Vorig jaar bracht een reis door Thailand me onder andere voor 3 dagen naar Koh Lanta. Tenminste, dat was de bedoeling, want uiteindelijk ben ik er 2 weken gebleven omdat het gewoon een ontzéttend fijn eiland is. Niet heel spannend, wel heel populair bij gezinnen, maar toch he, maar toch. Dus, Thailand op de planning staan? Sla Koh Lanta vooral niet over.

Om te beginnen, schrik niet als je aankomt in de haven. Die haven en het bijbehorende meest noordelijke stuk van het eiland is zo ongeveer alles waarom ik eerst nooit naar Thailand wilde; druk, vol winkels die allemaal dezelfde meuk verkopen en veel spuuglelijke massahotels. Wegwezen dus. Huur een scooter (ongeveer 250 baht voor 24 uur) of neem een tuktuk (ongeveer 200 baht per ritje) en zak verder af naar het zuiden, waar het allemaal veel beter wordt.

Thailand Koh Lanta

Restaurants
Coconut Grove
Toen ik er was echt nét geopend, en nu dus bijna een jaar up and running. Het is vanaf de weg niet te zien en je rijdt er zo voorbij, even goed op de kaart checken dus. Maar, als je er dan eenmaal bent, begrijp je meteen waarom ik in de twee weken dat ik op het eiland was er wel vier keer heb gegeten. Het hangt over een rots, uitkijkend op zee, en het water is via een klein trappetje ook daadwerkelijk te bereiken. Ideaal dus. Opgericht door een familie uit Zweden (het hele eiland is trouwens extreem populair bij de Zweden) en met westerse (Spaanse) tapas op het menu, dat elke dag wisselt. De wifi is snel, de wijn koud en goed, kortom, dit heeft alles om de hele dag te blijven hangen.

Thailand Koh Lanta Coconot grove

Mr. Wee’s
Mijn bezoek aan Koh Lanta kwam nadat ik al een dikke maand in Azië was. De Aziatische keuken is geweldig maar ik kan je vertellen dat het je op een gegeven moment ook best een beetje je neus uit kan komen. Dit eiland is dan perfect, wat vol met andere keukens. En, met een plek waar je pizza kunt eten die misschien nog wel beter is dan in Italië. Nee wacht dat is natuurlijk onzin, maar mocht je zin hebben in een geweldige pizza kan ik je Mr. Wee van harte aanraden. Er zijn twee vestigingen, eentje aan de kant van de weg en eentje op het strand. Ze serveren ook Thais eten maar wie enorm behoefte heeft aan pizza, dit is je plek.

Yang Garden
Staat op nummer 1 van Tripadvisor dus laat de ontspannen eiland vibe je niet bedotten, je moet hier (in het hoogseizoen) echt een paar dagen van tevoren reserveren. Het zit verstopt in een klein zijstraatje van de hoofdstraat in Klong, in een prachtige tuin die heel schattig is aangekleed met witte tafeltjes en kleine lampjes. De keuken is westers, net als de prijzen.

Red Snapper
Het is me volstrekt onduidelijk waarom, maar deze tent staat veel minder hoog op Tripadvisor terwijl ik de hoofdgerechten hier eigenlijk beter vond. De bediening is wat minder en het interieur niet zo spectaculair, maar toch maar toch, het eten was echt fantastisch. De keuken is Aziatisch met een Europese elementen, en wederom met wisselend menu.

Kapa Klum
Heel chill tentje op het strand, dat gek genoeg extreem rustig was toen ik er was, ook al was dat in het hoogseizoen. Ook hier, prima westerse gerechten en een ontzéttend ontspannen vibe.

Thailand Koh Lanta Klappa Klum

Sandy at Old Town
Het meeste speelt zich af aan de westkust van het eiland, maar vergeet ook zeker niet met de scooter naar de oostkant te scheuren. Hier zit Old Town, met allemaal kleine schattige half in het water staande huisjes, en ergens daartussen (Google het even want je gaat er zo voorbij) zit Sandy at Old Town. Een klein restaurantje aan huis, met in de keuken, inderdaad, Sandy. Elke dag staat er wat anders op het menu maar ik kan je zeggen dat je geen foute keus kunt maken. Ben hier echt dagen achter elkaar geweest en elke keer weer was het een feestje.

Drinken
Cloud Nine
Het was deze tent die ervoor zorgde dat ik écht verliefd werd op Koh Lanta. Het is een ontzettende fijne ontspannen zaak, met kleine zitjes, hangmatten, reggae muziek, flink wat mensen met dreadlocks en enorme hippie vibe. Je kunt er gerust de hele dag hangen of pas ’s avonds aanschuiven voor bier, cocktails en diner.

Mr Love Bar
Een stukje voorbij Cloud Nine zit Mr Love Bar, wat ongeveer net zo chill is als Cloud Nine. Het eten is minder goed, dus beter ga je hier alleen heen voor op je luie donder liggen en wat drinken.

Freedom Bar
Nog meer in dit genre (eigenlijk zit het hele eiland met dit soort tentjes), maar hier is het eten wél weer heel lekker.

Slapen
Andalay Resort
Hier heb ik uiteindelijk het langst geslapen. Niet écht goedkoop, 3000 baht in het hoogseizoen, maar je krijgt er veel voor terug. De kamers zijn groot, mooi, hebben een kleine veranda, er is een heerlijk zwembad en een goed restaurant, en dat alles pal aan zee. Veel plekken op het eiland zijn rond de 2000 baht, dat verschilt dus niet eens zo gek veel in prijs maar zijn wel echt véél minder mooi en fijn. Zeker als je met z’n tweetjes reist is dit een prima keus.

Thailand Koh Lanta Andalay Resort

Baan Pakgasri Hideaway
Ik heb hier zelf niet geslapen maar ben er wel ELKE dag langs gegaan om te smeken om een kamer. Maar het was dus steeds volgeboekt god dammit. Het zag er ontzettend goed uit, aan het strand, kleine schattige bungalows met eigen veranda. Er is geen zwembad of restaurant maar met de zee recht voor je neus lijkt me dat wel een overkomelijk probleem.

Horizon Bungalows
Horizon is een beach bar en restaurant met een paar kamers. Die kamers zijn goedkoop (rond de 1700 baht) en heel basic, maar dan krijg je wel de gezelligheid van de bar en restaurant er gratis bij. Er is vaak live muziek dus ook als je hier niet slaapt is het een prima plek om eens te bezoeken.

En dan nog dit
Lanta Animal Welfare
Ja, dit was misschien wel het leukste dat ik ooit in m’n leven heb meegemaakt. Of nou ja, één van de leukste dingen. Dit is namelijk een dierenasiel dat de deuren heeft geopend voor bezoekers, om zo meer donaties binnen te halen en potentiele adoptiegezinnen te vinden voor de honden en poezen die er wonen. Alleen honden en poezen trouwens, en die poezen lopen gewoon overal vrolijk en blij rond en ik ging bijna dood van m’n eigen enthousiasme. ZO VEEL POEZEN! De honden zijn minstens zo lief, en als je vroeg op de dag komt mag je er eentje ‘lenen’ om uit te laten. Ga. Hier. Heen.

Thailand, Koh Lanta, Animal Welfare