Toen ik twee jaar geleden naar Sri Lanka ging had ik van tevoren nooit kunnen bedenken dat het zo’n waanzinnig mooie reis ging worden. Mensen deden best spastisch namelijk, over dat ik wel voorzichtig moest doen, en dat het als meisje alleen wel opletten geblazen is. Daar schreef ik dit al over, maar ook los van dit waren er best wat dingen die ik van tevoren had willen weten. Komen ze.

Huur géén private driver

Veel mensen zeiden tegen me en ik las het ook veel online, dat het een goed idee is om een private driver te huren voor een paar dagen, en dat hij je dan alles kan laten zien. Ik heb echt geen idee waarom dat zo’n hardnekkig advies is, want het is onzin, en zonde van je geld. Het land is super klein dus de afstanden zijn te overzien, en er is een fantastisch netwerk van treinen, bussen en tuktuks dus je kan altijd overal heen. Brengt me op het volgende punt.

Maak je niet te druk over van A naar B komen

Ik zat best wel te stressen de eerste dagen omdat ik me niet goed had voorbereid en ik niet goed wist hoe ik van plek A naar plek B moest komen. Heb echt uren zitten zoeken en spitten online, om er vervolgens steeds weer achter te komen dat 80% gewoon ter plekke opgelost werd, en dat de vertrektijden die online te vinden zijn vaak niet overeenkomt met de realiteit. Laat het maar een beetje op je af komen, vraag om raad in je hostel of op het station, en keep it easy.

Er zijn niet veel pinautomaten

Misschien dat er inmiddels meer zijn, maar toen was het vaak best een gedoe om een pinautomaat te vinden waar (veel) geld uit kwam. Niet dat ik met honderden euro’s op zak hoef te lopen, maar vaak kon ik maar 30 euro opnemen en dan blijf je bezig. Heb je er eentje gevonden waar je wel wat flappen uit kunt trekken, doe dat dan ook en verstop wat je niet direct nodig hebt in je backpack.

Ga in de trein altijd voor de 3e klas met een reserved seat

Je denkt misschien dat het in de eerste klas prettiger is, of je luistert naar reisgidsen waar steevast gezegd wordt dat de tweede klas beter is voor toeristen. Dat is niet waar, ik vond zelf, en hoorde dit ook van anderen, dat een reserved seat in de derde klas het best is. Dan ben je zeker van je plek, maar zit je wel echt tussen de locals. Sterker nog, ik hoorde mensen vaak klagen over hoe ze in de tweede klas zaten met alleen maar andere toeristen en dat zo’n treinreis dan toch vooral als een attractie voelt. Boek voor populaire routes (van Colombo naar Kandy, en van Kandy naar Ella) wel op tijd je kaartje. Dit kan gewoon op de treinstations en kost vaak maar een paar euro, ook al is het een treinreis van vele uren.

Wees niet bang voor behulpzame locals

Ik vond het de eerste dagen best indrukwekkend dat mensen de hele tijd op me af kwamen om me te helpen en me vragen te stellen. We zijn zo geprogrammeerd om altijd uit te gaan van het slechte, dat ik elke vorm van contact vaak afpoeierde. Dat is jammer, want na een paar dagen merkte ik wel dat iedereen die ik ontmoette geen kwaad in de zin had maar me gewoon oprecht wilde helpen. Tuurlijk, gebruik je gezond verstand en je intuïtie, maar sta ook open voor spontane ontmoetingen.

Blijf niet te lang in Kandy

Kandy wordt de culturele hoofdstad van het land genoemd en is voor velen een belangrijk punt van de reis. Dat komt deels door de centrale locatie, en deels doordat er volgens de boekjes veel te doen is. Persoonlijk vond ik dit meevallen, en heb ik spijt dat ik er vier dagen gebleven ben. Die tijd had ik liever doorgebracht in Ella bijvoorbeeld. Keep it in mind.

Huur een scooter/motor/tuktuk

Nog iets waar ik spijt van heb, dat ik geen scooter of ander eigen vervoersmiddel heb gehuurd. In een hostel sprak ik meerdere mensen die dat wel hadden gedaan, en het land met eigen tuktuk, scooter of motor doorreden. De verhalen en foto’s waar ze mee kwamen maakten me super jaloers. Dus, doe dit voor een paar dagen of langer, ga je geen spijt van krijgen.

Nog dingen om aan te vullen? Laat ze weten in de comments.