De laatste tijd krijg ik vrij vaak de vraag of ik in de Filipijnen malariapillen heb geslikt, en of ik dat zou aanraden. Op Palawan, een eiland in het westen van de Filipijnen, komt de malariamug voor, en het wordt dan ook in principe aangeraden om, als je in dat gebied komt, malariapillen te slikken. En inderdaad, ik kwam veel mensen tegen die dat deden. Om meteen die veelgestelde vraag te beantwoorden: ik heb ze niet geslikt.

Eerst even wat meer over malaria. Zoals iedereen weet wordt malaria veroorzaakt door een mug, van de soort Anapheles om precies te zijn, en loop je de meeste kans op een ontmoeting met die mug in tropische gebieden. Er zijn verschillende vormen van malaria, waarbij de ergste soort dodelijk is en vrijwel alle andere vormen hoogstens heel vervelend. Bekend symptomen zijn de hoge koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Tussen de tijd van besmetting en ziekte zit ongeveer 10 tot 14 dagen, wat betekent dat je ook allang thuis kunt zijn als de ziekte uitbreekt.

Er is best op te treden tegen die irritante muggen. Slaap onder een klamboe, met een ventilator aan, smeer je goed in met Deet en draag loszittende kleding tijdens het slapen. Maar als dat niet genoeg is kun je inderdaad overgaan op het slikken van Malariapillen. Zelf heb ik dat nog nooit gedaan, omdat dergelijke pillen ook bijwerkingen hebben en daar heb ik geen zin in. Maar om je heel eerlijk te zeggen heb ik ook een soort volstrekt zelfverzonnen overtuiging van mijn eigen onsterfelijkheid en denk ik altijd ‘ach, dat komt wel goed.’ Dat is GEEN advies wat je van me aan moet nemen.

“Mijn officiële advies is dit: neem geen medisch advies aan van mensen die daar geen verstand van hebben.”

Op fora en in mijn eigen mailbox wordt de vraag dus vaak gesteld: zou je malariapillen aanraden? Mijn officiële advies is dit: neem geen medisch advies aan van mensen die daar geen verstand van hebben. Wat weet ik er nou van? Wat weet een willekeurig persoon op een forum er nou van? Malaria is een ernstige ziekte en die pillen zijn zware dingen, of je die wel of niet slikt moet je niet laten afhangen van een sukkel zonder verstand van zaken zoals ik. Overigens gaat die vlieger op voor alle medische zaken. Zoek nooit iets op op Google en vraag nooit iets op een forum want zelfs het kleinste hoofdpijntje resulteert volgens Google in een langzame pijnlijke eenzame dood, en op fora wemelt het van de hypochonders. Je hebt een huisarts voor kleine dingen, maak er gebruik van.

Dus, twijfel je? Het enige wat je kunt doen om zeker van je zaak te zijn is contact op te nemen met de GGD. Zij kunnen in overleg met jou bepalen wat voor jou nodig is, en wat niet nodig is. Check de website voor een GGD locatie bij jou in de buurt, en maak een afspraak om te overleggen welke vaccinaties worden aangeraden en wat je moet doen met malariapillen. Echt doen, en niet meer medisch advies inwinnen op het internet want daar wordt niemand beter van. Létterlijk dus.