Laat ik maar beginnen met zeggen dat ik zelden tot nooit m’n reis plan. Of nou ja, dat is natuurlijk overdreven, maar ik begin vaak pas aan de planning als ik al op plaats van bestemming ben. Doorgaans heb ik wel een algemeen idee van wat ik allemaal wil zien, maar hoe dat concreet wordt ingevuld bepaal ik ter plekke. Toen ik vorig jaar naar Sri Lanka ging (lees hier het reisverslag trouwens) sloeg ik pas in het vliegtuig de Lonely Planet open. Mijn nieuwe reis, naar de Filipijnen, gaat vandaag van start, en nu heb ik wél een planning gemaakt. Dat werd me op ongeveer elke blog aangeraden, want van A naar B komen is in de Filipijnen nog best een gedoetje. Het plannen van een reis kan echt een onmogelijk grote klus lijken, waarbij je door alle opties en mogelijkheden totaal geen idee meer hebt waar te beginnen. Ook dat is een reden dat ik het vaak niet van tevoren doe. Maar goed, een planning dus, zo pak ik het aan.

Stap 1
Je begint met het opstellen van een verlanglijstje. Dat doe je door Instagram af te speuren naar mooie plekken, lang en veel op Google door te brengen en zo op allerlei blogs te komen van mensen die je voorgingen, en ik lees ook graag de Loneley Planet een beetje door. Schrijf alle plaatsen, stranden, eilanden, dingen om te doen, culturele hoogtepunten etc op een papier, en ga dan door naar stap 2.

Stap 2
Ja hallo stap 2 hier. Goed, je weet nu wat je het liefst zou willen gaan doen. Bij mij stond er een hele stapel eilanden op m’n verlanglijstje (want Filipijnen), de Chocolote Hills van Bohol en nog een paar klassiekers. Vervolgens open ik Google Maps en ga ik al die plekken opzoeken, en markeren met een ster (als ‘favoriet’ markeren). Nu heb je een overzicht van wat waar is, en kun je een beetje een inschatting maken of dat allemaal realistisch is. Zo wilde ik iets zien dat in het meest noordelijke punt van de Filipijnen is, maar aangezien ik daar verder niet veel te zoeken heb is het een beetje zinloos om dagenlang die kant op te reizen. Dus dat viel af. Nu rest je eigenlijk niet meer te doen dan de boel inkleuren, al is dat vaak wel het meest ingewikkelde klusje.

Stap 3
Zo stond er op mijn lijstje Coron, El Nido, Boracay, Bohol, en nog wat. Ik wil Oud & Nieuw in Boracay vieren, en een vriend van mij is van 25 tot en met 29 december in El Nido, dus die wil ik zien. De route werd toen Manila – Coron – El Nido – Boracay – Bohol. Wat je dan gaat doen is zoeken naar de verschillende manieren om van de ene plek naar de ander te komen. Een ideale site hiervoor is Rome 2 Rio, die zo goed als alle mogelijke routes voor je uitspuugt. Een soort 9292OV maar dan wereldwijd. Ik kijk dan naar de vliegtijden, de reistijd, en vooral de prijs. Maar, hoe handig ook, hij is niet 100% dekkend. Ik heb voor de Filipijnen best wat alternatieve routes die Rome2Rio niet kon berekenen voor me. Tip: kijk ook naar omliggende vliegvelden. Vaak zijn de populaire en goed gelegen vliegvelden heel duur, maar als je een uurtje buiten de stad vliegt betaal je opeens de helft. Zeker in Azië kosten bussen of treinen geen drol, dus dat scheelt al snel honderden euro’s.

Stap 4
Je weet nu waar je wanneer gaat zijn, en hoe je er komt. Dan rest je eigenlijk alleen nog maar om een dak boven je hoofd te regelen en te kijken wat je er allemaal kunt gaan op doen. Easy does it!

Bonustip
Zo’n planning kun je natuurlijk net zo strak en streng maken als je zelf zou willen. Ik zou je wel aanraden om er niet een met militaire precisie schema van te maken, want je moet ruimte open houden voor spontane plannen of luie dagen. Ik heb tot 2 januari een duidelijk plan, maar de laatste 10 dagen hou ik open. Je ontmoet altijd mensen die een waanzinnig verhaal hebben over een bepaalde plek, en dankzij apps als Booking en Hostelworld heb je binnen een wip een slaapplek gevonden. En vergeet niet, je hóeft niet van tevoren te boeken, er is altijd wel ergens een bedje vrij dus ga gewoon de verschillende hotels en hostels af.

Veel plezier!