Er is een soort never ending battle gaande tussen Team Koffer en Team Backpack. Als in, sommigen gaan de grens niet over zonder grote backpack op de rug, terwijl de tegenstanders beweren dat zo’n rugzak in 90% van de gevallen vette onzin is en je net zo goed met een rolkoffertje de hort op kunt gaan. En tja, eerlijk is eerlijk, dat gesleep met die rugzak is soms ook totaal gekmakend, dus waarom zou je niet met een koffer gaan?

Terugkijkend op alle reizen die ik heb gedaan is het inderdaad zo dat ik heel vaak ook prima met een koffer uit de voeten had gekund, en dus voor jan lul met 30 graden bloedhitte mezelf een zonnesteek in heb getild. Maar vaak genoeg was ik ook heel, héel blij met de backpack. Vooral sinds ik een fijn klein exemplaar heb en alleen nog maar met handbagage reis, óók als ik 2,5 maand op reis ga (en hier lees je hoe ik dat doe). Dus, zit je te twijfelen? Neem onderstaande voor’s en tegen’s ter harte en beslis voor jezelf en jouw reis wat de beste optie is.

Waarom een koffer?

Een koffer is makkelijk om voor de hand liggende redenen: je hoeft ‘m niet op je rug te tillen. Onderschat niet hoe zwaar een backpack kan worden, zeker als je naar warme landen gaat voel je je al snel een pakezel en staat het zweet na 3 minuten lopen al dansend op je voorhoofd. In een koffer blijven je inpakte spullen ook beter op hun plek (zeker als je ‘m op deze manier inpakt), en is het makkelijk om er op een overzichtelijke manier iets uit te pakken, dus de kans dat alles een zooitje wordt is gewoon net wat kleiner. Een koffer heeft ook de hele reis hetzelfde formaat, tenzij je zo’n exemplaar hebt dat je kunt uitritsen natuurlijk, maar in principe blijft je koffer dezelfde maat hebben. Tot slot, tenzij je echt op survival in de rimboe gaat kun je er in principe op elke ondergrond mee uit de voeten. Ook al is de stad een troepje of moet je ergens een stukje over het zand, in dat laatste geval til je ‘m voor even en dat is ook oke. Maar het grootste argument vóór de koffer is en blijft het gemak en het verminderde risico op een hernia.

Waarom een backpack?

Een voordeel van de backpack is dat juist doordat ‘ie op je rug zit, je je handen vrij hebt. Dus als je op zoek bent naar je ho(s)tel kun je al lopend de kaart of Google Maps bekijken, terwijl je met een koffer in ieder geval al 1 hand kwijt bent. Ook vind ik het fijn dat ik met een backpack het gevoel heb dat alles kan gebeuren, en dat m’n bagage me niet in de weg zal zitten. Dus stel je bent in Thailand (op één van deze eilanden) en besluit daar om een jungle trek te doen, dan gaat dat met een koffer echt verdomd lastig worden. Een backpack is ook makkelijker om mee te nemen in drukke ruimtes doordat ‘ie zacht is en dus in kleine hoekjes gepropt kan worden. In Sri Lanka heb ik veel met de trein gedaan en echt no way dat ik dat met een koffer had kunnen doen, terwijl de backpack met een beetje pijn en moeite gewoon in het bagagerek paste. Maar de backpack wint de meeste punten wanneer je in slaapzalen in hostels gaat slapen. Zoals ik hier al vertelde is een vereiste voor een goed hostel dat je een kluisje hebt voor je backpack. Goed je begrijpt, daar ga je never ever een koffer in krijgen. En ook als de kluisjes klein zijn en je die alleen gebruikt voor je waardevolle spullen, dan kun je je backpack onder je bed schuiven, ergens in de hoek duwen of bij het voeteneind houden. En dat kan allemaal niet met een koffer.

De winnaar?

Goed, ik ben dus vrij duidelijk Team Backpack. Tenminste, bij m’n eigen backpackreizen. Bij persreizen (lees hier trouwens hoe zo’n persreis precies werkt en wat het is) heb ik altijd een handbagage rolkoffertje mee, net als bij een simpele strandvakantie (naar Levanto bijvoorbeeld) of citytrips. Want als ik drie dagen naar Florence ga is het redelijk tot zeer aannemelijk dat ik een vrij beperkte hoeveelheid jungletochten ga doen. Afijn, lang verhaal kort: het is afhankelijk van de soort reis die je maakt. Ga je drie weken naar een resort? Of van hotel naar hotel? Neem vooral een koffer mee. Maar ga je slapen in hostels, hou je veel open wat betreft planning en ben je op zoek naar avontuur? Zou ik lekker voor de backpack kiezen.