Hoe vaker ik ga backpacken hoe meer plezier ik erin heb om zo min mogelijk mee te nemen. Ging ik een paar jaar geleden nog steevast met uitpuilende koffers op reis, tegenwoordig neem ik het als het even kan alleen handbagage mee. Ik ging zelfs al een keer 2,5 maand op reis en ook toen alleen met handbagage, hier lees je hoe ik dat deed. Scheelt je lange wachtrijen en je hoeft al die zooi ook niet meer de hele tijd met je mee te slepen. Maar hoe weinig ik ook mee neem, er zijn dingen die al-tijd meegaan. Omdat ze het backpacken zó veel handiger, leuker en fijner maken. Komen ze.

Powerbank

Met stip op nummer 1: een powerbank. Dat hele ‘lekker onbereikbaar zijn’ vind ik soms inderdaad heus heel lekker, maar vaak ook niet. En het gaat niet alleen om bereikbaar zijn, met je telefoon maak je ook foto’s, je tickets en ho(s)telreserveringen staan erop, ik maak er aantekeningen mee en er zijn allerlei handige reisapps (klik hier voor een lijstje met mijn favoriete reisapps). Daarnaast geeft bereikbaar zijn me vaak een gevoel van veiligheid tijdens het backpacken op plekken die ik nog niet ken. Dat is niet altijd nodig, maar zeker in grote steden vind ik dat toch vaak prettig. Zelf heb ik altijd twee stuks mee, allebei van 10.000 mAh. Dit is een prima keus:

Reisdagboek

Een Moleskine en een paar potloden, zonder ga ik niet het vliegtuig in. Want ja, ik schrijf reisverhalen, en hoe eerlijk ik ook wil zijn hier, sommige dingen hou ik toch echt liever voor mezelf. Bovendien zitten jullie er ook heus niet op te wachten om pagina’s vol te lezen over dat ik me zo stierlijk verveel, of een soort krankzinnig relaas over hoe gelukkig ik ben. Bovendien zijn reisdagboeken de ideale manier om tijdens het backpacken de reis te relativeren, te onthouden, en dus beter mee te maken. Zeker als je in je eentje gaat backpacken kun je ‘m niet missen, want het geeft je ook altijd wat te doen. Zomaar op een terras zitten kan in het begin misschien nog wat onwennig voelen, als je gaat schrijven in je dagboek ben je wat aan het doen en voel je je minder opgelaten. Tip: gebruik potloden en géén pennen, want die gaan lekken, geven vervelende vlekken en als je in een koud land bent kunnen ze bevriezen.

Paracetamol

Ja, omdat ik van wijn hou. En van bier. En soms een beetje teveel daarvan en dan heb ik knallende koppijn en daar hou ik dan weer helemaal niet van. Paracetamol kun je vast overal ter wereld kopen maar als je het nog moet kopen wanneer je het nodig hebt ben je dus al te laat. Gewoon twee strips meenemen dus, heb je nooit meer ergens last van.

Blarenpleisters

Zijn van levensbelang, en net als paracetamol overal ter wereld te kopen, maar als je ze nodig hebt dan is het echt rammend kut om eerst nog stad en land af te moeten strompelen om ze ergens te kopen. Weegt niets, neemt nauwelijks ruimte in, maar gaan je redding zijn als je voeten open liggen wat sówieso minstens 1 keer gaat gebeuren als je aan het backpacken bent. Plak ook vooral geen gewone pleisters op je blaren, want die maken het alleen maar erger. Ik koop deze altijd:

Hangslotje

Wanneer je op slaapzalen slaapt heb je als het goed is (en als je dat niet hebt moet je een ander hostel zoeken, lees hier maar waarom) een locker staan voor je backpack. Vaak zitten daar slotjes bij, maar vaak ook niet. Of je moet ze huren bij je hostel voor een paar piek per dag. En dan moet je dus eerst ergens een slotje gaan zoeken en ga maar in een vreemde taal vragen om een slotje en dat wil je gewoon allemaal niet. Zelf meenemen dus, deze bijvoorbeeld:

Dunne sjaal + sokken

Iedereen zegt dit en het is ook echt waar. Je moet een dunne sjaal meenemen, die in tempels dienst doet als bedekking voor schouders, in het vliegtuig je beschermengel is tegen idiote airco, en dito voor bussen en treinen. Ga je naar warme landen denk je er waarschijnlijk niet aan om warme dikke sokken mee te nemen, maar doe het toch! Ook weer voor in het vliegtuig. En dan lekker op je sokken door het gangpad wandelen en doen alsof je thuis bent. Wereldreiziger die je bent.

Mummy laken

Je weet wel, zo’n slappe zak die eigenlijk voor in je slaapzak bedoeld is (en anders vraag je het even aan Google. Die weet alles. Altijd.) Mijn vader kocht er ooit eentje voor mij (‘hier kind, dat is handig’) en dat vond ik toen allemaal maar onzin, but no more! Vaak genoeg heb ik in hostels geslapen waar de lakens een uiterst dubieuze groezelige geur en kleur hadden, en mán wat was ik toen blij met m’n mummy laken. Slaap je tenminste in je éigen viezigheid in plaats van die van een ander. Dit is een fijne met capuchon die je met een gerust hart kunt meenemen:

Universele gootsteenstopper

Ja niet het eerste item waar je waarschijnlijk aan denkt, maar ik ben hier ontzettend blij mee. Want hiermee kun je in elke wasbak (waar de gootsteenstoppers vaak uit verdwenen zijn) een handwasje doen, wat ideaal is als je net als ik met alleen handbagage reist en dus altijd weinig kleren bij je hebt.

Dry bag

Onmisbaar wel. Met een dry bag hou je kwetsbare spullen droog wanneer je op boten gaat of wanneer je ergens bent waar het loeihard regent. Ik gebruik mijne ook om mijn camera in te doen als ik een dag naar het strand ga want camera’s houden doorgaans niet zo van zand. Ik gebruik deze:

Pasfoto’s + kopietje van je paspoort

Zeker als je naar meerdere landen gaat reizen en voor vertrek nog niet precies weet waar heen is dit heel handig voor het aanvragen van visa. Je kunt overal wel pasfoto’s laten maken maar voordat je doorhebt waar ben je weer een heel stuk verder en dat is allemaal zonde van je tijd. Laat een heel zwikje maken voor vertrek, kopieer je paspoort een paar keer, berg de boel op en gebruik het niet – of wees heel blij dat je dit toch voor vertrek geregeld hebt als je ergens bij een grens staat en je hebt het nodig.

Karabijnhaak

Handig voor tal van dingen, en als je ‘m niet gebruikt is dat ook niet erg want hij weegt niets en hangt gewoon aan de buitenkant van je backpack. Maar is handig voor: tasjes / schoenen aan je backpack hangen, sleutels (van je huis/hotel/scooter) aan hangen en dan aan de binnenkant van je tas of een lusje van je broek hangen met het oog op grijpgrage handjes van zakkenrollers, je kunt er handige constructies mee maken als er iets kapot gaat, en al met al is het gewoon een handig ding om nee te nemen.