De goede rij kiezen

Of nou ja, áltijd kan ik niet beloven, maar wel vaak. Want als er IETS is waar je grandioze woede bij me kan ontketenen is het wel als ik zie dat ik in de verkeerde rij sta. ‘In de rij staan’ is een anagram van ‘op reis gaan’ (echt, kijk maar goed) en weinig zaken in het leven die zo omslachtig zijn geregeld als vliegvelden. In sommige landen moet je zelfs in de rij staan om het vliegveld bínnen te komen (ik heb het over jou India. En jij ook, Filipijnen) en dáárna komt de rest pas. Welke rest? Nou, tassen inchecken (tenzij je met handbagage reist, wat eigenlijk wel zou moeten), jezelf inchecken, douane, tassencontrole, eten, drinken, geld wisselen, ALLES. Laten we snel een einde maken aan dit leed dus neem onderstaande tips ter harte en dan valt het misschien in de toekomst een béétje mee.

Kies links

Dit is geen stemadvies, maar een rijadvies. Onderzoek wijst uit dat omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, ze eerder geneigd zijn voor een rij aan de rechterkant te kiezen. Overigens is dit óók een stemadvies.

Kijk verder dan je neus lang is

Mensen zijn kuddedieren en voor velen is het moeilijk om zelf na te denken. Klinkt lullig, maar is gewoon zo. Als je een ruimte binnenkomt en je moet in de rij gaan staan, kijk dan even om je heen of er misschien niet ergens anders óók een rij is, die veel korter is. Wat ik wil zeggen is: ga niet als een kip zonder kop achteraan aansluiten, maar kijk even verder dan je neus lang is of er misschien een andere, betere en kortere plek is.

Pas op voor kinderen

Welke rij je ook kiest, ontloop gezinnen. Kinderen zijn ontzettend irritant want luisteren niet, doen wat ze zelf willen, maken dingen kapot, en vies, en ook al hebben die twee laatste niets met een rij te maken, het is wel de waarheid. Hoe dan ook, ouders die hun kroost door de duaone moeten loodsen zijn in eerste instantie bezig met die kinderen, en doen alles dus trager. Blijf weg van kinderen dus. Om meerdere redenen.

En bejaarden

Ik heb een groot zwak voor lieve oude opa’s en oma’s, maar als het om snelheid gaat heb je geen reet aan ze. Voordat een jas uit is ben je een uur verder, en die arme stakkers die begrijpen maar weinig van alle moderne technieken dus reken er maar op dat alles teeeeeeering lang duurt bij ze.

Kies een vrouw

Vrouwen zijn de beste van de wereld in alles, laten we dat voorop stellen. Maar ook is het zo dat vrouwen over het algemeen efficiënter werken (zegt de wetenschap) dus dat levert tijd op.

Ontloop de beginner

Zie je hokjes/balies/x-rays met twee mensen waarvan de één heel duidelijk de ander wat uitlegt? Niet doen, want die ene wordt ingewerkt en dan kun je er de donder op zeggen dat alles uitvoerig wordt behandeld bekeken en gedaan. Ergo, duurt lang.

Ga naar het lege loket

Mijn beste tip en eentje die écht heel goed werkt. Stel, je moet door de douane. En stel, de rijen zijn idioot lang. Wat je doet is het volgende: kies voor het loketje met de minste kinderen, de minste ouderen, maar vooral, waarbij het buurloketje leeg is. Jawel, leeg. Bij grote drukte is de kans groot dat ze dat loketje dan ook open gaan doen, en dan kun jij heel snel huphop naar voren rennen, gehaaste Hollander die je bent. Works like a charm.