Beste cafes Amsterdam

Zoals jullie wellicht al gemerkt hadden ben ik al best een hele tijd in Nederland, iets waar ik zelf enórm onrustig van begin te worden. Maar de realiteit is dat ik op het moment zo extreem blut ben dat reizen er even niet in zit. Dus om m’n eigen depressie een klein beetje tegen te gaan focus ik extra veel op hoe leuk, mooi en fijn mijn eigen stad is, want dat is zo. Ik ben een ontzettend trouwe (saaie?) hond als het aankomt op horeca en rol vrijwel altijd naar dat wat ik ken, waarvan onderstaande plekken mijn favorieten zijn.

Buffet van Odette

De plek waar ik dit jaar voor de derde keer mijn verjaardag zal vieren, wat in mijn boekje betekent dat ik hier ALTIJD mijn verjaardag vier. Zo voelt het namelijk. Het Buffet is een klein restaurantje aan de Prinsengracht, met een ontzettend poppig terras met witte luifeltjes en vrolijke lampjes. Binnen is het altijd druk, altijd gezellig, en het eten is altijd lekker. Ik ben al jaren dol op Odette en dat zal de komende tijd niet zo snel veranderen.

Beste cafes Amsterdam

Café Luxembourg

Nog zo’n evergreen. Er zijn twee momenten in het leven waarop ik wel kan huilen van geluk dat Luxembourg bestaat. Op een brakke zaterdag- of zondagmiddag, en na een lange reis. Beide momenten zijn namelijk perfect voor de kroketten op brood, het beste gerecht (kun je het een gerecht noemen?) van de wereld. Bij Luxembourg serveren ze ze precies goed, niet op van dat domme boerenlandbrood, of andere hippe broodvormen, maar gewoon op kleffe witte boterhammen. En zo hoort het. Verder is het een grote prettige klassieke zaak met van die extreem goede obers zoals je ze eigenlijk alleen maar in Italië en Frankrijk aantreft.
Website

Café Hoppe

Pal naast Luxembourg zit Hoppe. Neem een willekeurige vrijdagavond en je hebt 90% kans mij hier aan te treffen. Sterker nog, in de afgelopen 10 jaar ben ik hier zo vaak geweest dat ik inmiddels dikke vrienden ben met de mensen die er werken, en als ik aankom hoef ik al niet eens meer te bestellen want het fluitje staat al klaar. Zeker als de dagen weer wat warmer worden is Hoppe het beste café van de wereld, want op vrijdagavond met name verzamelen zich grote drommen mensen op de stoep en staat iedereen mega gezellig met elkaar aan de borrel. Als ik een maand niet bij Hoppe ben geweest kan ik echt ontwenningsverschijnselen krijgen.
Website

Guts & Glory

Geweldig restaurant in de Utrechtsestraat, waar ze om de zoveel maanden een geheel nieuw menu en thema hebben. Nu is het Frans, en die heb ik nog niet geproefd helaas. Ik ben er al een tijdje niet meer geweest door eerder genoemd geldgebrek. Tip: vraag bij het reserveren om een plekje aan de bar beneden, dan zit je middenin in de actie en heb je gezellige gesprekken met de altijd leuke gastvrouwen.
Website

Ysbreeker

Er wordt nog wel eens gemopperd op de Ysbreeker. Het eten zou te mwaw te zijn, de bediening te traag, en voor allebei die dingen is ook heus wat te zeggen, maar dat komt nou eenmaal doordat het een mega grote altijd drukke zaak is. Het terras is ongeëvenaard, en omdat het zo groot is heb je er veel kans ook na werktijd nog wel een plekje te vinden.
Website

Kessens

Sinds ik een werkplek in de Jordaan huur is Kessens mijn nieuwe buurman en de plek waar ik vele koffie-afpsraken heb. Het is van dezelfde familie als de Holtkampjes, dus reken op simpele écht goede gerechten. En ook hier een terras met overdag vrijwel de hele dag zon.
Website

Beste cafes Amsterdam

Morgan & Mees

Het grote voordeel van Morgan & Mees is het mooie terras. Dat is ook wel de fijnste plek om te zitten, want binnen is het minstens zo mooi, maar de akoestiek is vreselijk. Je kunt elkaar echt moeilijk verstaan, en daar heb ik een hekel aan. Maar de kaart is heerlijk, de wijnen goed, en het terras alles waar je naar op zoek bent.
Website