Alles wat je moet weten over Champagne

Een vriend van mij gaat binnenkort naar de Champagnestreek en vroeg me of ik daar nog tips voor had. Welnu, dat heb ik zeker, want twee jaar geleden heb ik er een week rond gereden, van champagnehuis naar champagnehuis, en onderweg heb ik een paar verdomd mooie pareltjes gezien. Wie nog nooit in de streek is geweest zou ik willen aanraden het maar snel op het lijstje te zetten. Op zo’n anderhalf uur van Parijs ligt Champagne, en hier komen de beroemde bubbels vandaan. Mocht je het nog niet weten, maar waar ter wereld je ook een fles champagne bestelt, die komt oorspronkelijk uit deze streek. Iets mag ook alleen maar champagne heten als het in Champagne is gemaakt en aan strenge eisen voldoet. Afijn, dit soort dingen krijg je allemaal te horen als je er bent, want vaste prik (see what I did there) van een bezoek aan de streek is een rondleiding in één van de kelders. Dus, hierbij, alles wat je moet weten over Champagne.

Slapen deed ik de eerste nacht in Reims, een prima leuke middelgrote Franse stad. Hoef je niet eindeloos lang te blijven, maar leuk om even gezien te hebben. Verder bezocht ik op deze eerste dag het eerste champagnehuis, dat van Taittinger. Je kunt bij vrijwel alle grote champagnehuizen een proeverij en rondleiding boeken. Je bezoekt de kelders, krijgt alles te horen over het hele proces van champagne maken en het sluit af met een glas proeven. Aangezien ik tegenwoordig ambassadeur ben van Moët et Chandon kan ik je dat huis natuurlijk extra aanbevelen, en ook wel omdat ze onlangs de kelders gerenoveerd hebben en het nu nog indrukwekkender is. Het huis van Moët zit aan de Avenue de Champagne, en vergeet ook zeker niet om even naar de Orangerie te lopen er tegenover, want die is schitterend. Kijk maar.

De volgende dag was de eerste tasting in de Perching Bar en die móet je bezoeken als je in de buurt bent. Of nou ja, je moet niets, maar het is wel tof daar. Deze bar is enigszins verscholen, want hij zit namelijk ín een soort klimpark voor kinderen. Dus eerst denk je, the fuck doe ik bij een klimpark voor kinderen (je weet wel, met van die domme netten waar je in kunt klimmen enzo), maar als je dan eenmaal het juiste loket hebt gevonden wordt je naar de bar gebracht. En niet zomaar, maar over wiebelbruggen en dwars door hoge bomen, want Perching Bar zit ín een boomhut. Echt het is zo enig. Je kijkt uit over Franse velden, de bar is beeldig van binnen en de champagne is, uiteraard, goddelijk. Verplicht nummer dit dus eigenlijk wel.

Alles wat je moet weten over Champagne

Perching Bar

Daarna ging ik naar het tweede champagnehuis, ditmaal dat van Vilmart. Een klein huis, ook leuk om te bezoeken naast de kolossen. Vaak worden die bedrijven al generaties lang door dezelfde familie gerund, en liggen de mooie verhalen voor het oprapen. Vilmart produceert 120.000 flessen per jaar, en dat klinkt misschien veel, naast de reuzen als Moët dat 35 miljoen (!) flessen per jaar verkoopt is het een kruimeltje. Maar des te leuker dus. De volgende stop was het hotel, en dat was eveneens een schot in de roos. Chateau de Rilly heet het, en het is ook écht een kasteeltje. Ontbijt en diner worden geserveerd in een balzaaltje waar vooral oudere mensen zitten en waar het doodstil is. Dat voelt dan best een beetje ongemakkelijk maar na het eerste glas is het ook wel weer aandoenlijk. Of gewoon kut, ligt er maar net aan hoe je in dat soort situaties bent.

“Rue Dom Pérignon en op zich is dat wel echt de beste rue van alle rues om voor de hand liggende redenen.”

Dan, ook al zo’n leuke activiteit (je snapt het was gewoon echt een heel leuk reisje): fietsen. In Hautvillier stonden e-bikes voor ons klaar voor een rondje scheuren dwars door de druivenvelden. Nu denk je, een e-bike? Really? Oud wijf much? Maar het is daar takke heuvelachtig dus zonder e-bike ben je (ik) reddeloos verloren (maar als je wel gewoon fit bent is het vast te doen). Ik weet niet meer precies waar die fietsen vandaan kwamen dus je moet zelf even Googelen op ‘e bike rent Champagne’ ofzo en dan kom je vast een heel eind. We gaan door naar de volgende tasting, en wel bij Au 36. Dit kleine zaakje ligt aan de Rue Dom Pérignon en op zich is dat wel echt de beste rue van alle rues om voor de hand liggende redenen. Er werden zes flûtes voor onze neus geparkeerd, hapjes, macarons, ik was zeer tevreden. Het dorpje van Au 36 is sowieso leuk om even doorheen te lopen, tenminste als je van leuke kleine oude Franse dorpjes houdt.

Alles wat je moet weten over Champagne

Au 36

Nu je een klein huis (Vilmart) hebt gezien, een groot huis (Moët), is het ook leuk om een commercieel huis te zien. Krijg je bij Moët en Taittinger nog wel dat schattige gevoel mee, bij Mercier gaan alle remmen los. De oprichter van Mercier, Eugène Mercier, had al meteen door hoe reclame werkt en zijn doel was altijd om champagne bij de massa te krijgen. We schrijven 1889 en hij presenteerde op de Wereldtentoonstelling in Parijs een onmogelijk groot vat dat 210.000 flessen kon bevatten. Dat vat werd in Champagne gemaakt en vervolgens met tientallen paarden van Champagne naar Parijs gereden waar hele wegdelen voor zijn aangelegd en bruggen gesloopt. En zo bedacht hij elke keer weer opnieuw een ludiek iets waar marketeers nu nog steeds jaloers op zouden zijn. Afijn, dat en meer krijg je te horen als je hier een tour boekt,  die, uiteraard, ook hypercommercieel is. Bij alle andere huizen loop je gewoon in een klein groepje door de kelders, bij Mercier zit je een elektrisch treintje (!) dat door de 18 kilometer lange kelder rijdt. Het is een ervaring an sich.

Met Mercier ben ik bijna aan het eind van het snoepreisje. We kochten nog wat flessen in bij één van de tientallen wijnwinkels die om de hoek van Mercier te vinden zijn, en reden naar ons laatste hotel, dat meteen ons favoriete hotel was: Hostellerie La BriqueterieMeeeega truttig, maar dat is alles daar eigenlijk wel, maar ook meeeega knus. Ik vond dit echt een heerlijk hotel waar ik best langer had willen blijven.

Zo. Dat was het. Wij reden terug naar Amsterdam maar zoals gezegd ligt Parijs vlak onder je dus als het even kan neem je dat ook gewoon nog even mee. En if so, lees dan zeker even dit stuk voor de favoriete adresjes van Anna Nooshin. God wat een bruggetje, ongelofelijk.

Alles wat je moet weten over Champagne

Interieur Perching Bar

Alles wat je moet weten over Champagne

Weggetje naar de Perching Bar

Alles wat je moet weten over Champagne

Proeverij bij Taittinger

Alles wat je moet weten over Champagne

Champagnehuis Taittinger

Alles wat je moet weten over Champagne

Chateau de Rilly

Alles wat je moet weten over Champagne

Het laatste hotel, La Briqueterie