Wie me volgt op Instagram en heeft meegereisd toen ik twee weken geleden in Italië was, zag dat ik me een dag had weten los te rukken van het strand en een dag op pad ben gegaan. Zoals ik al wel eens vertelde ben ik dol op de Italiaanse trein, en al speurend op Google Maps kwam ik op het plaatsje Camogli, dat verbonden was met een ferry-netwerk en vanwaar ik al stadjehoppend terug naar mijn dorp zou kunnen gaan. Het resultaat was een dag waarin ik onvoorstelbaar mooie kustdorpen heb gezien, belachelijk lekker at en ook nog eens geregeld in de zee lag. Kortom, een perfecte dagtrip. Wie in de buurt is, ik kan het je allemaal van harte aanraden dus hierbij mijn dag. Oh en, vergeet niet je badpak/bikini aan te trekken en een stranddoek mee te nemen. Die ga je nodig hebben.

(Disclaimer: ik weet niet precies meer alle vertrektijden dus check dit zelf even als je gaat, onderstaande tijden zijn meer een indicatie)

09:00 Rapallo

Ik begon de dag met een trein naar Rapallo, een ritje van ongeveer een half uur, en vanaf daar zou ik overstappen op een trein die naar Camogli gaat. Tussen die twee treinen zat bijna drie kwartier, dus toen ben ik even snel het stadje ingelopen voor een kleine indruk – en die was goed. Rapallo is een hartstikke leuk stadje, met een mooie boulevard en veel leuke straatjes. Uiteraard is 45 minuten niet genoeg om er heel veel over te kunnen zeggen maar wat ik zag werd ik vrolijk van.

10:30 Rapallo – Camogli

Nadat ik Rapallo weer gedag had gezegd ging ik terug naar de trein voor het laatste stukje naar Camogli. Dat ligt vlakbij, vanaf Rapallo is het iets van 10 minuten met de trein. Camogli is een klein kleurrijk vissersdorpje (zie foto bovenaan dit artikel) met iets meer dan 5000 inwoners, en de naam Camogli betekent ‘huis van de vrouwen’, naar de vrouwen die achterbleven terwijl hun mannen op zee gingen. Het station is op hoger gelegen grond dan de haven en het strand, dus je moet met een steile trap naar beneden klimmen en je een weg vinden door een wirwar aan straatjes voordat je bij de zee bent, maar dat is allemaal prima aangegeven en een beetje verdwalen is alleen maar leuk. Eenmaal bij de zee aangekomen wacht je een onvoorstelbaar schitterend stukje Italië op je. Een brede boulevard met terrassen en winkeltjes, een kiezelstrand met bedjes, en uitzicht op de schitterende Basilica di Santa Maria Assunta. Ik heb echt hardop gepreveld dat ik niet kon gelóven hoe mooi het er was. Achter de Basilica is de haven, die ook totaal picture perfect is, en vanaf daar gaat de ferry naar de volgende stop van deze dagtrip. Maar natuurlijk niet voordat je Camogli flink wat aandacht hebt gegeven. Neem een duik in de zee, drink ergens een kop koffie, heb een laat ontbijt, slenter door de straatjes en beklim de trappen tot je het weer zo heet hebt en moet afkoelen in zee. Afijn, kijk maar even.

14:00 Camogli – San Fruttuoso

Je kunt natuurlijk dagen in Camogli blijven, en ik dacht meteen aan hoe ik dat ook zeker een keer ga doen. Maar vandaag moet je door, en wel naar San Fruttuoso. Er gaan een paar ferry’s en in de zomer van 2018 ging die naar San Fruttuoso één keer per uur, op het hele uur. Maar check dit vooral zelf even als je er bent. Het is een klein half uurtje varen en de rit is spectaculair. Ik was er de eerste week van juli en had bijna het hele bovendek voor mezelf, qua drukte viel dat mee. Zorg dat je aan bakboord zit, dan heb je de hele boottocht geweldig uitzicht op de kust. Dan, San Fruttuoso is eigenlijk een abdij en een klein strandje, en verder niets. Het is alleen via het water te bereiken of via wandelpaden (2 uur lopen vanaf Portofino en rond de 3 a 4 uur vanaf Camogli) en je kunt het nauwelijks een dorp noemen. In de zomer wonen er ongeveer 20 mensen, in de winter niet meer dan 5. De schitterende abdij wordt omringd met een paar paadjes, en dat is het. Toen ik aan kwam varen zag ik al meteen een paar witte parasollen die me riepen, want tegen de rotsen aan is een restaurantje met het mooiste uitzicht op zee, het strandje en de abdij. Da Giorgio heet het, en uiteraard is het op zo’n plek niet goedkoop maar het is elke euro meer dan waar, check deze foto maar als bewijs. Er zijn vier restaurantjes in totaal, allemaal met mooi uitzicht, maar Da Giorgio is met afstand het mooist. Het kan lonen om een tafel te reserveren als je met een grote(re) groep of gezin bent, want veel plek hebben ze niet en er worden flink wat ferry’s afgezet. Aan de andere kant is de doorloop ook vrij hoog dus als er niet direct plek is moet je even wachten en kun je daarna terecht. Bovendien ben je op vakantie dus je ziet het allemaal wel. Na het eten ben ik op het strandje gaan liggen en een paar keer gaan zwemmen in het goddelijke kraakheldere water, je kunt er je eigen doek neerleggen of een bedje huren (bedje en parasol zijn rond de 20 euro voor een dag). Als je je weet los te rukken is het tijd voor de volgende stop: Portofino.

17:00 San Fruttuoso – Portofino

Vanaf San Fruttuoso is het nog een klein stukje varen naar Portofino. En die stad is geheel andere koek. Portofino is één van de knapste van de klas – maar is zich daar ook naar gaan gedragen. Als hotspot voor de echte rijken moet je niet gek staan te kijken als er een jacht voor de kust ligt ten grote van heel San Fruttuoso. De kleine straatjes herbergen alle dure winkels die je je maar kunt bedenken, van Chanel en Louis Vuitton tot Balenciaga en Chloé, en een glas wijn of bruschetta kost hier opeens tien keer zoveel dan in andere Italiaanse kustplaatsen. Tja. Je moet ervan houden. Portofino zelf is overigens maar een heel klein dorpje, het heeft iets meer dan 500 inwoners – al zijn er in de zomermaanden natuurlijk drommen en drommen toeristen. Ik werd niet heel blij van de sfeer van zuur kijkende bimbo’s met opgespoten lippen aan de arm van een man die drie keer hun leeftijd was. Of het groepje Russen dat tamelijk luidruchtig een fles champagne opentrok. Maar, Portofino zélf is echt beeldig. Alleen je moet er niets iets willen kopen/eten/drinken.

18:00 Portofino – Rapallo (of Santa Margherita)

Dus na een uurtje pakte ik weer de boot. Volgens mij was die van 18:00 wel de laatste van de dag, dus dat is wel goed om even in de gaten te houden. Ik ging terug naar Rapallo, maar je kon ook nog een stop maken bij Santa Margherita en dat zag er prachtig uit, dus mocht je nog puf en zin hebben ga daar ook zeker even langs. Ik heb een glas wijn gedronken in Rapallo en ben toen rustig aan richting trein gegaan om weer naar mijn dorp te gaan, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om hier leuk te eten.

(Alle foto’s gemaakt met de Nikon D3400)