Zoals ik inmiddels al driehonderdduizend keer heb gezegd is één van de dingen die (in je eentje) reizen zo leuk maakt het feit dat je de meest uiteenlopende mensen ontmoet. Zeker als je in hostels slaapt zal je merken dat je opeens vrienden bent met mensen die je thuis niet snel in je vriendengroep gaat hebben. En dat is vaak leuk, maar soms ook niet, want boy oh boy mensen zijn raarrrrrr. Het staat natuurlijk haaks op het hele idee van open minded zijn, maar het is stiekem best heel leuk om al die types lekker kortzichtig in een hokje te stoppen, omdat zelfs de meest vrije figuren vaak wandelende clichés zijn. Komen ze.

De alles-is-te-duur backpacker
Deze kom je het meest tegen. Dit zijn mensen die alles, álles te duur vinden. En dan heb ik het over een blikje cola van 60 cent te duur vinden. Of alles koste wat kost met het openbaar vervoer willen doen omdat een tuktuk of tricycle €1,50 kost, en de bus €0,60. Dat die bus er 5 uur langer over doet en je drie keer moet overstappen maakt ze niet uit. ’s Avonds met z’n allen een biertje drinken slaan ze steevast af want te duur, uit eten gaan is te duur, elke tour of activiteit is te duur, elk gesprek begint en eindigt met “hmm that’s really expensive”. Vaak zijn dit mensen die 8 maanden op reis zijn en dus op hun budget moeten letten, wat natuurlijk logisch is. Maar waarom moet je dan per se 8 maanden (of nog langer), ga dan gewoon 5 maanden zodat je wél gewoon kunt leven. Ik probeer zo min mogelijk van dit soort mensen om me heen te hebben want ik vind het hemeltergend vermoeiend om bij ALLES na te moeten denken en om als geldsmijter weggezet te worden wanneer ik een biertje van €0,80 bestel.

De vakantie backpacker
Het is steeds populairder aan het worden om ook een ‘gewone’ vakantie van 2 of 3 weken in te vullen met een backpackreis. Deze mensen staan lijnrecht tegenover de alles-is-te-duur-backpackers, want de vakantiebackpackers willen gewoon een vet leuke vakantie en zijn na 3 weken toch weer thuis. Dat betekent dat ze vaak overal voor in zijn en dát betekent weer dat je je grandioos veel avonturen met ze kunt beleven.

De op-zoek-naar-verlichting backpacker
Mensen die Eat Pray Love hebben gelezen en dat nu als lichtend voorbeeld in het leven hebben aangenomen. Ze doen veel yoga, meditatie en slapen het liefst zoveel mogelijk in de buitenlucht om lekker één met de natuur te worden #blessed.

De never-grow-up backpacker
Backpacken wordt vaak met jonge mensen geassocieerd, en over het algemeen is dat ook wel terecht. Maar ze zijn er hoor, de veertigers, vijftigers of zestigers die nog steeds niet uit de hostels zijn weg te slaan. Ik vind deze mensen mateloos fascinerend en inspirerend, volwassen worden ís ook maar saai dus waarom zou je niet gewoon tot je lichaam het toelaat precies dat doen waar je zin in hebt?

“Eigenlijk is het vooral belangrijk dat er een vrij reëel kans op doodgaan is, anders vinden ze het saai.”

De alles-zonder-risico-op-sterfte-is-saai backpacker
Vergeef me de gender stereotypering maar vaak zijn dit mannen. Ze willen uit vliegtuigen springen, dingen met jetski’s doen, motoren, opgevoerde scooters, enge dingen eten en meer van zulks. Eigenlijk is het vooral belangrijk dat er een vrij reëel kans op doodgaan is, anders vinden ze het saai. Deze mensen komen elke avond weer gehavend terug in het hostel maar hebben wel de vetste verhalen, en stiekem zou jij ook een beetje zoals zij willen zijn. Maar je hecht ook wel veel waarde aan het hebben van twee armen en benen dus in plaats van ook op een surfplank uit een helikopter te springen pak je een biertje en luister je naar hun praatjes. En naar het geluid van de naderende ambulance.

De feest backpacker
Waar je ook gaat, deze heb je er altijd bij zitten. Deze persoon maakt het eigenlijk allemaal niet zo gek veel uit waar hij of zij is, zolang er maar alcohol is. En een plek waar harde muziek gedraaid wordt. Deze mensen zouden Boracay helemaal geweldig vinden en zijn ook precies de reden dat ik het HAAT. Day drinking wordt moeiteloos omgebogen in morning drinking, want ach als je toch elke dag pas om 12:00 ontwaakt is het goed beschouwd alweer een prima tijdstip om te drinken. Een paar dagen met deze persoon op pad gaan betekent ten eerste heel veel plezier, maar hou er rekening mee dat je steevast óf dronken bent, óf brak, en dat je niets ziet van de plek waar je bent omdat het je vreselijk veel moeite kost überhaupt de dag door te komen.

De ik-heb-alles-al-gedaan-en-gezien-backpacker
Wanneer je net hebt verteld dat je voor het eerst in Thailand bent is dit type er als de kippen bij om even in geuren en kleuren uit de doeken te doen dat hij hier al héél vaak is geweest en eigenlijk alles wel al heeft gezien. De opschepper, hij (vaak zijn dit mannen, is gewoon zo) is overal in de wereld geweest en heeft alles beter, spannender en authentieker gedaan dan jij. De opschepper is ook een snob, hij kijkt neer op toeristen en vergeet voor het gemak even dat hij dat zelf ook is. Vertel nooit een verhaal in bijzijn van de opschepper want je gaat 1000% zeker overspoeld worden met een onnodig woest oorlogsverhaal waar jouw verhaal opeens totaal bij verbleekt.

De ik-doe-dit-ook-alleen-maar-omdat-het-moet backpacker
Vaak iemand die onder flinke peer pressure mee is gesleept door vrienden. Of, iemand die overal leest dat backpacken het helemaal is en het dus ook maar gaat doen, maar er eigenlijk geen bal aan vindt. Deze persoon hangt vaak een beetje onhandig aan de zijkant van de groep en komt net niet lekker mee, dus als jij wel een goed persoon bent dan geef je hem of haar wat extra aandacht. Of je vertelt dat het niet érg is om hostels stom te vinden, en dat je nog wel een leuk hotel in de buurt weet.