Wie op reis gaat heeft vast behoefte aan tips om dat reizen zo goedkoop mogelijk te doen. Want het énige nadeel van reizen is dat het relatief duur is. Vliegticket of treinticket, elke nacht ergens slapen, leuke dingen willen doen, het tikt allemaal behoorlijk aan. Er zijn echter wel handigheidjes om te kosten te drukken dus vandaag bespreken we tips om zo goedkoop mogelijk te reizen. Daar gaan we.

Slaap in hostels

Ja dit begint een beetje een stokpaardje te worden, maar, slaap in hostels. Het kost geen drol, en is vaak nog leuker ook dan een hotel. Hostels zitten vaak op goede plekken, en ook een privékamer kost vaak maar een paar tientjes. En door goedkoop te slapen hou je geld over voor activiteiten, drank en uit eten gaan.

Ga niet elke avond uit eten

Maar, ga niet élke avond uit eten. Als je in een hostel slaapt met keuken kun je ook prima daar even een maaltijd in elkaar flansen, om daarna weer de hort op te gaan. Toen ik in 2015 een kleine maand in Rio de Janeiro was heb ik bijna nooit in een restaurant gegeten, zodat ik genoeg geld had om veel caipirinha’s te kunnen drinken. Het is maar net waar je prioriteiten liggen niet waar.

Ontbijt waar je slaapt

Bij goede hostels (en hotels) zit het ontbijt vaak inbegrepen in de prijs, dus maak daar ook gebruik van. Scheelt je weer een maaltijd buiten de deur. Zit je echt krap bij kas? Snaai dan wat extra mee voor later als tussendoortje. Moet je gewoon schaamteloos in zijn, kan jou het schelen wat ze van je denken. Lees hier trouwens waar je op moet letten bij het boeken van een hostel.

Gebruik het openbaar vervoer

Wie lokale bussen of treinen gebruikt is goedkoper uit dan wie zich alleen laat vervoeren door toeristenvervoer of taxi’s. Het is heerlijk makkelijk om je helemaal van A naar B te laten brengen, maar ook een stuk duurder. Vooral lokale bussen zijn vrijwel overal ter wereld spotgoedkoop en een goede manier om je budget in de gaten te houden.

Doe dingen in groepsverband

Het is een grote frustratie van mij als soloreiziger om te zien dat dingen in je eentje doen altijd duurder is dan wanneer je het met een groepje doet. Reis je alleen? Vorm dan met mensen uit je hostel een groepie waarmee je die ene tour kan doen, zodat jullie de kosten kunnen splitten. Nog geen nieuwe reisvrienden gemaakt? Vraag dan aan de touroperator of er toevallig een andere groep is waar je bij kunt aanhaken.

Wees flexibel

Met je vliegtijden, maar vooral met je locaties. Vliegen op JFK in New York is duurder dan op Newark, bijvoorbeeld. Net als dat Londen Heathrow veel duurder is dan Londen Standsted. En vaak scheelt het ook een hoop om niet van Schiphol te vliegen, maar vanaf Brussel, Düsseldorf of Luxemburg.

Doe concessies

Als je drie maanden op reis gaat kán je niet alles doen. Bedenk voor jezelf wat belangrijk is, en dat is voor iedereen anders. Ik slaap bijvoorbeeld graag goedkoop, zodat ik vaker uit eten kan en meer wijn kan drinken. En ik heb liever een extra overstap bij m’n vlucht zodat die paar honderd euro verschil uitgegeven kan worden aan avontuur. Vergeet én én, en neem genoegen aan óf óf.

Tot slot

Wees niet té knieperig met je centen. Alles wat je aan reizen uitgeeft is beter besteed dan wanneer je het thuis aan iets uitgeeft. Maak een budget voor jezelf, hou je daar aan, maar ga niet elke dag je saldo checken. Dat beperkt je in je vrijheid en dat is nou precies waarom je op reis ging: om vrij te zijn. Het avontuur te volgen. Maak daar gebruik van dus.