In de categorie ‘droomreisjes’ staat mijn persreis met Apple naar Fins Lapland absoluut in de top 5. Afgelopen zomer was ik er ook, toen het thema bossen en meren was, en nu was de boel verpakt in dikke lagen sneeuw en lagen de temperaturen zo rond de -20. Dat is écht koud. Het is wel droge kou en daardoor een stuk beter uit te houden dan die natte piskou die wij in Nederland hebben, maar desalniettemin voelde ik het snot in mn neus bevriezen (sorry als dit goor is) bevriezen als ik buiten liep. Kortom, je moet je qua inpakken goed voorbereiden. Het codewoord is in ieder geval: laagjes. Denk niet in één dikke trui, maar liever in 3 of zelfs 4 dunnere truitjes over elkaar aan.

Onderkant

Thermobroek en -shirt van Hema. Ik denk dat je er beter aan doet om ‘echt’ thermospul te kopen bij een outdoorwinkel als Bever maar op zich hebben de Hema-spullen me ook warm genoeg gehouden. Daar overheen droeg ik een yogabroek. En dan dáár weer overheen een skibroek. Samenvattend: 3 broeken waren precies goed.

Bovenkant

Ook hier een thermoshirt met lange mouwen van Hema. Dan een dun truitje van Zara, gewoon zo’n standaard ding die iedereen heeft. Daar overheen een wollen trui van Uniqlo, en dan een ski-jas. Die jas was niet eens een heel dik gewatteerd ding, gewoon een vrij standaard skijack met dunne voering. Maar wel helemaal sneeuw-, water- en winddicht. Ook hier: laagjes laagjes laagjes.

Hoofd + voeten + handen

Ik droeg dikke schapenwollenssokken en snowboots met stevige zool, op m’n hoofd een wollen muts, om m’n nek een buff en een grote sjaal, en aan m’n handen twee paar handschoenen. Dunne waarmee ik m’n iPhone kon bedienen, en dan dikke wintersporthandschoenen.

Extra

Wat echter onze absolute redding was waren de hand- en voetwarmers die we kregen. Kleine zakjes met een soort korreltjes, die als je ermee schudt warm worden en zo’n 7 uur warmte afgeven. Ik had er in elke schoen eentje, in elke handschoen, en deed er twee in een jaszak zodat m’n iPhone ook warm bleef. Ik zag ze bij een paar winkels op de toonbank staan voor €2,50 per zakje maar je kunt ze ook bij bol.com kopen, klik hier. Doe dit ook echt, ze werken als een trein en hebben me echt geweldig goed warm gehouden.

Als je naar gebieden waar het nog kouder is kan ik je ook aanraden om extra vette dagcrème mee te nemen, zeker als je gaat skiën, omdat de huid op je gezicht anders bevriest. In het algemeen: ja het is krankzinnig koud. Maar je gaat waarschijnlijk ook veel buitenactiviteiten doen en zolang je in beweging blijft viel het me echt mee. En bovendien is de omgeving zó ontzettend mooi dat het de kou meer dan waard is.