Hoe ik mijn eerste wereldreis boekte

Jawel, jij kunt een wereldreis winnen! En wel de wereldreis die ik ooit boekte bij KILROY en waar mijn liefde voor reizen begon. Lees snel verder. 

Ik ben even de archieven ingedoken en zag toen dat ik op 19 januari 2012, om 12:00, een afspraak had met Matthijs van KILROY aan de Singel 413. Want ik wilde op reis, maar had geen idee waar te beginnen. Gingen mijn vrienden toen al aan de lopende band met een backpack naar verre oorden, zelf moest ik daar allemaal maar niets van hebben. Het leek me vooral heel veel gedoe, dat gesleep met zo’n rugzak. En slapen in hostels? Oh echt geen spráke van. Waar de ommekeer precies door werd aangewakkerd weet ik niet, maar ik vermoed een combinatie van het gevoel er niet bij te horen, en toch wel een kleine nieuwsgierigheid naar waarom iedereen toch altijd zo laaiend enthousiast weer thuiskwam. En dat ik een klein oogje had op iemand die de hele tijd over reizen praatte zal ongetwijfeld ook hebben meegespeeld.

‘Ik wilde op reis, maar had geen idee waar te beginnen.’

Hoe het ook zij, ik wilde op reis. En doordat mijn zeer bereisde lieve oma niet lang daarvoor was overleden en mij een klein beetje geld naliet, kon ik dat ook gewoon realiseren zonder er eerst eindeloos voor hoeven te sparen. Ik had al langer in m’n hoofd zitten dat ik naar Mongolië wilde, om redenen die ik in dit artikel wat uitgebreider uitleg, maar wat ik verder dan ging doen – geen idee. Wel had ik met mijn studie (Neerlandistiek) altijd twee maanden vrij in de zomer. Heel juli en augustus had ik geen tentamens, geen herkansingen, ik kon gaan en staan waar ik maar wilde. Dat ik in mijn eentje ging was niet echt een bewuste keuze, ik wilde gewoon gaan en had niet per se vrienden die in dezelfde periode zo lang weg konden en die daar op dat moment geld voor hadden. En de paar mensen die ik wel vertelde over Mongolië stonden nou niet bepaald te springen om mee te gaan.

Hoe de reis er los van Mongolië uit moest gaan zien was nog één groot raadsel. Ik geloof dat in die tijd blogs nog niet zo algemeen voorhanden waren als nu, en los daarvan had ik simpelweg geen flauw benul hoe ik dat moest aanpakken, een reis plannen. Dus ik zocht hulp, en vond dat bij KILROY. Een reisbureau voor verre reizen en wereldreizen, en met speciale prijzen voor jongeren en studenten. Hun Amsterdamse vestiging zit pal naast de Universiteitsbibliotheek waar ik in die tijd ongeveer woonde, dus ik liep er elke dag langs en ben op een gegeven moment naar binnen gestapt om een afspraak te maken, en dat werd dus de 19e.

Ik herinner me dat ik zei twee maanden vrij te hebben, naar Mongolië te willen, en verder had ik geen idee. Matthijs legde me uit dat ze onder andere wereldtickets aanbieden, daarmee kon ik bijvoorbeeld van Amsterdam naar Hong Kong vliegen, dan naar Auckland, en dan via Los Angeles weer naar huis. Die bestemmingen moest ik zien als bouwstenen, ze zijn als het ware de basis, maar je kunt het gewoon verder uitbouwen. Hong Kong kon ik bijvoorbeeld vervangen voor Beijing, zodat ik vanaf daar naar Mongolië en terug kon vliegen. Voor ik geloof iets van €50,- extra kon ik een tussenstop van een week in de Cookeilanden maken, en LA kon ook San Francisco worden. Dus dat werd de route: Amsterdam – Beijing – Ulaanbaatar – Beijing – Hongkong – Auckland (daar is de foto boven deze post gemaakt) – Rarotonga – San Francisco – Amsterdam.

