Zonder stress op reis

Ze zeggen dat hoe vaker je iets doet, hoe minder stress het oplevert. Of eigenlijk weet ik helemaal niet of ze (wie zijn ‘ze’ eigenlijk?) dat zeggen maar het klinkt als iets dat gezegd zou kunnen worden. Ding is, ik ben vrij vaak op reis geweest, maar nog elke keer levert het me gigántisch veel stress op. Ik heb enorme travel anxiety, kan dagen voor vertrek al helemaal vast lopen omdat OMG IK GA OP REIS. Deels door opwinding, maar grotendeels doordat ik zó veel moet regelen – ook als dat helemaal niet het geval is. Nu ben ik ook gewoon extreem gevoelig voor stress en kan ik er niet zo goed mee om gaan, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik vrij handig ben geworden in optimale stress minimalisatie (het is een ding) met reizen. Dus, read and learn my friends.

Kom op tijd

Nooit zal ik begrijpen waarom mensen vrijwillig te laat komen op het vliegveld. Ik ken mensen die met droge ogen een half uur voor vertrek op het vliegveld aan komen kakken en zonder een spatje stress naar de gate wandelen, onder het mom van ‘ze gaan echt niet weg zonder mij hoor’. Echt de gedáchte eraan levert me al een hartverzakking op. Ik ben zo iemand die het liefst twee uur voor vertrek op de luchthaven is, en voor de route erheen ook extreem ruim de tijd neemt. Je weet nooit wat er onderweg kan gebeuren: uitvallende treinen, auto’s met pech, verkeerde routes – ik zie altijd een miljoen beren op de weg liggen. Maar het resultaat ervan is dat ik altijd uiterst ontspannen op het vliegveld rond wandel, uitgebreid de tijd heb om nog wat winkeltjes te bekijken, van de wifi gebruik te maken en meer van zulks. Het kan ook verkeerd uitpakken, in Siargao, Filipijnen, had ik een uur genomen om van hotel naar vliegveld te komen, en 2 uur voor het vliegveld zelf. De rit erheen bleek 10 minuten te duren, en het vliegveld was letterlijk niet meer dan één incheckbalie en één wachtruimte. Dat waren wel drie lange uren, zeker toen bleek dat ik óók nog eens 2 uur vertraagd was. Maar! Geen spatje stress.

Check van tevoren in

Reisstress komt vooral lekker van de grond als je moet wachten op anderen en daardoor zelf misschien te laat dreigt te komen. Lange rijen zijn perfect voor reisstress, en laat je die nou in overvloed hebben op vliegvelden. Om in ieder geval één rij te elimineren check je van tevoren in, vaak kan dit vanaf 24 uur voor vertrek. Kies een goede stoel (gebruik Seat Guru) en met je digitale boarding pass op zak heb je zomaar één rij al overgeslagen. Helemaal winnen is het als je ook niets hoeft in te checken doordat je alleen met handbagage reist. Lees hier maar hoe dat moet.

Kies een vaste plek voor je paspoort

Behalve rijen is een verloren paspoort de volgende stressfactor. Je ziet op vliegvelden overal mensen met verschrikte gezichten panisch zichzelf op hun zakken en tassen kloppen op zoek naar hun paspoort. Doe hier niet aan mee, ga extreem zorgvuldig om met waar je je paspoort laat. Kies één plek en waak ervoor dat je ‘m ook altijd daar stopt. Misschien dat heel relaxte mensen hier beter mee om kunnen gaan maar ik stond voordat ik dit deed om de 10 meter stil om al m’n spullen uit m’n tas te gooien want WAAR DE FUCK IS M’N PASPOORT OMG IK KAN NIET VLIEGEN EN NOOIT MEER NAAR HUIS ALLES GAAT FOUT.

Draag goede vliegtuigkleding

Ik zie wel eens vrouwen op vliegvelden met rokken en hakken. Die wil ik het liefst even op hun schouder tikken om te vragen waar ze in godsnaam mee bezig denken te zijn. Ten eerste is vliegen in hakken gewoon ontzettend niet cool, alleen sukkels denken dat ze hakken moeten dragen in een vliegtuig. Als je Kim Kardashian heet en in een private jet aankomt kunnen we er over praten, maar als je met Transavia naar Torremolinos vliegt ben je gewoon een lul als je hakken draagt. Ten tweede is het idioot oncomfortabel. Ik kan een goede hak absoluut waarderen, maar vliegen vereist kleding en schoenen die lekker zitten. Rennen (van de stress) op hakken levert alleen maar meer stress op en dat willen we juist niet.

Draag goede vliegveldkleding

Ja, zodat je bij de controles niet alles uit en af hoeft te doen. Niet teveel sieraden, geen hoeden, geen kettingen, liever geen riem en geen schoenen met dikke zolen. Scheelt zó veel gedoe.

Download de app van je airline

Is alleen al handig voor je digitale boarding pass, maar de meeste maatschappijen hebben goede apps die je pushberichten sturen als je vlucht vertraagd is, of als er een gate wijziging is. Die app gebruik je verder waarschijnlijk nooit dus gooi ‘m er gerust van af als je eenmaal veilig op plaats van bestemming bent.

Kies de juiste rij

Zoals gezegd, wachten op anderen levert stress op, al helemaal wanneer je merkt dat je in de verkeerde rij staat. Om te beginnen moet je je erbij neerleggen dat je vaker de verkeerde dan de goede rij zal kiezen, want zo werkt het leven nou eenmaal. Maar, er zijn wel wat dingen die helpen. Lees dit maar even.