Leuke toeristische dingen

Laat ik beginnen met zeggen dat ik altijd ontzettend moet zuchten van mensen die enorm klagen over dat er ergens zoveel toeristen zijn. Je bent namelijk zelf ónderdeel van die toeristengroep, dus het is niets meer dan elitair verheven gelul om jezelf niet tot diezelfde toeristenmassa te rekenen. In het verlengde daarvan zijn attracties die overwegend door toeristen worden gedaan/gebruikt altijd meteen de lul, want dat is stom/dom/doe je niet, kom nou ik ben beter dan dat. Maar weet je, er zijn echt best een paar toeristische dingen die daardoor zo’n slecht imago hebben gekregen, terwijl er eigenlijk niets mis mee is. Komen ze.

“Zeg je ‘domme toerist’ zeg je ‘hop on hop off’, maar daar moet echt een eind aan komen.”

Hop on Hop off bus
Om maar meteen met de belangrijkste te beginnen, de hop on hop off-bus. Zeg je ‘domme toerist’ zeg je ‘hop on hop off’, maar daar moet echt een eind aan komen. Die bussen zijn namelijk hartstikke leuk, en extreem handig bovendien. Laatst was ik in Florence, en kocht voor 23 euro een kaartje waarmee ik 24 uur de bus in mocht, én gebruik kon maken van de reguliere bussen. Lang niet alle stops zijn even interessant, maar zelfs als je niet uit zo stappen wordt je 2 uur lang rond gereden, terwijl de zon op je gezicht staat en de wind door je haren wappert, zoals op de foto hierboven
. In het geval van Florence zijn er genoeg stops die leuk zijn, en één daarvan is Fiesole. Een klein dorp buiten Florence, waar je een belachelijk mooi uitzicht hebt en je de sfeer van een klein schattig Italiaans dorp kunt proeven. Ik ben er een goede 2 uur gebleven. Hoe dank ook, zeker als je maar kort in een stad bent is zo’n bus een uitstekend idee.

Binnenkort naar Florence? Check hier mijn reisgids met waar te eten wat te doen waar te slapen en meer van zulks. 

Horeca bij grote landmarks
Als ik in Amsterdam over de Dam fiets en ik zie mensen bij de extreem over priced zaken zitten denk ik vaak “hoe-zó zou je daar gaan zitten.” Maar toen ik in Florence was heb ik lang gezeten op Piazza della Signoria, het plein van Museo di Palazzo Vechio, één van de grootste trekpleisters van de stad. Waarom? Omdat het een heel mooi plein is. Omdat ik het leuk vind om naar voorbij lopende mensen te kijken. Omdat ik een perfect plekje zag half in de zon en half in de schaduw. Maar vooral omdat het zo’n ongelofelijk prachtig plein is. En dát weegt dan zwaarder dan dat ik in een toeristenspot zit. Een andere avond zat ik op een terras pal voor de Duomo. Waar een glas vrij viezige wijn 6 euro kostte. Maar ook dat maakte niet uit want ik heb bijna 3 kwartier ademloos voor me uit gestaard naar de Duomo, die met elke minuut een andere kleur leek te krijgen door de zon die langzaam onder ging. De Dam in Amsterdam is misschien minder uitgesproken mooi, maar voor iemand die ’t als eerst ziet wellicht nog steeds indrukwekkend. Kortom, maak je niet druk, geniet van die pleinen en gebouwen. Eten kun je er trouwens vaak beter niet doen (omdat de toeristen toch wel komen hoeven ze niet hun best te doen op het eten), maar een Cola of wijn kan prima.

“Ik ga toch zeker niet in de ríj staan, zonde van m’n tijd.” 

Dingen waar een rij voor staat
Ook zoiets. Zelf betrap ik mezelf erop dat als er ergens een lange rij staat, ik het liefst meteen omdraai. “Ik ga toch zeker niet in de ríj staan, zonde van m’n tijd.” Maar tja, dan loop je ook een hoop moois mis. Bedenk, er staat niet voor niets een rij, als je in Florence bent dan moet je de David eigenlijk wel zien. En de Mona Lisa in Parijs, het zijn gewoon bucket list dingen. Mocht je een rij tegenkomen formaatje Anne Frank-huis zou ik wel doorlopen, trouwens. Maar vaak kun je door slim van tevoren te boeken ook een hoop rijen skippen.

Op de foto gaan voor een standbeeld/beroemd uitzicht/ander ding
Ik herinner me van vroegere familievakanties dat mijn vader mijn zusje en mij altijd voor kerken, kathedralen, standbeelden of andere bijzondere dingen parkeerde en dat we dan moest lachen voor de foto en doen alsof we het leuk vonden. Het resultaat is een prachtige verzameling van twee meisjes die verveeld voor zich uit staren, want wat kon ons die middeleeuwse kerk nou boeien. Maar, en ik ga het tot in de eeuwigheid van hem horen dat ik dit nu zeg, die foto’s zijn wel duizend keer leuker om te zien dan een foto van alléén die kerk. En dat is met alles zo. Een foto van een mooi strand is leuk, maar een foto van jóu op een mooi strand is een herinnering. Dus, fuck dat het gênant is of dom toeristisch, later ga je er blij mee zijn.