‘Dus ik zocht hulp, en vond dat bij KILROY.’

Maar, zei Matthijs, eigenlijk is het zonde om van Beijing naar Hong Kong te vliegen en zo heel China over te slaan, zou ik dat niet ook willen zien? Hij leerde me toen van het bestaan van G Adventures, groepsreizen die níet suf zijn. Dus dat boekte ik erbij; Beijing – Shanghai – Xi’an – Yangshuo – Hong Kong, samen met wat later bleek een stuk of 10 rázend gezellige leeftijdsgenoten.

Hoe ik mijn eerste wereldreis boekte
En zo was de reis rond. Inmiddels zijn we wel een uur of twee verder en zat ik haast hyperventilerend van enthousiasme aan tafel. We spraken af dat ik het allemaal even op me in ging laten werken, en in mijn agenda zie ik inderdaad staan dat ik die avond met m’n vader ging eten om het te bespreken. Gelukkig was hij minstens zo enthousiast als ik, dus de dinsdag erop, de 24e, had ik om 15:00 wederom een afspraak met Matthijs, ditmaal om te boeken. Ik moest eerst nog een half jaar wachten, maar op 29 juni 2012 stapte ik dan eindelijk in het vliegtuig, en precies twee maanden later op 29 augustus kwam ik weer thuis. Ik schreef tijdens de terugvlucht in mijn dagboek dat ik echt het gevoel had een beetje een ander mens te zijn, al wist ik toen nog niet zo goed hoe zich dat verder ging ontwikkelen.

‘Die reis heeft me geleerd op eigen kracht de wereld aan te kunnen.’

Hoe het me in ieder geval heeft veranderd is dat ik veel zelfverzekerder ben geworden. Dat ik beter weet wat ik aan mezelf heb, dat ik wijzer en slimmer ben. Dat ik m’n mannetje kan staan, en bovenal dat ik zelfstandig ben. Die reis heeft me geleerd op eigen kracht de wereld aan te kunnen, laat anderen me er niet van weerhouden bepaalde dingen te ondernemen, en dat is me echt vreselijk waard. Niet alleen dat, dat gun ik iedereen. Daarom schreef ik Solo reizen, en daarom ben ik zo ongelofelijk blij dat KILROY iemand de kans geeft ook op wereldreis te gaan. Dezelfde route die ik deed of een ander, alles kan. Je krijgt een voucher voor een wereldticket twv €2000,- met minimaal drie bestemmingen. Ik zou je in ieder geval aanraden om vast te kijken wat ze op hun site zoal aanbieden, en stel jij bent de gelukkige winnaar een afspraak op hun kantoor te maken. Wie weet is het wel het begin van je nieuwe reislustige leven…

Hoe ik mijn eerste wereldreis boekte

Ik wil deze reis winnen! Wat moet ik doen?

Simpel: koop mijn boek Solo reizen, in de winkel of via bijvoorbeeld deze link, maak er een foto van of mee en zet die op Instagram, volg mij, tag me in de foto en gebruik #SoloreizenHetBoek. Iedereen die al een keer op soloreis is geweest schrijft in de caption wat je van die reis hebt geleerd of wat er zo leuk aan was, en iedereen die nog nooit op soloreis ging vertelt in de caption waarom je dat een keer zou willen en waarheen. Zo simpel is het dus echt. Let wel even op: vergeet mij niet te taggen én #SoloreizenHetBoek te gebruiken, anders kan ik de posts niet zien.

Tot wanneer is deze actie?

De actie begint op 12 juni, de dag dat mijn boek in de winkels ligt (of op de deurmat van degene die een pre-order hebben geplaatst). Precies een maand later, vanaf 12 juli, zal elke dag een prijs worden uitgedeeld, dus 11 dagen lang. Er zijn namelijk heel veel prijzen, zie deze post voor alles op een rijtje. De hoofdprijs, het wereldticket van KILROY, wordt als laatst gegeven.