Van alle kwaaltjes en ziektes die je tijdens reizen kunt oplopen is heimwee misschien nog wel de moeilijkste om te bestrijden. Zelf heb ik nog nooit last gehad van echte, échte heimwee, maar soms kan ik me best heel mweh voelen en dan heb ik echt totaal geen zin meer in de plek waar ik ben en verlang ik vooral enorm naar huis. Dus, hierbij wat tips en tricks om dat te voorkomen en genezen.

Heimwee tip 1: zorg voor eigen muziek

Neem je eigen muziek mee. Of nou ja, die heb je natuurlijk altijd al mee want Spotify staat op je telefoon (net als een hele zwik andere handige reisapps, zoals deze) maar neem ook een boxje mee. Ik ga maar zelden op reis zonder de UE Boom, die via bluetooth perfect geluid produceert en zo kan ik dus in elke hotelkamer, hoe kil en saai die ook mag zijn, m’n favoriete muziek luisteren waardoor ik altijd meteen weer blij word en me meteen ontzettend thuis voel. En, extra fijn, ze hebben ook een lichtgewicht en compact reisformaat. Klik hier en koop dat ding.

Heimwee tip 2: doe dingen die je thuis ook doet

Omdat ik vaak werk tijdens het reizen (lees hier mijn tips daarvoor) heb ik vrijwel altijd een laptop mee, en er zijn maar weinig dingen die me meer thuis doen voelen dan een avondje Netflixen. Dus ja, je zit in een vreemde nieuwe stad of plaats, en éigenlijk moet je enorm erop uit om de wereld te verkennen. Maar weet je, fuck die shit, ga gewoon even lekker een avond in bed of op de bank (als je in een Airbnb slaapt) heel lui en heel knus Netflixen. Wedden dat je meteen het gevoel hebt dat je weer thuis bent?

Heimwee tip 3: koop een lokale simkaart

Als het even kan koop ik een simkaart in het land waar ik ben. Omdat dat handig is in geval van slechte wifi, maar ook omdat je dan altijd contact kunt onderhouden met het thuisfront. Even een appje sturen naar degene die je mist, even een foto van en naar elkaar sturen, en nu je ook kunt bellen via Whatsapp is een telefoontje naar huis zo gemaakt.

Heimwee tip 4: wees niet té veel bezig met het thuisfront

Maar, probeer niet de hele tijd contact te houden met de mensen thuis. Dat klinkt tegenstrijdig, maar als je je leven thuis niet loslaat kun je je ook niet overgeven aan de plek waar je nu bent, en blijf je alles en iedereen dus de hele tijd missen. Af en toe appen is prima, je hart luchten is helemaal oke, maar waak ervoor dat je de hele tijd bezig bent met thuis en dus niet lekker in je nieuwe leven komt op de plek waar je bent. Zet groepapps op stil, zet meldingen van Instagram uit, en stort jezelf op al het moois om je heen. Leef, kortom, in het hier en nu.

Heimwee tip 5: eet iets wat je kent en waar je dol op bent

Wie enorm off the beaten track reist heeft gelimiteerde opties, maar vaak kun je best een heel eind komen om iets te eten dat je aan thuis doet denken. Avocado toast? Oreos? Pizza? MacDonalds? Een Heineken-biertje? Smaken en geuren zijn enorm bepalend en voor je het weet zit je mentaal gewoon weer met je bips in je hometown.

Heimwee tip 6: trakteer jezelf op iets moois

Als echt niets meer werkt trakteer je jezelf op iets moois. Een fijne kleer, mooie schoen of vette gadget werkt altijd. Of kies voor iets lekkers, ga naar een heel mooi restaurant of waanzinnig resort, besteel een debiel duur glas wijn of cocktail en ga maar eens even ontzettend vrouw (of man) van de wereld zitten wezen. Wees lief voor jezelf.

Heimwee tip 7: reis door naar een andere plek

Misschien is de plek waar je nu bent gewoon niet jouw spot, dat kan natuurlijk ook. Misschien is het saai of juist niet saai genoeg, wat het ook is, soms is het een prima plan om van setting te veranderen. Boek een trein/bus/boot/vliegtuig naar een andere plek en wie weet is daar al heel veel mee opgelost.

Heimwee tip 8: boek een leuk en sociaal hostel

Als ik er even niet lekker in zit heeft dat vaak te maken met dat ik een plek niet leuk vind (vandaar tip 7), of met dat ik geen of weinig leuke mensen om me heen heb. Vaak wordt dat al een heel stuk beter als ik mezelf onderdompel in enorm veel reisvrienden en drank. Boek dan ook een sociaal hostel met veel leuke mensen, want die slepen je wel mee in allemaal spannende avonturen aldaar waardoor je je heimwee ook weer meer vergeet. Lees dit artikel voor mijn tips bij het boeken van een leuk hostel.

Heimwee tip 9: schrijf in je reisdagboek

Heimwee is het moment bij uitstek dat je reisdagboek van pas komt. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is dat één van de items om altijd mee te nemen tijdens een backpackreis. Tijdens momenten van grote of kleine tegenslag, waar heimwee ook onder valt, is het heel fijn om al die emoties en gevoelens even van je af te schrijven. Zo kun je ook voor jezelf analyseren waar de heimwee vandaan komt, en er wat aan doen. Is de plek stom? Je hostel saai? Waar komt je gevoel precies vandaan en wat zou je eraan kunnen doen om het op te lossen? Bovendien is het heel fijn om heimweegevoelens te relativeren. Want wedden dat je je een paar dagen later weer helemaal kiplekker voelt? Als je dan terugleest hoe je je voelde tijdens de heimwee realiseer je je eens te meer dat het echt vanzelf goed komt. En dat brengt me op het laatste punt.

Heimwee tip 10: maak het niet groter dan het is

Kijk, uiteindelijk is heimwee geen levensbedreigende ziekte en gaat het in principe vanzelf over. Ook ik heb tijdens elke reis wel een keer een (klein) moment van heimwee gehad, en op het moment kan dat heel allesoverheersend en ontregelend zijn, maar uiteindelijk kom je er altijd wel weer overheen. Soms moet je gewoon even door een rotgevoel om er later lachend op terug te kijken. En vergeet niet, als je het écht niet meer ziet zitten kun je altijd een ticket naar huis boeken. Niet dat je dat nou meteen moet doen, maar soms is de gedachte aan dat dat kan alles wat je nodig hebt om te blijven waar je bent.