De basisprincipes van het reizen

Het is een beetje lullig dat ik met volgende statement mijn hele website overbodig maak, want eigenlijk zijn deze 6 dingen de enige dingen je goed moet onthouden als je op reis gaat. Wat niet helemáál waar is natuurlijk, er zijn vele wijze lessen op te noemen, maar dit zijn de basisprincipes zo u wilt. Lezen, onthouden, en nooit meer vergeten.

1. Neem minder mee.

Het begint een beetje een stokpaardje te worden, I know. Maar, neem minder mee. Je hebt niet zo gek veel nodig en op een paar essentiële dingen na (check dit lijstje) kan je alles overal ter wereld wel kopen. Alles wat je wél meeneemt moet je in het geval van een backpack op je rug meeslepen, en in het geval van een koffer trappen op zeulen. Hoe meer bagage hoe meer ballast, en dat is dus precies wat we niet willen. En als het even kan, reis vanaf nu alleen nog maar met handbagage. Lees hier hoe je dat doet.

2. Check nooit waardevolle dingen in

Als je dan toch je koffer moet inchecken zorg er dan voor je niets van waarde in die koffer hebt zitten. Dus geen laptops, camera’s, andere gadgets, je reisdagboek, geld, pinpassen, creditcards, maar ook geen opladers voor al die gadgets want die zijn minstens zo essentieel. Misschien klinkt dit als een open deur, maar echt het verbaast me hoe vaak ik nog mensen hoor die de eerste dagen van hun trip zonder telefoon oid hebben gezeten omdat ze hun oplader hadden ingecheckt of iets in die trant. Niet doen. Alles wat je echt écht ECHT niet wilt kwijtraken neem je mee de cabine in.

3. Zorg dat je altijd weet waar je paspoort is

Het enige dat je niet zomaar overal ter wereld kunt kopen is je paspoort, en daarmee is het goed beschouwd het enige item dat je écht niet kwijt moet raken. Berg je paspoort altijd op hetzelfde plekje op zodat je niet drie keer per dag een hartverzakking hoeft te verwerken als je je paspoort even niet kunt vinden. En, zorg dat je een scan of een foto in je Dropbox of mailbox hebt, zodat mócht er iets mee gebeuren je in ieder geval nog een digitale variant hebt. Dat scheelt echt aanzienlijk.

4. Accepteer dat je veel moet wachten

Je reis gaat een stuk aangenamer worden als je er bij voorbaat al vanuit gaat dat je veel zal moeten wachten. Wachten bij de bagage, paspoortcontrole, bij de taxi’s of bussen, bij het museum, bij dat ene populaire restaurant, gewoon overal. Zeker in landen waar de boel wat minder strak is geregeld is wachten een groot onderdeel van het lokale leven. Daar kun je je heel druk over gaan zitten maken, of je kunt het niet doen. Mijn advies, kies voor het laatste. Zorg dat je een boek bij je hebt en geef je over aan het wachten. Aan elke rij komt ooit een eind.

5. Accepteer dat het niet altijd leuk is

Nog iets dat je moet accepteren, namelijk dat je reis misschien niet altijd leuk is. We gaan op reis of op vakantie omdat we de wereld willen zien en we hebben van tevoren altijd grootse verwachtingen, maar het kan gewoon zo zijn dat het tegenvalt, zoals bij mij in de Filipijnen. Raak dan niet in paniek of in een depressie, maar omarm dat verdriet maar even zodat je het een plek kunt geven en er wat aan kunt doen. Ligt het aan de plek waar je bent? Reis ergens anders heen. Heb je heimwee? Bel even met het thuisfront. Heb je het gewoon gehad? Trakteer jezelf op iets moois of een mooi hotel. Een beetje tegenslag is niet erg en hoort er gewoon bij, niets in het leven is altijd alleen maar leuk en geweldig.

6. Uiteindelijk komt alles altijd goed

Soms is de tegenslag zo kut, of de rij zo lang, of je koffer of backpack zo lang kwijt, dat het misschien lijkt dat het noooooooit meer goed gaat komen. Dat is niet waar. Het komt altijd goed, en als het niet goed komt, komt het op een andere manier goed.