Zo kies je altijd het juiste restaurant

Als ik een stad bezoek doe ik eigenlijk niets liever dan slenteren door de straten om vervolgens op goed geluk tegen een gezellig (en goed) restaurant aan te lopen. Soms lukt dat, maar vaak ben ik zo versleten van al dat lopen dat ik hangry wordt en het liefst bij het eerste restaurant dat er oké uitziet naar binnen stap. Doodzonde natuurlijk, want je hebt vaak maar een paar dagen en dan wil je gewoon niet in een kutrestaurant belanden. Herkenbaar? Onthoud dan even de volgende dingen:

  • Als je vanaf de straat ergens naar binnen gevraagd wordt, is dat bij voorbaat eigenlijk al een no go. Goede restaurants zitten elke avond zo vol dat ze hun gasten niet naar binnen hoeven loodsen. Sterker nog: grote kans dat je moet reserveren om er een tafeltje te krijgen.
  • Prijken er talloze foto’s van eten op de gevel van het restaurant? Uh nee, laat die tent dan ook maar zitten.
  • Vermijd restaurants bij toeristische trekpleisters. Ten eerste betaal je natuurlijk (onnodig) de hoofdprijs als je op de Eiffeltoren, Big Ben of het Colosseum wilt uitkijken, ten tweede zijn dit negen van de tien keer tourist traps. Loop liever nog een stukkie om, want de beste tentjes zitten meestal een straatje verder.
  • Een gezellig ogend of leuk ingericht restaurant betekent niet standaard dat het eten er goed is.

Wat je dan wél moet doen?

  • Check Tripadvisor. Een kleine moeite waar je achteraf blij mee zal zijn. Ik zat eens in een restaurant waar ik na vijf minuten al twijfels kreeg, en heb na het eerste drankje vriendelijk bedankt toen ik op Tripadvisor zag dat het restaurant maar twee van de vijf sterren kreeg.
  • Doe een beetje huiswerk. Ik weet hoe fijn het is om ‘gewoon’ tegen een leuk restaurant aan te lopen, maar dat gaat je hoogstwaarschijnlijk niet alle avonden van je stedentrip lukken. Doe van tevoren even wat research: geef restaurants die een goede beoordeling krijgen een ster in Google Maps en voilá, als je hangry wordt is er altijd wel een één in de buurt om te gaan eten.
  • Zoals eerder al gezegd zitten de beste restaurants (vooral in weekenden en vakanties) vaak vol. Reserveer dus even van tevoren om zeker te zijn van een tafel.