In de mailbox een bericht van een lezeres met de vraag wat zij voor haar beste vriend moet kopen. Die vriend gaat namelijk 3 maanden naar Azië, en nu wil ze hem wat leuks/handigs/grappigs meegeven voor op reis. Het mag niet te zwaar zijn, niet te groot, moet een praktisch nut hebben, mag niet snel kapot kunnen gaan, etc. Dus, wat geef je iemand die gaat backpacken? Wel nu, daar heb ik heus een paar leuke suggesties voor.

Gepersonaliseerd boekje
Zoals ik hier al wel eens had verteld is het altijd een goed idee om een opschrijfboekje mee te nemen dat dienst kan doen als reisdagboek. En voordat je roept “uuhhh maar mannen doen dat toch niet”, think again! Ik heb zat jongens gezien tijdens reizen die net zo goed als ik een reisdagboek bijhouden. Al is het alleen maar om bij te houden wat ze allemaal gedaan hebben. In plaats van een gewone kale Moleskine te geven is het leuk zo’n boekje alvast in te richten. Dus plak er een paar foto’s in, schrijf om de zoveel pagina’s een leuke boodschap (“Waar ben je nu?” “Ben je al dronken geweest?” “Ik mis je!”) zodat diegene elke keer weer even aan jou denkt en een glimlach op zijn of haar gezicht krijgt.

Enveloppen
Van een vriendin hoorde ik dat zij met hun vriendengroep allemaal kleine envelopjes hadden gemaakt, met daarin voor een specifieke gelegenheid een bericht. Dus dan stond er op de enveloppe “deze is voor als je verliefd bent”, “deze is voor als je even heimwee hebt”, enzovoorts, en dan zat er een lief briefje in met een bemoedigende tekst voor dat moment. Vind ik énig. Maar, oke oke ik geef het toe, misschien meer geschikt voor je vriendinnen.

Opdrachten
Dan, in plaats van lieve briefjes in die enveloppen kun je ook andere boodschappen meegeven. Bijvoorbeeld een opdrachtenspel. Maak een spel voor dronken avonden, voor eindeloze uren wachten op een vertraagd vliegveld, in een bus, etc. Op elk briefje schrijf je een opdracht die hij of zij dan moet uitvoeren. Geen zin om dat zelf te maken? Je kunt het ook kant en klaar kopen, de Anywhere Travel Guide heet het, hier te bestellen.

Powerbank
Absoluut onmisbaar tijdens reizen (hier hadden we het er al over), een powerbank zodat je altijd overal je telefoon kunt opladen. Mocht degene die op reis gaat die nog niet hebben, dit is een cadeau waar je punten mee scoort. Misschien niet heel persoonlijk, maar wél heel handig, nuttig en bruikbaar.

Packing cubes
Voor wie gaat backpacken en gek wordt van de klote zooi die je tas dan binnen no time kan worden, packing cubes zijn het antwoord. Kleine ‘zakjes’ waar je je kleding in opbergt, zodat niet alles door elkaar wordt geslingerd.

Starterspakket
Gaat je vriend of vriendin voor het eerst op reis? Maak een starterskit met een paar essentiële items. Een klein hangslotje (voor lockers in de hostels), een lakenzak, muggenspray, paar goede sokken (voor tijdens de vlucht), oogmasker, oordopjes (van levensbelang voor wie op slaapzalen slaapt) en een stapeltje pleisters (zijn namelijk nérgens te vinden op de momenten dat je ze nodig hebt). Gooi het allemaal in een handig tasje dat ook weer bruikbaar is op reis et voila, een ideaal cadeautje.

PS: die foto met die zeilboot heeft natuurlijk geen reet met cadeaus te maken maar wat moet je ánders?!