Meestal als ik hierover begin gaan mensen enorm met hun ogen rollen en dingen zeggen over hoe je in het buitenland juist even moet de-digitaliseren. Lekker offline gaan, om je heen kijken, niet aan scherm gebonden zijn, dat soort gedoe. Nou, dat kan allemaal wel wezen, ik ben van mening dat reizen met een smartphone een godsgeschenk is, en wel om de volgende redenen.
Nooit meer verdwaald
Om daar maar meteen te beginnen: dankzij Google Maps ben ik dus nooit meer verdwaald en ik weet niet hoe het met jou zit, maar over het algemeen vind ik verdwalen gewoon best wel stom. En soms zelfs eng. But no more! Met een smartphone en Google Maps ben je altijd een veilig rood puntje op de kaart van de grote boze stad, en weet je immer welke kant je op moet.
Booking Now en Booking.com
Toen ik in 2012 voor het eerst ging backpacken (zónder smartphone) was ik voor het plannen van m’n reis en boeken van verblijf, steeds aangewezen op de logge trage piepende trillende computers in de hostels waar ik sliep. Rammend irritant was dat. Tegenwoordig heb ik dankzij de app van Booking.com binnen een wip een plek, en helemaal fantastisch is Booking Now. Daarmee zie je waar bij jou in de buurt nog ho(s)telkamers zijn, wat dat kost en hoe je er moet komen. Echt het is zo handig.
Uber
Deze taxidienst heeft de reputatie heel duur te zijn, maar dat is niet per se het geval. Zeker de UberX variant, waar je bij ‘gewone’ mensen in de auto zit, kost vaak maar een appel en een ei. Wat ik het fijnst vind aan Uber is dat de meneer of mevrouw achter het stuur me nooit meer kan bedriegen, want na je rit krijg je keurig de gereden route in je mail. Klopt het niet? Dan stuur je het door naar de Uber klantenservice en krijg je het bedrag keurig terug. Dus nooit meer van die handige Harry’s die je 3,5 uur rondrijden voor een stukje dat ook in 5 minuten kon gebeuren.
Currency converter
Buitenlandse valuta’s noem ik steevast ‘wokkels’, en wokkels hebben voor mijn gevoel geen waarde. Ze tellen niet, het is eigenlijk nepgeld. Wat vrij onhandig is, want dat ís het natuurlijk niet. In plaats van steeds prutsen met “gedeeld door 10 en dan plus een beetje” heb ik een Currency converter die ook offline werkt, zodat ik precies weet wat iets kost.
Google Translate
Het kan me nog steeds verbazen dat ook in grote Europese steden (Barcelona, Parijs) veel mensen bar slecht Engels praten. Kun je nagaan hoe dat is als je ergens in een minidorp in Thailand of Brazilië bent. Dat schiet dus niet op. Enter: Google Translate. Zo heb ik ooit een paar uur in een Braziliaans politiebureautje gezeten om aangifte te doen van een gestolen portemonnee. Ik spreek geen woord Portugees, hij geen woord Engels, maar tussen ons in lag mijn iPhone en die sprak allebei. Als dat geen happy end is.
Foto’s
En tot slot, je maakt natuurlijk ook gewoon foto’s met je telefoon. Ik verwonder me nog dagelijks over hoe goed de kwaliteit van de iPhone is, soms is ‘ie zelfs beter dan m’n echte camera. Met je smartphone kun je vervolgens ook alles meteen lekker bewerken, in mapjes stoppen, de hele toestand. Heerlijk. Lang leve de smartphone!
Dit klinkt echt heel herkenbaar, vooral die laatste; alles lekker in mapjes stoppen, bewerken enz. Ik heb net in één keer alles op je site gelezen en ik ben nog meer Liesbeth-fan. Haha dit klinkt als een stalker maar ik moet altijd hardop lachen door je Instagram titels en dit is zeg maar ‘het echte werk’. Ga zo door 🙂 liefs Renske
Jeeej wat leuk om te horen, you made my day. Dank! xxx