Aangezien ik tijdens vrijwel elke reis ook aan het werk ben heb ik altijd best wat gadgets in mijn tas zitten. En omdat ik daar vrij vaak vragen over krijg zal ik ze hier allemaal even opsommen zodat ik voortaan hiernaar kan verwijzen. Dus daar gaan we.

MacBook Air 11”

Allereerst natuurlijk mijn laptop. Ik heb een oud model MacBook die niet meer wordt gemaakt, en alleen nog maar tweedehands is te koop. Wat ik echt onbegrijpelijk vind van Apple want dit is de meest perfecte laptop voor zij die onderweg willen werken. Hij heeft het goddelijke toetsenbord van de oudere modellen, is net zo dun en licht als de Air, maar dan is ‘ie net een slagje kleiner waardoor ‘ie echt in elke tas past zonder op te vallen. Mijne kocht ik voor €500,- via Marktplaats. Nadeel is dat het dus een oudje is en als je veel doet met videomontage of beeldbewerking is ‘ie misschien niet sterk genoeg voor je, maar aangezien ik toch vooral in tekstverwerkers werk en af en toe een beetje Lightroom is het voor mij genoeg werkkracht. Met afstand mijn favoriete gadget. Ik vervoer ‘m trouwens gewoon in een linnen tasje en als hoes heb ik een soort plastic zakje. Je moet dure dingen tijdens het reizen niet vervoeren ín dure dingen want dan zien andere mensen ook dat je iets duurs bij je hebt. En dat wil je niet.

iPhone 11 pro max

Verder heb ik natuurlijk altijd mijn iPhone bij me, en op dit moment is dat de 11 pro max. Hiervoor had ik de X, daarvoor de 7 Plus. Deze 11 pro is het nieuwste model en oh mijn gód wat een geweldig ding. Er zit een groothoeklens in, night mode, en al met al wordt het echt kinderlijk eenvoudig om mooie foto’s te maken.

Nikon D3400

Maar, hoe mooi de iPhone-foto’s ook zijn, soms wil ik toch een ‘echte’ camera gebruiken. Ik heb er eentje van Nikon, de D3400, een heel fijn instapmodel spiegelreflexcamera. Ik schreef er eerder al eens dit stuk over. Hij weegt niets en dat vind ik echt één van de grootste voordelen, want met al die gadgets is mijn tas al zwaar genoeg.

10-22 mm lens

Sinds een tijdje neem ik een tweede lens mee, een groothoeklens. Ik heb de 10-22 mm lens en ben echt helemaal verbaasd hoe goed die is. De standaardlens van de D3400 is heel fijn voor portretten en meer close geschoten foto’s, met deze 10-20mm lens gaat er een heel extra stuk wereld voor je open. Ben er erg blij mee, dit is ‘m:

USB kaartlezer

Om de foto’s van mijn camera op m’n laptop te laden. Ik heb deze, die ook dienst doet als USB stick.

Externe harde schijf

Een harde schijf is fijn om al die foto’s op te backuppen en omdat je je laptop niet helemaal vol wil hebben staan met duizenden foto’s. Ik heb deze, van LaCie, die stootvast is en daarmee perfect voor op reis.

E-reader

Lang heb ik papieren boeken meegenomen op reis maar die tijd is nu wel echt voorbij. Als ik op strandvakantie ga, bijvoorbeeld naar mijn geliefde Levanto, vind ik papieren boeken wel lekker, maar tijdens een backpackreis is het geen doen. Daarom een e-reader. Ik heb deze van Kobo. Ben er heel blij mee, en ik schreef er al eens dit stuk over.

Koptelefoon

Onmisbaar tijdens elke reis. Voor series, podcasts (dit zijn mijn favorieten), muziek tijdens lange vluchten/treinreizen/busritten, voor onrustige slaapzalen, of voor als je net als ik graag werkt met muziek op. Ik heb er eentje van Fresh ’n Rebel met noise cancelling, hij vouwt fijn in elkaar, weegt weinig, en ik vind de blauwe kleur heel mooi.

Muziekboxje

Om saaie kille hotelkamers wat op te fleuren. Zelf heb ik het liefst altijd muziek op en als ik ergens slaap waar dat kan is een boxje heel fijn. Ook leuk tijdens een kampvuur, in hostels zonder muziekinstallatie, op een boot, etc.

Power bank

Had ik al in dit artikel verteld maar ook deze gadget is onmisbaar. Omdat je er een flink deel van je andere gadgets weer mee kunt opladen.

Laptopstandaard

Neem ik niet mee tijdens een backpackreis, maar wel als ik bijvoorbeeld naar Zweden ga. Ik heb deze, weegt niets en vouwt makkelijk in waardoor hij niet teveel ruimte en gewicht inneemt. Heel fijn ding.

Los toetsenbord + draadloze muis

Als die standaard mee gaat, gaan deze twee ook mee. Overigens ben ik nu op reis mét laptop maar zónder standaard en ik mis mijn draadloze muis best wel. Dat werkt toch fijner. Dus de volgende werkreis gaat die mee. Maar toetsenbord denk ik niet.


Tot slot nog een veelgestelde vraag; want waar laat ik al deze kostbare spullen? Dat is een vrij simpel antwoord: gewoon in m’n tas en backpack. In hostels ligt ‘ie in een kluisje, want goede hostels hebben kluisjes. Hoe je goede hostels herkent? Lees daar dit artikel over.