje gewoon voor je opknappen. Zo hoef je niet meer zélf eindeloos bij ambassades rond te hangen en wordt het gedaan door mensen die precies weten hoe en wat. Zo regelde ik het visum voor mijn reis naar de Filipijnen bij Kes Visum, en ook mijn visum Sri Lanka werd door hen gedaan. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Heb ik een visum nodig?

Allereerst, heb je een visum nodig? Daar kom je heel makkelijk achter door te googelen op ‘visum + land’, of door te kijken op www.visumbuitenland.nl. Als ik kijk voor mijn aankomende reis naar Indonesië zie ik bijvoorbeeld direct staan dat wanneer ik lánger dan 30 dagen in dat land wil blijven, ik inderdaad een visum nodig heb. Als ik minder dan 30 dagen blijf hoef ik dus geen visum aan te vragen.

Wat voor visa zijn er?

Wanneer je inderdaad een visum nodig hebt, dan kun je kiezen of je visum 30, 60 of 90 dagen geldig moet zijn, en of je gedurende die periode één keer een land wil in reizen (single entry) of meerdere keren (multiply entry).

Hoeveel kost een visum?

De prijs van je visum is afhankelijk van dit soort zaken, en uiteraard wordt het duurder naarmate je langer blijft en vaker in en uit reist. In mijn geval, een single entry visum voor Indonesië, kost zo’n visum bij www.visumbuitenland.nl €79,95. Daar komen dan nog wel verzendkosten bij. De prijs is per land verschillend, een visum voor India kost €109,95, een visum Kenia kost je €74,95 en voor Australië ben je al voor €14,95 klaar.

Hoe werkt de aanvraag?

Dat is tegenwoordig dus allemaal heel makkelijk. Ik hou nog even het voorbeeld van Indonesië aan, en eigenlijk is het een kwestie van de duidelijk aangegeven vervolgstappen volgen, en dan kom je er vanzelf. Je vult de online formulieren in, en uiteindelijk stuur je dat samen met je paspoort op naar het betreffende visumbureau. Die formulieren, dat zijn allemaal vragen over jou (je persoonsgegevens en dergelijke) maar ook over je reis. Wat ga je er doen? Hoe lang blijf je? Waar slaap je? Dat soort zaken.

Hoe lang duurt het?

Ook dat kan verschillen per land. Mijn Indonesische visum heb ik binnen 9 dagen in huis met de reguliere gang van zaken. Als dat te lang voor je is kun je ook een spoedprocedure aanvragen, dan heb je ‘m binnen 6 dagen binnen. Uiteraard komen daar wel extra kosten bij kijken.

Kortom, als je op tijd begint met het aanvragen van je visum en je de boel gewoon uit handen geeft, dan is het een fluitje van een cent en hoeft het je geen spatje stress te bezorgen, en kun jij je lekker bezig houden met de voorpret van je reis. Lang leve het internet en de technologische vooruitgang!

Alles wat je moet weten over het aanvragen van een visum

——————-——————–—————–——————–———-
Dit artikel is in samenwerking met VisumBuitenland.nl ontstaan. Ik ben altijd blij als bedrijven met Bag to Reality willen samenwerken, zodat ik meer tijd een aandacht in de site kan stoppen en jullie weer meer te lezen hebben. En een stuk over visa stond nog niet online en kon natuurlijk eigenlijk niet ontbreken. Voor verdere uitleg over mijn beleid betreft advertenties kun je dit even lezen.
——————–——————–—————–——————–———-