Wat je altijd bij je moet hebben tijdens een soloreis

Het zal je inmiddels wel bekend zijn dat ik graag in mijn eentje op reis ga, want waarom wachten op de agenda van een ander als je gewoon het heft in eigen hand kunt nemen? Over soloreizen heb ik hier al wel het een en ander geschreven, maar ik zou er boeken over vol kunnen schrijven. Oh wait, I did! Nouja één boek dan. Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken heet het, en het hele laatste deel gaat specifiek over soloreizen. Tot zover de reclame, nu over naar de orde van dit stukkie. Want wat moet je nou allemaal meenemen tijdens een soloreis? Het volgende:

Reisdagboek

Het aller- aller- állerbelangrijkst voor wie alleen op pad gaat. Een reisdagboek. Hier schrijf je op wat je meemaakt, wat je te binnenschiet, wat voor plannen je bedenkt, als je je kut voelt, of wanneer je je juist super blij bent, kortom, alles wat je normaal gesproken misschien aan een reispartner zou vertellen. Toen ik mijn eentje op luie strandvakantie in Italië ging dacht ik geen dagboek nodig te hebben, maar al na één dag had ik er behoefte aan en kocht ik er eentje in een winkeltje aldaar. Ik heb het liefst ongelinieerde Moleskines met slappe kaft, maar misschien hou jij wel van lijntjes en dan is dat ook prima. Neem ‘m mee, je gaat er sowieso wat aan hebben.

Tripod

Zelf reis ik zonder tripod of andersoortig statief-ding-iets, maar het kan best handig zijn voor foto’s of video’s maken waar je zelf ook op staat. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik wel situaties heb gehad waarin ik toch bést graag iets had gehad waarmee ik een foto kon maken van mezelf in een bepaalde plek. Vooral als je ergens bent waar geen anderen zijn. Maar je kunt ook prima zonder, en dan doe je het gewoon op een van deze manieren, lees maar.

Muziekbox

Naar Italië, maar ook nu in Zweden, is één van de meest geliefde items in mijn tas mijn UE Boom. Een muziekbox die echt fantastisch geluid geeft. Als je gaat backpacken en je elke kilo moet afwegen is ‘ie wellicht van minder belang, al kun je dan overwegen een (lichtere) reisvariant mee te nemen. Met muziek om je heen ben je eigenlijk nooit alleen (omg hallo goede slogan?!).

Powerbank

Om je telefoon op te laden. Mijn iPhone is er niet alleen om foto’s mee te maken en te appen, het geeft me ook een veilig gevoel om altijd bereikbaar te zijn. Ik koop buiten Europa vaak een lokale simkaart, zodat als de taxichauffeur me denkt een loer te kunnen draaien door totaal de verkeerde kant op te rijden ik gewoon zelf kan meekijken op Google Maps en hem duidelijk kan vertellen dat hij de verkeerde kant op gaat. En als ik ergens hopeloos verdwaal kan het ook fijn zijn (check dit stuk voor nog meer goede travel apps). Je kunt zeggen dat er dan ook een stuk van het avontuur verdwijnt, maar zelf vind ik dat wel meevallen. Ik moet wel met mezelf afspreken niet de héle tijd de route voor me te willen hebben, maar over het algemeen gaat dat prima. Ohja wacht we hadden het over de powerbank. Nou die is dus zodat je nooit zonder batterij hoeft te zitten. En dus zonder smartphone. En dus zonder die extra veiligheid. Tadaa cirkeltje is weer rond.

Oogmasker & oordoppen

Want als je alleen reist is de kans groot dat je ook wel een keer op een slaapzaal in een hostel gaat slapen, en dat overleef je niet zonder oogmasker en oordoppen.

Bankierenapparaatje

Je moet altijd geld kunnen over maken voor jeweetmaarnooit, en zonder reisgenoot ben je op jezelf aangewezen. Neem ‘m mee. Weegt niets als je ‘m nooit gebruikt, maar neemt een enórme last van je schouders als je ‘m toch een keer nodig blijkt te hebben.

Creditcard

Eveneens voor extra zekerheid en veiligheid. Je kunt prima reizen zonder creditcard maar als je in je eentje bent moet je ook in je eentje alle problemen oplossen, en soms is een creditcard het antwoord op die problemen.

Paracetamol

Omdat stel je hebt een grándioze kater, dan is er geen reisgenoot van wie je het kunt lenen, of die het voor je gaat halen, of met wie je samen creperend naar een apotheek kunt strompelen. En die kater ga je vast een keer hebben want soloreizen zorgt ervoor dat je bergen nieuwe mensen gaat ontmoeten en dus ook vast met enige regelmaat een bier zal drinken. Daarom is soloreizen ook al zo ontzettend leuk. Maar, altijd paracetamol bij je hebben. ALTIJD.