Na dit artikel over hoe je foto’s van jezelf maakt tijdens een soloreis, kwamen er nog best wat reacties in de trant van; maar HOE maakt een voorbijganger ooit een mooie foto? En het is waar, vaak zijn dat soort kiekjes schots en scheef en geen gezicht. Misschien was ik daar niet duidelijk genoeg in bij m’n vorige artikel, dus hier nog wat opheldering. En pas op, alles wat volgt klinkt misschien nogal hysterisch en overdreven, maar hé, een mooie foto is een herinnering voor het leven.

Doe voorwerk
Als ik een mooi plaatje in m’n hoofd heb waar ik mezelf in wil hebben, maak ik vaak eerst die foto zónder mezelf. Dan kan ik laten zien wat ik bedoel, bij onderstaande foto bijvoorbeeld had ik eerst een foto van het huisje gemaakt, en vroeg ik aan iemand of ‘ie een foto van me wilde maken, en dan wel mét zand én de palmbomen erbij. Hoppa, ging in één keer goed. Dat komt ook omdat ik ook niet zomaar iedereen vraag om een foto, zie volgende punt.

Kies de juiste persoon
Soms heb je niets te kiezen, maar ik probeer altijd iemand te vragen waarvan ik denk dat hij of zij een beetje oog heeft voor een goede foto. Iemand met een grote professionele camera om de nek bijvoorbeeld, of iemand die ik eerder foto’s zag maken en eruit zag alsof ‘ie wist wat ‘ie deed. Vraag in ieder geval nóóit mensen boven de 50. Niets tegen mensen boven de 50, maar vaak moet je dan eerst uitleggen hoe een iPhone werkt en dan weet je al dat het helemaal kut wordt. Als je het aan iemand vraagt met wie je al een tijdje reist, wordt het helemaal makkelijk. Zeker als diegene ook aan Instagram doet en dus begrijpt waar een beetje foto aan moet voldoen.

Wees de regisseur
Dat zei ik in het vorige artikel ook al, maar een beetje herhaling moet kunnen. Bekijk de foto die gemaakt is, en als ‘ie niet naar wens is vraag je het nog een keer, en zeg er dan ook bij wat er anders moet. Zeg ook of je ‘m liggend of staand wil, en hou in de gaten of er niemand door je beeld loopt.

Tot slot
Het blijft me verbazen hoe extreem slecht sommige mensen zijn in het maken van een foto, hoe totaal nul komma nul gevoel voor beeld ze hebben. Als iemand mij vraagt een foto te maken ga ik er echt iets van maken, verschuif ik dingen op tafel indien nodig en haal dingen uit beeld die niet mooi zijn. Maar goed, niet iedereen is ijdel en niet iedereen vindt het leuk om foto’s te maken. Hoe dan ook, als het allemaal echt niet lukt, geef het dan maar gewoon op. Als je eeuwig gefrustreerd begint te worden is het leuke moment waar je een foto van wilde toch al gevlogen, en dat is zonde. Mental picture it is.