Zoals de meesten van jullie inmiddels wel zullen weten heb ik een innige relatie met mijn kat, genaamd Poes Disco. Disco woont al 10 jaar bij mij en dat is aanzienlijk langer dan dat ik reizen leuk vind, wat soms voor problemen zorgt. Want, wat doe je met een kat als je óók graag op reis gaat? Ik ken mensen die dus niet meer op reis gaan sinds ze een huisdier hebben maar hoe veel ik ook van dat dier hou, ik wil niet mijn hele eigen leven ervoor stil zetten. Dus zocht, en vond, ik andere oplossingen, afhankelijk van hoe lang ik op reis ga. Komen ze.

Een (lang) weekend weg

Een lang weekend reken ik van donderdagavond tot zondagavond, en in die gevallen laat ik Disco alleen thuis en vraag ik mijn vader of een vriendin om haar elke avond eten te komen geven. Ik zorg dat er overal in huis genoeg speelgoed ligt zodat ze zich niet hoeft te vervelen, dat de slaapkamerdeur open is zodat ze op het bed kan slapen (haar favoriete plek) en in de zomer laat ik ook het dakraam open zodat ze zelf naar buiten en binnen kan. Dit werkt prima, en voor die korte periode vind ik het wel goed te praten dat ze verder overwegend alleen is. Ik heb in ieder geval niet de indruk dat ze zich verveelt, ze maakt nooit dingen kapot en over het algemeen is ze überhaupt niet zó speels en wil ze vooral heel veel slapen en met rust gelaten worden.

Alles tussen een lang weekend en drie weken

Als ik langer dan drie nachten weg ga, vind ik het zielig om haar alleen te laten. In dat geval zet ik een oproepje op Facebook met de vraag of er iemand is die het leuk zou vinden om een week (of twee weken) op mijn huis en kat te passen. Er is tot nu toe altijd wel iemand geweest die net tussen twee huizen in zit, of die zelf aan het verbouwen is, of wat de reden ook is, in de tien jaar dat ik een huizen- en poezenoppas zocht is dat altijd gelukt. Ik maak een brief met huis- en poesinstructies, en dat gaat prima.

Alles langer dan drie weken optie A

Als ik langer dan drie weken ga moet ik uit financieel oogpunt wel geld gaan vragen voor m’n huis. De afgelopen jaren heb ik dan vaak de boel op Airbnb gezet, zodat je nog wat geld verdiend tijdens je reis. Overigens met grote tegenzin, ik vind de gedachte aan vreemde mensen in m’n huis alles behalve prettig, maar ik heb best lang financieel een beetje in de knoop gezeten en dan was Airbnb een enorme redding, en misschien zelfs wel de reden dat ik m’n huis niet heb hoeven verkopen. Hoe dan ook, als ik er Airbnb’ers in zet kan Disco niet blijven, dus dan moet ze uit logeren. Je kunt je huis overigens best mét kat verhuren, dat gebeurt vaak genoeg, maar Disco is een heel eenkennige kat die slecht tegen nieuwe mensen kan, dus om de drie dagen een nieuw vreemd stel in haar huis zou haar doodongelukkig maken. Uit logeren gaan is ook niet haar hobby, maar dat is dan niet anders. Over het algemeen gaat dat prima, maar ze heeft echt een dikke week en vaak langer nodig om te ontdooien. ‘Silent Disco’ is ze dan: ze ligt ergens onder een bank of in een kast en je hebt er niet veel gezelligheid van. De enige plek naast ons huis waar ze gelukkig is, is bij de oma van een vroegere collega van mij. Deze oppasoma is de liefste vrouw van de wereld, heeft het steeds over ‘mijn engel’ en ‘de kleine’ als ze over Disco praat, en Disco is ook dól op oma. Zo dol zelfs dat ze, als ik haar aan het eind weer kom ophalen, vaak niet mee wil. Hoe dan ook, oma is een redding. Maar oma woont in Den Haag (ik in Amsterdam en ik heb geen auto, dus Disco + kattenbak + kattenspullen daar krijgen is best een operatie) en bovendien wil ik haar ook niet altijd belasten met de zorg van een kat, dus daarom heb ik nu, voor mijn reis naar Indonesië en Maleisië, een andere oplossing.

Alles langer dan drie weken optie B

En dat is optie B; iemand vinden die betaald in mijn huis gaat zitten, inclusief Disco. Wederom heb ik op Facebook een bericht gezet met de vraag of iemand mijn huis wil overnemen, en daarbij ook de zorg voor Disco. Ik hoef geen winst te maken maar heb opgeteld wat mijn vaste lasten per week zijn, vermenigvuldigde dat met het aantal weken dat ik weg ben (in dit geval zeven) en dat betaalt zij mij. We hebben een kennismaking gehad en dat voelde goed, en het is voor Disco het fijnst om gewoon in haar eigen huis te kunnen blijven. Ook dan is ze de eerste dagen best even van slag, maar wel op haar eigen vertrouwde plek. Dit voelt voor mij als de beste oplossing. Het huis kost me zo geen geld, Disco is waar ze het kent, en los van dat is het ook een fijn idee dat mijn huis niet zeven weken leeg staat.

Tot slot

Vergeet niet dat het allemaal heel erg ligt aan het type kat. De katten van m’n zusje bijvoorbeeld zijn eerder een soort honden en vinden het echt geen probleem om in een ander huis te zitten, dus zij zet ze steeds bij vriendinnen of haar vriend als ze op vakantie gaat. Dat maakt ze geen bal uit. Als je een kat hebt die dat prima vindt; go for it. Heb je een moeilijk exemplaar zoals Disco dan raad ik aan om iemand te vinden die in jouw huis komt. Als ze toch uit logeren moet om wat voor reden dan ook, kies een huis dat qua omgeving lijkt op dat van jou. Ik woon alleen, en zou Disco dan ook nooit ergens laten logeren waar meerdere mensen wonen. Overigens vinden oude mensen het vaak heel leuk om even een dier te hebben. Zelf heb ik geen oma’s of opa’s meer maar daarom is de leenoppasoma zo’n geschenk. Vraag eens om je heen of er iemand een opa of oma heeft die het wel fijn zou vinden even een gezelschapsdier om zich heen te hebben. Ik denk dat Disco zo dol is op oma omdat ze rustig is, een lage stem heeft, er niet teveel drukte in huis is en oma heel geduldig is. Zonder meteen heel erg te generaliseren, maar dat is over veel oma’s of opa’s te zeggen, wat ze ideale poezenoppassen maakt. En zeker alleenstaande bejaarden kunnen best nog wel eens eenzaam zijn, en dan is een knorrende poes op schoot lang zo gek nog niet. Wie weet maak je er iemand dus wel heel blij mee, en zo wint iedereen. Fijne reis!