Voor iedereen die nu of binnenkort een reis aan het plannen is naar de Filipijnen wil ik vast één ding meegeven: plan niet te veel. Al die prachtige plaatjes van mooie stranden zijn inderdaad allemaal geweldig en kiezen is moeilijk, maar het duurt écht heel lang om van A naar B te komen, zelfs al is het een kort stukje. Zo ging ik gister van Siquijor naar Mactan, twee plekken die zo’n 200 kilometer van elkaar vandaan liggen. Om in Mactan te komen had ik een volle dag nodig, en die dag ging als volgt.

9AM – Tricycle van hotel naar haven van Siquijor. Duur: 40 minuten.

10AM – Boot van Siquijor naar Dumaguete. Duur: 1 uur.

11AM – Tricycle van Dumaguete naar Sibulan. Duur: 25 minuten.

12AM – Boot van Sibulan naar Liloan. Duur: 40 minuten.

1PM – Bus van Liloan naar Cebu City. Duur: Ongeveer 6 uur.

7PM – Taxi zoeken in Cebu City. Duur: 30 minuten.

7:30PM – Taxi van Cebu City naar Mactan. Duur: 1 uur.

Alles bij elkaar duurt zo’n dag dus een dikke 10 uur. 10 uur om 200 kilometer te overbruggen. En dan is Mactan niet eens mijn eindbestemming, maar enkel de plek waar ik een nachtje slaap om het vliegtuig te kunnen pakken naar Siargao, een eiland in het oosten van de Filipijnen. Weet je nog dat ik naar Boracay ging? Dat was ook zo’n helse onderneming. Ik vertrok vanuit El Nido, nam toen een bus van 6 uur naar Puerto Princessa, sliep daar een nacht, de volgende ochtend vloog ik om 11AM naar Iloilo, daar weer een bus van 7 uur naar Catciclan, en van daar een bootje naar Boracay. Ik ga het je nog een keer zeggen: reizen hier duurt echt, écht heel lang. En, lang op een boot klinkt misschien reuze romantisch, maar die ferry’s zijn eigenlijk gewoon varende bussen, zie hieronder.

ferry bohol filipijnen

Dus als ik nu mensen hoor die in drie weken tijd ongeveer het hele land willen doorkruisen, heb ik zin om heel hard te roepen ‘DOE HET NIET.’ Het is doodzonde van je tijd om die door te brengen in muffige bussen of half lekke boten. En ja, het is het uiteindelijk allemaal waard, daar niet van, en als je heel lang de tijd hebt is het allemaal minder problematisch. Maar zeker voor wie twee of drie weken gaat is het belangrijk om niet teveel te willen en echt keuzes te maken. Binnenkort zal ik hier een paar geschikte routes plaatsen die je kunt overnemen, maar voor nu wilde ik je dit vast even op het hart drukken. Neem je tijd voor elke plek, en voor elke reisdag. De Filipijnen blijven nog wel even liggen, je hóeft niet alles in één keer te zien, des te meer reden om een andere keer nog eens terug te komen.

Zo, en dan ga ik me nu klaarmaken voor weer een nieuwe reisdag, waarna aan het eind als het goed is een prachtig strand op me wacht. Doei!