In december 2015 ging ik naar Sri Lanka en mijn reis daar heb ik uitvoerig gedocumenteerd op Instagram. Daardoor kwamen er tientallen reacties met vragen over wat hoe, waar en waarom, dus daarom hierbij maar gewoon het hele verhaal, dan weet je precies wat, hoe, waar en waarom. Mocht je nog op zoek zijn naar een nieuwe bestemming, ga maar vast zoeken naar tickets naar Sri Lanka. Ik ben inmiddels op best veel plekken geweest, maar niet vaak wist een land me zo te raken. Dat komt in eerste instantie door de belachelijk aardige, warme liefdevolle mensen, en daarna door het geweldig mooie landschap. Maar goed, Sri Lanka dus. Daar gaan we.

De route die ik wilde doen was veel langer dan die ik uiteindelijk heb gedaan. Elke plek die ik bezocht was zo bijzonder en fijn dat ik veel langer bleef en zo van mijn oorspronkelijke wensenlijstje nog geen kwart heb kunnen doen. Maar, Sri Lanka blijft nog wel even liggen, en nu heb ik alleen nog maar meer redenen om weer een keer terug te gaan. Uiteindelijk heb ik Colombo, Kandy, Sigiriya, Kandy, Ella, Tangalle, Mirrisa en Negombo bezocht.

Voordat je die route klakkeloos overneemt; het klimaat in Sri Lanka is enorm plaatselijk en waar het in Colombo ongeveer 30 graden was, een paar uur dieper het land in kan het opeens een koele 20 graden zijn. En in de tijd dat ik er was lag de oostkust diep in het regenseizoen, dus daar ben ik niet geweest. Kortom, check een weerkaart voor de periode waarin je van plan bent te gaan.

ALGEMEEN

Als je naar Sri Lanka gaat, ga je van veel mensen horen dat het een goed idee is om een private driver te huren. Die rijdt je dan voor 50 dollar per dag overal naartoe en kan zo een paar dagen met je mee op reis gaan. Als je twee weken gaat en heel veel wil zien in korte tijd is het een idee, maar eigenlijk vind ik het zonde van je geld. Het treinnetwerk is geweldig, er gaan tientallen bussen per uur en als je daar allemaal geen zin in hebt staat er altijd wel ergens een tuktuk die je zonder morren een paar uur rondscheurt – voor véél minder dan die 50 dollar. Bovendien; van een beetje avontuur is nog nooit iemand slechter geworden.

De treinen dus, die zijn geweldig. Je hebt eerste-, tweede- en derdeklaskaartjes en je kunt kiezen tussen een gewoon kaartje of een ‘reserved seat.’ Ik kocht steeds derdeklaskaartjes, maar dan wel met een reserved seat aan het raam. Zo betaal je voor een tochtje van drie uur ongeveer 50 cent en zit je eindeloos uit het raam te staren tussen de lokalen. Die reserved seats zijn wel vaak uitverkocht, dus je doet er goed aan die een paar dagen van tevoren te kopen (dat kan op de grotere treinstations). Als je een gewoon kaartje hebt is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als in: er vormen zich enórme rijen en dan is het hard duwen en dringen om een (sta)plek te bemachtigen. Ik heb dit een keer gedaan voor de lol en het was enorm sensationeel, maar ik vind zitten en naar buiten kijken toch prettiger.

Wees een beetje respectvol wat betreft dat wat je aantrekt. Op de toeristische stranden kun je gewoon in bikini rondlopen, maar verder is het een land waarin je een beetje bedekt gekleed moet gaan. Geen India-taferelen, maar ook zeker geen Thailand. Wees beschaafd en beleefd.

Colombo

Niet heel spannend; een grote, beetje viezige stad. Het heeft een groot treinstation en dat is ideaal, want reizen met de trein is dé manier van vervoer. Ik sliep in een hostel pal aan het strand, een paar stops met de trein naar het zuiden. Mount Lavinia heet die plek en mijn hostel heette Lavinia Beach Hostel. Op dat strand zitten een paar strandtenten en ik vond La Voile Blanche heel fijn.

Kandy

Vanuit Colombo kun je de trein nemen naar Kandy en dat is een prachtige reis van ongeveer vier uur. Het landschap waar je doorheen dendert is echt adembenemend (kijk maar) en wordt afgewisseld met kleine bruisende dorpjes. Kandy is groot en vrij druk. Ik vond het er leuk, maar ik heb ook veel verhalen gehoord van mensen die het er vreselijk vonden vanwege die eerder genoemde drukte. Hoe dan ook, ik sliep in Backpack Lanka Kandy hostel, het enige met een zwembad – en daar had ik enorm zin in. In Kandy zijn tal van cafés en restaurants (ik heb meerdere malen in Slightly Chilled gezeten, onder de lokalen vooral bekend als Bamboo Garden, het heeft een prachtig dakterras met geweldig uitzicht en alles op de kaart is belachelijk lekker) en over het algemeen is de sfeer een stuk gemoedelijker dan in het grote Colombo. Er is een groot meer dat heerlijk is om omheen te wandelen, er is een leuke markt, en het culturele hoogtepunt van het hele land is de Temple of the Tooth, waar volgens de verhalen de tand van Buddha ligt. Doe ermee wat je wil. Vanuit Kandy heb ik een tuktuk naar Sigiriya genomen, maar er gaan ook bussen.

