Een paar weken voordat ik afgelopen september naar Bali vloog had ik een nieuwe groothoeklens gekocht voor mijn spiegelreflexcamera. Kost een paar honderd euro zo’n ding, maar die groothoek ging het helemaal waard zijn. Vervolgens kreeg ik een paar dagen voor vertrek de nieuwste iPhone 11 Pro, Apples nieuwste. Ik had toen nog een iPhone X en die maakte ook al waanzinnige foto’s, maar toch gebruikte ik mijn spiegelreflex er wel echt nog veel naast. Een lang verhaal kort: sinds de 11 Pro is dat een stuk minder. De eerste dagen op Bali nam ik mijn camera en extra lenzen wel nog steeds mee, maar eigenlijk merkte ik al snel dat ik mijn telefoon veel vaker gebruikte, zéker nu de 11 Pro ook een wide angle functie heeft. Inmiddels heb ik ‘m zo’n vier maanden in gebruik en die vier maanden werden bekroond met een persreis van Apple naar Lapland, speciaal om de camera (en nieuwste Apple Watch) te demonstreren. Dus nu voelt de aanschaf van die extra lens al helemaal als een overbodige koop, want de camera van de iPhone 11 Pro is echt, echt, écht heel erg waanzinnig. En wel om de volgende redenen.

Night mode

Mijn favoriete functie is de night mode. Hiermee wordt je telefoon een camera met sluitertijd, die automatisch inschat hoe lang die moet zijn. Het gaat helemaal vanzelf; als je in donkere omstandigheden de camera opent neemt ‘ie een paar seconde de tijd om meer licht op te nemen, en dan pas de foto te maken. Ik weet niet precies hoe het technische gedeelte werkt (dat is me overigens wel uitgelegd maar ik ben niet zo goed in technische dingen onthouden), maar het komt erop neer dat je ook in het donker haarscherpe foto’s kunnen maken. Hieronder zie je een voorbeeld, waarbij links steeds zonder night mode is, en rechts met. Je iPhone detecteert overigens dat je ‘m in je hand hebt, en houdt er dus rekening mee dat er altijd een beetje beweging zal zijn, dus de sluitertijd is daarop aangepast. Zet je je iPhone in een statief dan kan ‘ie tot 30 (!) seconde oplopen, waarmee je dus echt alles kunt vastleggen. In de foto’s hieronder had ik ‘m altijd in m’n hand, maar zelfs dan kun je (bij heldere nacht) dus al sterren vastleggen. Gewoon met je telefoon!

Portrait mode

Deze ken je misschien wel al, maar bij de 11 Pro zit de portrait mode ook in je selfie camera. En verder is ‘ie nog meer verbeterd en levert ‘ie dus nog mooiere foto’s op.

Wide angle

Mijn favoriete optie, want hiermee kun je écht heel erg volwaardige foto’s maken. Zie hieronder foto’s van de 3 verschillende camera’s van de iPhone 11 Pro. Bij allemaal sta ik op precies dezelfde plek. De eerste is ingezoomd, de tweede de ‘normale’ stand, en de derde de wide angle. Say whuuuut!

Stabilisation

Of je nou in een hondenslee zit, op een piste staat of over een hobbelig paadje loopt, je filmpjes zijn altijd super stabiel dankzij de stabilisator. Het levert echt een waanzinnig resultaat op, dus zeker wie veel video’s (of Instagram Stories) wil gaan maken zal hier blij mee zijn. In onderstaande post zitten een paar video’s waar je het kunt zien.

Slomo

Ja dit is helemaal ideaal voor wie van die super mooie gelikte reisvideo’s wenst te maken. Een lekkere slomo van een ritselend palmblad, ruisende zee, dansende mensen, je ziet het meteen voor je toch. Kan allemaal met je telefoontje dus. En ook deze functie werkt eveneens in de selfiestand, en dan kun je dus een ‘slofie’ maken. What a time to be alive.


Deze reis heb ik gemaakt op uitnodiging van Apple. Alle vluchten, activiteiten, overnachtingen en diners zijn door hen betaald. Maar, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen, all views are my own.