Nu we in Europa overal onze eigen databundel hebben neem je je telefoongebruik van thuis geruisloos mee op vakantie. Moest je tot een paar jaar geleden steeds wachten tot je weer ergens wifi had, nu ben je altijd bereikbaar. Dat is fijn omdat het heel handig is altijd bij Google Maps te kunnen, of Google Translate, of bij de app van je vliegmaatschappij in het geval van gedoe met je ticket, maar het heeft ook nadelen.

Want nu is het wel heel makkelijk om ook tijdens vakantie achteloos door Instagram en Twitter te scrollen, terwijl je eigenlijk om je heen zou moeten kijken en genieten van het mooie plein waar je aan zit. Misschien is niet iedereen zo vergroeid met zijn of haar telefoon als ik, maar ik schrik soms van mezelf hoe makkelijk en zonder er echt bij na te denken ik een social media app open en vervolgens hersenloos aan het scrollen ben.

Nu word ik altijd een beetje moe van mensen die heel hard roepen dat social media of smartphones de DUIVEL zijn en dat het ons allemaal KAPOT maakt, want ik vind dat dat nog altijd je eigen verantwoordelijkheid is en niet die van een appontwikkelaar of telefoonfabrikant. Maar die eigen verantwoordelijkheid moet je dan ook wel nemen. Dus nee, het is geen goed idee om op vakantie in je telefoon te leven. Nee, je kunt waarschijnlijk beter om je heen kijken dan andermans vakanties zien in stories. Nee, elke dag tóch je mail checken en op elk Whatsappje reageren gaan je vakantierust waarschijnlijk niet veel goeds doen. Maar als je net als ik heel weinig discipline hebt moet je het op andere manieren aanpakken.

“Ik word altijd een beetje moe van mensen die heel hard roepen dat social media of smartphones de DUIVEL zijn en dat het ons allemaal KAPOT maakt”

Wat ik het meest doe om mijn telefoongebruik in te perken is instellen dat ik bepaalde apps alleen kan gebruiken als ik wifi heb. Instagram en Twitter sowieso (de Facebook app heb ik al lang geleden van m’n telefoon gegooid), en als ik echt even zin heb om onbereikbaar te zijn doe ik Whatsapp er ook bij. Bij je iPhone doe je dat door naar ‘mobiel netwerk’ te gaan en dan het schuifje voor de desbetreffende apps aan of uit te zetten. Dat scheelt al, maar ik merk dat ik vaak alsnog die apps open omdat het inmiddels zo in m’n systeem zit, en dat is best confronterend. Een andere prima methode is om je telefoon de hele dag op vliegtuigstand te zetten, dan ben je overal vanaf en het is nog goed voor je batterijduur ook. Maar, dan moet je natuurlijk niet stiekem vals spelen en ‘m af en toe toch weer aan te zetten.

In de nieuwe software van iOS zit een functie waarbij je kunt instellen hoeveel tijd je per dag aan een bepaalde app mag besteden, en als je de limiet bereikt hebt krijg je een melding. Ik heb het nog niet geprobeerd maar het lijkt me heel confronterend enerzijds en verdomd nuttig anderzijds. Want ook al ligt de verantwoordelijkheid bij jou, het is best fijn als het je wat makkelijker wordt gemaakt. Waar ik zelf vaak mee zit is dat ik ook door mijn werk tijdens een reis of vakantie niet echt zonder telefoon kan, want ik wil altijd foto’s kunnen maken of iets filmen voor Insta stories. Maar het liefst ga ik eens experimenteren met het thuislaten van m’n iPhone. Dus een dag erop uit en m’n telefoon in kamer of appartement laten. Kijken wat dat met me doet.

Al met al, gebruik je telefoon, daar is ‘ie voor, maar doe het bewust. Vraag je bij elke keer dat je je telefoon pakt even af of je echt iets nuttigs gaat doen (iets opzoeken, een bericht sturen, etc), of gewoon zinloos gaat zitten scrollen. In geval van het laatste: doet het niet. In geval van het eerste: doe het, en leg je toestel daarna weer weg. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik denk wel dat het ons veel rust gaat opleveren en laat dat nou precies de reden zijn dat we überhaupt op vakantie gaan. Samenvattend: minder online, meer offline, behalve soms.