Sigiriya Rock

Archeologisch hoogtepunt en echt de moeite waard. Je betaalt vrij veel om naar binnen te kunnen (omgerekend zo’n 40 USD en dat is echt een gigantisch bedrag in Sri Lanka-termen), maar ik vond het geweldig. Er zijn ook andere rotsen waar je op kunt klimmen en dan heb je uitzicht op de Sigirya Rock, maar ik wilde graag op het echte ding staan. En het uitzicht is onbetaalbaar, zie hier.  Je kunt in Sigirya een nacht blijven slapen, maar ik heb het in één dag gedaan, ik dus ging aan het einde van de dag weer terug.

Kandy – Ella

Daarna heb ik de wereldberoemde treinreis van Kandy naar Ella genomen. Hier moet je écht ver van tevoren kaartjes voor kopen, want het verkoopt steevast uit. Je zit zeven uur door het land te boemelen en als je in de derde klas zit, kun je in de open deuren naar buiten hangen en beleef je het allemaal nog intenser. Tip: boek ook echt die derdeklas met een reserved seat. Ik sprak later een paar backpackers die tweedeklas hadden gereisd en die was rámmend vol met toeristen, terwijl ik in derde klas prinsheerlijk op m’n stoeltje zat, uit het raam hing of in de deur zat: zo dus. Neem voldoende eten en drinken mee, want de tocht duurt dus wel even.

Ella

Ella is een prachtig mooi bergdorp. Het is hier vanzelfsprekend een stuk frisser, dus zorg ervoor dat je ook iets warms bij je hebt. Ik sliep in een guesthouse genaamd Ella River Front en dat was echt een prachtige en fijne kamer met geweldig uitzicht (dit uitzicht) en gerund door heel lieve mensen. Iemand met wie ik een dag ben opgetrokken daar sliep in het iets duurdere Mountains Heaven, maar dat is echt bizár mooi. Ideaal als je met z’n tweetjes reist. In Ella beklim je wat bergen (Little Adams Peak is heel goed te doen en met adembenemend uitzicht op de top), ga je heerlijk uit eten en maak je veel wandelingen. Ik vond het een heerlijk klein rustig dorp en ben er vijf nachten gebleven.

Tangalle

Vanuit Ella pak je de bus (of een taxi, maar dat is zo saai) naar Tangalle, waar de witte stranden op je wachten. Die bussen zijn een enorm spektakel. Er wordt loeiharde muziek in gedraaid, je zit hutje mutje op elkaar gepropt en de meest wonderlijke figuren komen voorbij. Maar echt, je kunt niet in Sri Lanka zijn geweest zonder de bus te hebben ‘gedaan.’ Ik sliep pal op het strand, in het Reggae Zone Beach Resort. Dat klinkt heel chic en de foto’s op de site zien er heel gelikt uit, maar het was best wel crappy, maar ach, prima. Ga in Tangalle ook zeker langs het resort Amanwella, het mooiste en duurste van heel Sri Lanka. Een glas wijn kost ongeveer net zoveel als een nacht in een guesthouse, maar het is een heerlijke ervaring. En dan heb je dus dit uitzicht.

Mirissa

Er is vast een hoop moois te doen in Mirissa, maar ik ben hier vól in het zuipende backpackersleven gestapt. Ik sliep in Hangover Hostel en dat is een zeer toepasselijke naam. Op het strand van Mirissa zijn elke avond enorme feesten en het is allemaal vrij ordinair, maar ik heb geweldig leuke vrienden gemaakt, ben er vier dagen he-le-maal voor gegaan en heb non-stop óf dronken óf brakrondgelopen. Als je daar geen zin in hebt kun je Mirissa beter overslaan, want het is verder niet zo spannend en er zijn veel mooiere plekken.

Negombo

Je vliegt op en van Colombo, maar stiekem ligt het vliegveld in Negombo, een uur boven Colombo. In Negombo is niet veel te doen, maar het is wel een fijne plek om de eerste of laatste nacht door te brengen vanwege de kleine afstand tot het vliegveld. Ik had na die vier dagen Mirissa enorm behoefte aan rust en trakteerde mezelf op twee nachten in Jetwing Lagoon, wat niets dan luxe en heerlijkheidwas. En, de badkamers zijn in de openlucht. Met palmbomen erin. Echt belachelijk cool. Een perfect einde van een perfecte reis.

Dit artikel verscheen eerder op www.amayzine.com