Geen idee waarom dit zo is, maar vrijwel overal ter wereld zijn taxi’s een bron van ellende. Ook in Amsterdam trouwens, geen beroepsgroep zo onaardig als iedereen die voor TCA werkt. Maar gaat het bij ons nog gewoon om onaardig (al hoor je met enige regelmaat weer een verhaal over zielige toeristen die 200 piek moeten afrekenen om van Schiphol bij de Dam te komen), in menig land is het ronduit onveilig en lichten ze je grandioos op. In Manila bijvoorbeeld was het stukje van het vliegveld naar mijn hostel ongeveer 300 pesos (€5,60), maar meerdere taxi’s hielden stug vol dat het me mínstens 1000 als geen 2000 pesos zou gaan kosten. Totáál krankzinnig. En dan heb je nog het probleem dat als ze wel op de meter rijden je er nooit zeker van bent dat die meter niet helemaal verkeerd is afgesteld. Afijn, taxi’s dus. Mega irritante dingen, maar soms kom je er niet onderuit. Hoe pak je het aan?

Het meest voor de hand liggende stukje dat je met de taxi doet is van het vliegveld naar je hotel. Als je gebroken uit een vliegtuig komt heb je vaak geen zin om eerst het metronetwerk uit te moeten pluizen, en dan is een taxi wel zo makkelijk. Zorg ervoor dat je, als je geen lokale simkaart hebt, alvast op Google Maps hebt gekeken hoe lang het ongeveer rijden is naar je hotel. Een ritje van 10 minuten kan geen 100 euro kosten, nooit, zelfs niet in Amsterdam (waar de taxi’s IDIOOT duur zijn).

“Allereerst: stap alleen in bij officiële taxi’s.”

Allereerst: stap alleen in bij officiële taxi’s. Er zijn allerlei beunhazen die willen profiteren van onwetende toeristen en je echt gigantisch veel geld afhandig kunnen maken. Maak op vliegvelden alleen gebruik van taxi’s bij officiële standplaatsen, en als je er in de stad eentje moet hebben check dan goed dat hij (of zij) een officieel taxinummer heeft. Soms is het lastig in te schatten of ze echt of nep zijn, maar Google altijd even ‘official taxi plaatsnaam’ om zeker te weten waar je moet instappen.

Dan, spreek nooit en te nimmer een vaste prijs af. Dat lijkt dan een goed idee, een fixed fee, maar die prijs is altijd hoger dan wat de meter zou aangeven. Sta erop dat de meter aan gaat en als de chauffeur weigert, loop door naar een volgende taxi. Zij weten dat jij niet weet (snap je) hoe ver het rijden is, dus ze kunnen je gemakkelijk een loer draaien (altijd die uitdrukking al eens willen gebruiken). Trap er niet in, hoe moe je ook bent, maak nooit een afspraak voor een vast bedrag en eis dat de meter aan gaat. Gebruik ook je gezond verstand, als je in een Aziatisch land bent, denk je nou echt dat een ritje van een kwartier 40 euro kost? Dat kán gewoon niet.

Maar goed, dat beschermt je nog niet tegen meters die verkeerd staan afgesteld. Ik ben ooit in Budapest gigantisch belazerd. Om te beginnen stond de taximeneer in kwestie niet bij de officiële taxi’s, maar sprak hij mij aan of ik een taxi wilde. Ik was moe (okeeee en misschien ook een beetje dronken) en zei ja, maar als iemand jóu benadert voor een taxi moeten alle alarmbellen al afgaan. Afijn, ik bij hem in de auto, en ik weet nog dat ik dacht ‘goh, wat gaat die meter snel.’ Uiteindelijk mocht ik voor een stukje van 5 minuten een dikke 50 euro afrekenen, wat eigenlijk 4 euro had moeten kosten. Niet cool. Eigenlijk is het enige echte dat je tegen de meter beschermt, niet met de taxi gaan. 

“Ik dank god op m’n blote knietjes voor de uitvinding van Über en Grab.”

Ik dank god op m’n blote knietjes voor de uitvinding van Über en Grab. Uber kennen jullie allemaal wel, en Grab is eigenlijk precies hetzelfde maar vooral in Azië groter en beter. Grootste voordeel is dat je na afloop de gereden rit keurig netjes in je mailbox krijgt, en als de gereden rit aantoonbaar langer dan nodig is geweest kun je je geld terugvragen bij Über. Door het beoordelingssysteem zijn de chauffeurs vaak veel aardiger, en het voelt allemaal een stuk veiliger. In de Filipijnen, en dan vooral in Manila, werd het me enorm afgeraden om gewone taxi’s te nemen en is Grab eigenlijk de enige echte veilige optie.

Samenvattend: skip gewone taxi’s waar mogelijk en neem een Über of Grab. Als die er niet zijn, eis dat de meter aan gaat, stap alleen in bij een officiële taxi, en check van tevoren hoe lang de rit duurt. Zet ‘m op vrinden.