Eén van de leukste dingen van mijn werk is dat ik het in theorie overal ter wereld kan doen. Alles wat ik nodig heb is mijn laptop (ik heb een heel fijne kleine MacBook die echt overal inpast en nauwelijks iets weegt), wat stroom en (soms) wifi. Nu is dat laatste nog steeds op heel veel plekken ter wereld een schaars goed, vooral góede wifi kan soms moeilijk te vinden zijn, maar al met al gaat het toch echt best vaak helemaal prima. Zeker als je er een lokale simkaart bij koopt zodat je in geval van hoge nood even een hotspot kunt opzetten.

Werken in het buitenland

Dit is natuurlijk óók een erg lekker werkplekje

Zo heb ik stukken geschreven in vliegtuigen, bussen, treinen, boten, op stranden, in kleine berghutjes, in hostelbedden en in luxe vijfsterren hotels. Maar, hoe leuk dat ook allemaal is, wat ik wel heb gemerkt na flink wat weken in het buitenland werken, is dat je soms enórm hunkert naar een plek die van jou is. Waar je gewoon je spullen kunt laten liggen, waar je een fijn bureau hebt met een goede stoel op een mooie plek, liefst met een beetje uitzicht, en lekker snelle wifi. Op Bali en in de meeste wereldsteden kun je dan je hart ophalen bij een coworking-space, maar dat gegeven is nog niet overal op de wereld te vinden. En dan, dan biedt Airbnb uitkomst.

Zo boekte ik ooit in Bangkok drie dagen een appartement om een deadline te halen, bracht ik begin dit jaar anderhalve week in Kuala Lumpur door om mijn tweede boek (Solo reizen) af te maken, en op moment van schrijven ben ik in Bali en heb ik een goddelijk huis (deze) waar ik twee weken heerlijk ga werken (naast mijn bureau bij een coworking-space, wat ik in dit geval vooral gebruik voor sociaal contact).

Werken in het buitenland in een café

Omdat je nou eenmaal niet áltijd zin hebt in weer een koffietentje

Los van dat het fijn is je spullen te kunnen laten liggen, is het ook heel lekker om tijdens een reis even niet te hoeven reizen. Om gewoon op één plek te blijven en je daar thuis te voelen, een ritme te zoeken en vinden, elke dag ‘naar je werk’ aka je bureau te gaan. Ik ken mensen die tijdens dit soort periodes bijvoorbeeld ook een weekpas bij een sportschool afsluiten, omdat dat ook bijdraagt aan het creëren van een (tijdelijk) ritme.

Waar een appartement om in te werken aan moet voldoen

Maar, let er wel op dat je een goed appartement of huis boekt. Als ik op zoek ga naar een goede werkspot let ik op de volgende dingen.

  •  Het belangrijkste is dat er een goede werkplek is. Een bar met barkrukken is niet voldoende, je moet echt een lekkere stoel hebben en een fijne tafel. Het liefst op een leuke plek, een tafel ergens in de hoek waarbij je de hele tijd tegen een grijze muur aankijkt is niet erg inspirerend. Liefst zit je voor een raam met (mooi) uitzicht. Informeer ook even bij de host of die tafel en stoel er echt staat. Ik heb wel eens iets geboekt vanwege de tafel voor een enorme raampartij die op de foto’s te zien was, maar toen ik dat appartement eenmaal binnen kwam was die tafel nergens te bekennen.
  •  Locatie locatie locatie. Dat je iets boekt om er te werken betekent niet dat je niet ook af en toe een ommetje gaat maken. Júist als je efficiënt met je tijd om wil gaan is het belangrijk dat je in de buurt van je huis of appartement genoeg leuke plekken hebt waar je even wat kunt eten of kunt rondlopen. Als je in warme wereldsteden blijft kun je een appartement in zo’n gigantisch gebouw boeken, die hebben vaak lekkere zwembaden en dat is natuurlijk een prima manier om even pauze te nemen.
  • Zelf vind ik het ook erg fijn als er een goede bank is. Want juist als ik aan het werk ben dan kan ik er enorm van genieten om niet elke avond iets te moeten, en af en toe een avond op de bank met Netflix is dan echt enorm genieten.
  • Let erop dat er een keuken is. Zo kun je boodschappen doen en hoef je niet voor alles de deur uit.

Voor meer adviezen over werken in het buitenland lees je dit artikel, met nog veel meer praktische tips.

Werken in het buitenland