Zo kun je reizen en werken combineren

Jarenlang was het mijn grootste droom: reizen en schrijven combineren. Ik zag mezelf al helemaal op tropische stranden in de schaduw van een palmboom allemaal artikelen schrijven en van plek naar plek trekken met m’n kantoor gewoon onder m’n arm. Die droom is min of meer uitgekomen, al is het lang niet zo romantisch als ik dacht. Want goede wifi is een zeldzaamheid, een lekkere werkplek is ook niet zomaar gevonden en je hebt er ook een behoorlijke bak discipline voor nodig. Maar, het is nog steeds behoorlijk geweldig, werken en reizen combineren. Mocht je ook een type baan hebben waarbij dit in theorie zou kunnen, hier wat tips om het makkelijker te maken.

Koop een lokale simkaart

Ik blijf het zeggen: koop een lokale simkaart. Zéker als je wilt werken tijdens het reizen. Zorg dat je een enorme bak data erbij koopt zodat je in geval van slechte of geen wifi altijd een hotspot kunt opzetten. Zo’n constructie heeft echt al ontelbaar veel keren mijn leven gered. Of nou ja, mijn werk gered.

Zorg voor een flinke powerbank

Je telefoon is in het normale dagelijks leven al belangrijk, als je werkt tijdens het reizen is ‘ie absoluut onmisbaar. Ik reis met twee powerbanks van 10.000 mAh per stuk. Klinkt misschien als overdreven, maar 70% van mijn werk doe ik op mijn iPhone dus als ik dat wil kunnen blijven doen moet m’n tel wel altijd opgeladen kunnen worden.

Koop een goede koptelefoon

Je iPhone-oortjes zijn prima, maar als je je echt even wil afzonderen voor optimale concentratie is een koptelefoon onmisbaar. Nog los van de kwaliteit van het geluid merk ik dat mensen je minder snel zullen storen als ze je zien met een koptelefoon.

Boek af en toe een Airbnb

En kom dan ook niet buiten. Ik heb wel een paar reizen gedaan dat ik 4 dagen per week in een hostel zat en het leuk aan het hebben was, en dan 3 dagen in een Airbnb om te werken. En als het even kan heb je een Airbnb met goede wifi.

Koop een kleine laptop

Zonder mijn 12-inch MacBook ga ik niet op reis. Hij weegt nog geen kilo, past in elke tas, heeft een lange batterij, en dankzij het retina-display kun je er ook in felle zon op werken. Het is echt de perfecte laptop voor op reis. En ja, dat komt met een prijskaartje, maar bedenk dat dit samen met je iPhone de enige dingen zijn die jouw reis en werk mogelijk maken. Het is de investering echt meer dan waard.

Zoek gelijkgestemden

In een hostel kan het best irritant worden dat iedereen gaat vragen waarom je steeds achter je MacBook zit. Daarom is het fijn om af en toe in een Airbnb te zitten, maar je kunt je ook aansluiten bij andere digital nomads. Er zijn tal van websites waar je ze kunt vinden, en wat in ieder geval een bekende en goede is, is NomadList.