Wat je altijd in je handbagage moet hebben

Tot een paar jaar geleden ging ik altijd met een gigántische koffer met duizendmiljoen kledingstukken op vakantie. Alles moest mee, “ik wil keuzes hebben” verdedigde ik mezelf. Maar aan het eind van de trip moest ik steevast concluderen dat 80% niet gedragen was, en ik al die zooi dus voor jan lul de halve wereld over had gesleept. Dat moest anders, en tegenwoordig reis ik bij reizen die korter dan drie weken zijn alleen nog maar met handbagage – en dat is een waar godsgeschenk.

Er vanuit gaande dat je thuis incheckt, kun je op Schiphol dus gewoon meteen naar de douane lopen. Dat geeft een grandioos gevoel van de wereld, en het geeft je letterlijk extra tijd. Ik heb een bloedhekel aan wachten, en door met handbagage te reizen elimineer je al in ieder geval twee wachtmomenten. Bij het inchecken dus, en bij de bagageband. Nog een voordeel? Je hoeft nooit meer bang te zijn dat ze je koffers kwijtraken. Inmiddels kan ik niet meer ontkennen dat ik me ook ontzettend volwassen en beheerst voel als ik iedereen met grote koffers zie zeulen, vol met spullen die ze bang zijn om te missen maar helemaal niet nodig hebben, en dat ik daar boven sta en gewoon keuzes kan maken. Soms ga ik er ook heel arrogant van kijken, daar moet ik nog aan werken.

“Soms ga ik er ook heel arrogant van kijken, daar moet ik nog aan werken.”

Hoe dan ook, hou de volgende stelregels in je achterhoofd tijdens het pakken en dan til je je nooit meer een hernia.

1. Tijdens het inpakken gooi je niet alles meteen in je koffer, maar maak je eerst stapeltjes. Zo ga je niet de ruimte die je hebt simpelweg opvullen, maar neem je alleen dat mee wat je echt nodig hebt.

2. En nee, je hebt niet 10 jurkjes nodig voor een trip van een week. Als je naar een luilekkerzonvakantie gaat draag je het grootste gedeelte van de tijd überhaupt geen kleren. Een paar fladderjurkjes, een korte broek, paar t-shirts, 2 bikini’s, rokje, dat is het eigenlijk wel.

3. Als dat te vaag en algemeen voor je is, hou dan de volgende regel aan: neem in totaal niet meer dan 10 kledingitems mee. Als je jezelf dat aanleert ga je vanzelf alleen stukken meenemen die allemaal met elkaar te combineren zijn, en zo heeft alles een dubbele functie.

4. Vrouwen nemen graag een monsterlijk grote toilettas mee, die al snel een kwart van je de koffer in beslag neemt. Niet meer doen. Ga naar Etos, koop van alles een minivariant, en als die er niet zijn van jouw lievelingsmerk koop je lege reisflesjes en giet je de boel over. En haal het niet in je hoofd om een föhn of stijltang mee te nemen, je gaat op vakantie voor fuck sake.

5. Voor 90% van de bestemmingen geldt: je kan altijd alles overal kopen. Vooral beautyproducten, maar ook kleding. Is alleen maar leuk zelfs.

6. Het feitelijke inpakken dan, in plaats van alles te vouwen ga je nu alles oprollen. Scheelt enorm in ruimte. Kleine dingen als ondergoed, sokken of bikini’s bewaar je voor het laatst, en prop je tussen de overgebleven ruimte.

7. Tot slot, heb je wel eens van een wasmachine gehoord? Is een vrij handig apparaat dat je overal ter wereld kunt vinden. Dus, is iets vies? Lekker wassen dan, kun je het gewoon nog een keer dragen.