Ik doe graag alsof ik heus heel modern ben, met m’n Apple-producten en draadloze systemen, maar stiekem ben ik hartstikke conservatief. Vooral als we het over lezen hebben. Elk weldenkend mens reist tegenwoordig met een e-reader, maar toch sleep ik net zo lief een stuk of vier papieren exemplaren mee. Omdat ik het lekkerder vind lezen, omdat ik ezelsoren wil kunnen vouwen, omdat ik de geur van papier zo lekker vind, en voor het sentiment. Als je een week op een Italiaans strand gaat liggen bakken kan het prima, maar wie langer op reis gaat kan hier natuurlijk niet aan beginnen, dat snap ik ook wel. En eerlijk is eerlijk, ook voor kortere reizen is zo’n e-reader wel zo handig.

Deze zomer kreeg ik er eentje opgestuurd van Kobo om te testen. Ik nam ‘m mee naar Mallorca (lees hier al mijn tips) waar ik 10 dagen zon zee strand ging doen, wat zoveel betekent als heel veel boeken lezen. En in plaats van de kostbare ruimte in m’n handbagagekoffertje op te offeren aan boeken, nam ik één e-reader mee met daarop 6 boeken. Wie net als ik twijfelt, hier even de voor- en nadelen van allebei.

Voordelen van een e-reader

 • Om met het meest voor de hand liggende te beginnen, een e-reader weegt niets.
 • Je kunt op één niets wegende e-reader duizenden boeken meenemen dus je hoeft niet meer een streng selectieproces op te zetten voordat je op vakantie gaat.
 • Niet álle boeken worden uitgegeven in digitaal formaat, maar wel heel veel.
 • En die digitale varianten zijn vaak (iets) goedkoper dan papieren boeken.
 • Een e-reader werkt met digitale inkt dus het argument ‘ik vind lezen van een scherm niet lekker’ gaat niet op.
 • Je kunt zien hoeveel procent je al gelezen hebt, en aan het eind van het boek krijg je een scherm met statistieken. Hoe lang lees je gemiddeld per sessie, hoe lang heb je over het hele boek gedaan, etc. Is toch leuk om te weten.
 • Maar het áller grootste voordeel vond ik de manier van lezen. Als je op een standbedje ligt is het altijd een enorm gedoe om je boek boven je hoofd te balanceren. Toch? Omdat die e-reader niets weegt leest het dúizend keer prettiger en makkelijker dan een papieren boek. Een simpele tik op het scherm je slaat de bladzijde om. Had ik al gezegd dat het ding niets weegt en dat dus echt extréém lekker leest?
  Maar echt extreem lekker. Zo lekker dat lezen er ook leuker van wordt.
Lezen op een e-reader in plaats van een papieren boek

Erg genoten van dit boek van Paulien Cornelisse tijdens een trip naar Zuid-Afrika

Nadelen van een e-reader

 • Eerst even een kritische noot: het ding werkt met een touchscreen maar die lopen nog wel wat achter qua kwaliteit. Doordat de schermen van iPhones en Androidtoestellen zó goed zijn is het even wennen om met een minder goed functionerend scherm om te gaan. Hopelijk wordt dit snel verbeterd.
 • Wat ik miste was dat je het boek niet steeds dunner voelt worden naarmate je het einde nadert. Dat het stukje boek in je rechterhand steeds kleiner wordt en je weet dat het einde er echt bijna bijna aan zit te komen. Dat de volgende bladzijde de laatste zal zijn, en dat je dan met een tevreden gevoel het boek dicht klapt en nog even terugdenkt en wat voor moois je net gelezen hebt. Dat sentiment gaat grotendeels verloren bij digitaal lezen.
 • En als het dan eenmaal uit is kun je het niet uitlenen aan je vakantiepartner, dat is ook ongezellig.
 • In mijn huis is de boekenkast een belangrijk element en ik vind dat boekenkasten ook echt bij een huis horen. Als je alleen nog maar digitaal leest gaat zoiets verloren. En nu vind ik het fijn om door die kast te kijken en te denken aan al die mooie verhalen die daar staan, en waar ik ze had gelezen. Aan de andere kant, tot een paar jaar geleden had ik ook een DVD en CD collectie, en nu doe ik alles op Netflix en Spotify. Het kan ook een kwestie van wennen zijn.
 • Hoe geef je digitale boeken cadeau? Dat kan vast, maar het is niet zo leuk als iemand een mooi ingepakt papieren boek geven waar dan meteen in gebladerd kan worden.

Al met al heb ik voor mezelf het volgende besloten. Ik blijf ‘m gebruiken als ik op reis ga, maar de e-reader zal (voorlopig) het papieren boek niet vervangen. Waar een film op Netflix niet wezenlijk anders is dan een film van een dvd kijken, is een digitaal boek lezen wel een wezenlijk andere ervaring, ook al gaat het om hetzelfde verhaal. Maar dat gezegd hebbende, het leesgemak van een e-reader is grandioos, hij past in elke tas, weegt niets, en al die dingen wegen dan weer niet op tegen het sentimentele verlies. Koop dat ding dus, ik heb onderstaand model tegenwoordig altijd in m’n backpack zitten – en vul zo nu en dan mijn boekenkast gewoon nog aan met ouderwetse boeken van papier.