Sommigen van jullie zullen dit wel weten, maar ik heb 2,5 jaar voor Amayzine.com geschreven. Dat had vele perks, maar de grootste en leukste waren de reisjes en de fashion weeks. En dan niet die van Amsterdam, maar van New York, Londen, Milaan en Parijs. Het echte werk. Vooral New York maakte diepe indruk, en na een stuk of 5 bezoeken aan de stad heb ik best wat fijne adresjes verzameld. Heb je een bezoek op de planning staan? Vergeet onderstaande plekken dan zeker niet.

Praktisch: vliegen naar New York kan vaak al voor een prikkie. Hou airlines als WOW Air in de gaten, die bieden vaak spotgoedkope vluchten aan met een overstap in Reykjavik. Verder moet je om de USA in te komen een ESTA aanvragen. Zie het als een visum, maar dan makkelijker (en sneller en goedkoper). Klik voor meer informatie over een ESTA aanvraag indienen.

Eten & Drinken

The Standard Grill
Met stip op nummer 1: de restaurants van hotel The Standard in het Meatpacking District, en dan met name The Standard Grill. Een klein terrasje, steevast overbevolkt met extreem hippe types, goed eten, en ontzettend kijken kijken kijken. Kan normaal gesproken niet je ding zijn, hier is het leuk.

The Standard Plaza
Pal om het hoekje, met een ander terras, ander uitzicht, andere keuken, maar minstens zo fijn. Deze mensen weten gewoon heel goed wat ze doen.

The Boom Boom Room
Als je klaar bent met genieten op straatniveau is het tijd om jezelf van een knap pak te voorzien en richting het dak te gaan. Daar is The Boom Boom Room, één van de beroemdste clubs van de stad. Afterparty’s van het MET gala zijn hier, Bey en Jaz-z komen er, het is, kortom, hot hot hot. En volstrekt onmogelijk om binnen te komen, want bij de deur staan twee loeistrenge meisjes die iedereen voorzien van een vriendelijk doch resoluut ‘no’. Dus, probeer wat strings te pullen, of zie er gewoon waanzinnig uit. En als het niet lukt maakt het ook niet uit, want dan gaan we gewoon naar de volgende plek.

Dream Hotel
En die plek is een paar blokken verder: het Dream Hotel. Bijzonder mooi, met onbetaalbare kamers, dus ga dat maar niet proberen. Maar, wat je wel kan proberen, is binnenkomen in de rooftopbar. Met uitzicht op het Empire State, een omlopend terras waar je ook nog eens mag roken. Ja sorry, maar in New York is het een unicum om een plek te vinden waar je mag roken en drinken tegelijk. Meestal mag je namelijk niet roken op de terrassen, maar niet drinken als je buiten het terrashekje staat. Behalve op het dak van het Dream Hotel dus. Niet goedkoop, een gin tonic doet zo’n $18,- (serieus), maar als je heel rustig nipt en sipt kun je daar best een tijd mee doen.

The Empire Diner
We blijven in Meatpacking, maar dan nog wat blokken verder. Daar zit The Empire Diner, wat van binnen een echt ouderwetse klassieke half instortende diner is. Maar buiten is er een dondersfijn terras, met zwart-witte parasolletjes die het reuze leuk doen op beeld, en goede wijnen en dito eten.

Morandi
Dan, wie zin heeft in Italiaans toeft naar Morandi. Een zaak die nog niet zo enorm bekend is bij toeristen en dus vooral vol zit met locals. En dat vindt iedereen altijd leuk geloof ik. Perfect eten, perfecte plek, perfecte bediening, maar goed, voor dat laatste hoef je in NY niet ver te zoeken.

Sant Ambroeus (Soho)
Wie écht zin heeft om sterren te spotten moet direct naar Sant Ambroeus galopperen. Olivia Palermo en Johannes Huebl zitten hier wekelijks, net als de hele Man Repeller-pose. Ook hier een terras, en ook hier mag je roken. Tenminste, als je het een beetje stiekem doet. Van binnen is het een vrij saaie zaak, dus dit is vooral leuk tijdens warmere dagen. Heb je nu precies geen reet aan maar voor als het weer voorjaar wordt dan.

Balthazar
Een klassieker, kun je niet missen. Anna Wintour mag hier graag blaadjes sla over haar bord schuiven, dan weet je het wel. Maar geen hoempapa, wees niet bang, dit is eerder een klassiek Franse bistro. Maar dan in New York, dus met extreem aardige en goede bediening in plaats van die arrogante Franse omhooggetrokken flapdrollen. (Dol op Parijs verder hoor, maar mán wat zijn ze onaardig daar).

Café Gitane Soho
Klein, propperig, zonder pinautomaat, maar óh zo leuk. Alles is hartstikke groen verantwoord gezond bio en weet ik wat, maar toch nog steeds hartstikke lekker. Dit is zo’n tent waar je Carrie Bradshaw zo achter haar laptop zou zien zitten.

Barrawine
Je zal het meeste van je tijd besteden aan Manhattan en Brooklyn, maar vergeet niet ook even naar boven te gaan, naar Harlem. Dat klinkt misschien als ghetto en levensgevaarlijk, is het allang niet meer. Sterker nog, het is hier heel leuk, en veel minder druk en gehaast dan op de rest van het eiland. Ooit sliep ik een week in een appartement daar, en zat vrijwel elke dag bij Barrawine. Heel fijn, niet super bijzonder, maar wel een plek waar je je direct thuis voelt.

Things to do

Times Square
Lach maar zo hard als je wil, maar ik ben dus dól op Times Square. Al die mensen, de grootsheid, de neonreclames waardoor het ook ’s nachts hartstikke licht is, ik vind het allemachtig prachtig. En, er lopen Olafs rond. Waar je mee op de foto kunt. Again, lach maar zo hard als je wil, maar ik ben dus dól op Olaf. Kanmenieschelen.

Manhattan Helicopters
Ja, het koste een lieve duit. Als ik me niet vergis $180,- voor een ritje van 20 minuten. Eigenlijk belachelijk, dat geef ik toe. Maar het ís me een potje gaaf, en als je nog nooit in een helikopter hebt gezeten is het wel zo spectaculair om dat in NY te doen. Check Heli NY voor prijzen en meer info.

Yankee Stadium
Kan natuurlijk niet overgeslagen worden. Koop kaartjes voor een willekeurige wedstrijd, en ook al begrijp je geen zak van de spelregels (zoals ik), het hele gebeuren is een ervaring op zich. Met grote emmers bier en bakken vol hotdogs erbij natuurlijk.

Brooklyn Bike Tour
Tijdens de warmste dag van de eeuw scheurden we 6 uur lang door Brooklyn, met helm, en met hyper enthousiaste gids die alles van elke stoeptegel wilde uitleggen. Maar is leuk man, en ideaal om al die hotdogs er weer even af te fietsen.