Ik roep vaak een hoop over hoe leuk en goed het is om in je eentje op reis te gaan, maar dan bedoel ik steeds een backpackreis. Waarbij je van tevoren nog niet weet wat het je allemaal gaat brengen, je met je rugzak het onbekende avontuur tegemoet gaat en elke dag weer nieuwe mensen ontmoet. Dat is iets anders dan een vakantie. Een luie strandvakantie. Een maand geleden ging ik voor het eerst in mijn eentje op strandvakantie naar een klein slaperig dorp in Italië en dat was een heel nieuwe ervaring.

Om te beginnen omdat ik een appartement via Airbnb voor een week had geboekt, en dus elke avond op dezelfde plek zou slapen, een plek waar geen anderen waren en waar ik dus geen reisvrienden zou maken. Nu had ik daar deze trip ook absoluut geen behoefte aan, ik kwam echt voor m’n rust, maar pas halverwege realiseerde ik me dat ik al dagen niet met mensen gesproken had en dat ik dat héérlijk vond. Nu moet ik er wel meteen bij zeggen dat ik deze vakantie heel erg veel alleen-tijd nodig had, dus misschien dat dat ook wel meespeelde in het gemak waarmee ik alleen zijn hier te lijf ging.

“In je eentje hoef je lekker met niemmmmmand rekening te houden en kies je helemaal je eigen pad”

Een misvatting was dat ik dacht geen reisdagboek nodig te hebben. Ik ging toch alleen maar een beetje op het strand hangen, wat zou ik nou allemaal moeten opschrijven? Nou, genoeg, zo bleek. Al na de eerste dag gingen m’n handen jeuken om te schrijven. Plannen die ik maakte, gedachtes en overpeinzingen, wensen qua werk, of ik blij en gelukkig was of juist even niet, en waarom dan – afijn, genoeg. Dus ik ging zoek naar een opschrijfboek en die zijn overal wel te vinden dus dat was prima, maar als jij ook in je eentje op strandvakantie gaat neem er dan zeker eentje mee.

Ook heb ik veel meer gedaan dan alleen een beetje op het strand liggen, daar vertelde ik hier al over. En dat deed me realiseren dat dit eigenlijk een hartstikke leuke manier is om te oefenen met soloreizen. Een land als Italië voelt veilig en bekend, dus om daar je eerste solostappen te zetten is een hartstikke leuke en overzichtelijke manier. Wil je een keertje in je eentje op reis maar boezemt het je nog wat angst in? Ga dan eens een week of lang weekend in je eentje op avontuur in Europa. Het zijn culturen die dichter bij de onze staan, dikke kans dat je er wel al eens bent geweest en al met al is het daarmee een heel prettige kennismaking met soloreizen. Kun je daarna naar de andere kant van de wereld.

Samenvattend vond ik het een zéér geslaagde vakantie. Ook doordat je alleen bent kom je veel sneller in de ontspanning. Als je met iemand of iemanden gaat moet je je altijd aanpassen aan de wensen van een ander. De één wil vroeg naar het strand de ander wil uitslapen, misschien wil jij wel een dutje thuis doen maar blijft de ander liever buiten, wat het ook is, zoveel mensen zoveel wensen. Maar in je eentje hoef je lekker met niemmmmmand rekening te houden en kies je helemaal je eigen pad. Dáár kom je pas ontspannen van thuis.