Oke, als ik ‘Cannes’ zeg, wat zeggen jullie dan? Ik zou vooralsnog vooral beginnen te murmelen over ‘daar ga ik niet heen want hallo dat is debiel duur’. Dankzij het Cannes Filmfestival associeer ik de hele Cote d’Azur vooral met hysterisch grote jachten en onbetaalbare hotels. Maar een week of 3 geleden ben ik op uitnodiging van Visit Côte d’Azur drie dagen naar Zuid-Frankrijk gegaan toen bleek dat het eigenlijk alles meeviel. Cannes kan ook prima met een kleiner budget bereisd worden. Want Cannes is een ontzettend fijne kustplaats, ontzettend mooi bovendien. Ik was er maar anderhalve dag maar weet nu al dat ik er snel ga terugkomen.

En tuurlijk, je hoeft niet heel erg je best te doen om de drijvende kastelen te zien liggen. En er zijn ook genoeg nog steeds heel dure restaurants, maar dat is zo in alle steden waar dan ook. Het programma dat voor ons was gemaakt zat vol met prima budgettips, dus jullie krijgen die nu weer van mij. Cannes on a budget? Het cannes. Oh jezus wat fout.

“Cannes on a budget? Het cannes. Oh jezus wat fout.”

Doen: Saint-Honorat Island bezoeken
Zo’n anderhalve kilometer voor de kust van Cannes liggen de Lérins-eilanden, een eilandengroep waarvan Saint-Honorat één van de grootste is. Er is een klooster waar nog altijd monniken wonen, die zich deels bezig houden met het verbouwen van druiven voor de ijverige wijnproductie. Uiteraard kun je die wijnen ook proeven, wat ook al een reden is om naar dit eiland te gaan. Andere redenen zijn dat het heel mooi is, rustig, vredig, en met beeldschoon uitzicht op Cannes. Er gaan vrijwel de hele dag ferry’s op en neer, het tochtje duurt een kwartiertje, en onderweg kun je lekker zwaaien naar de superboten. Zeer vriendelijk voor het budget.

Slapen: OKKO Hotel
Verrassend perfect hotel op prima locatie. Drie keer struikelen en je staat op het strand en de ingang is pal naast het station, dus dat is handig. Voor nog geen 100 euro heb je een tweepersoonskamer, maar wat ik vooral waanzinnig vond is het grote dakterras én de open bar. JE leest het goed, vanaf een uur 5 kun je hier komen borrelen voor nop. Tenminste, als je een hotelgast bent. Zelfbediening brengt je de heerlijkste borrelplankjes en wijnen. Ik snap nog steeds niet hoe het mogelijk is maar het is echt mogelijk. Check hier de website.

Kopen: Markt Marche Forville
Uiteraard is lunchen bij de strandtenten nog steeds vrij duur, dus je kunt er ook voor kiezen om lekker zelf je inkopen te doen. Bij de markt bijvoorbeeld, die ook zonder concreet winkeldoel heel leuk is om te bezoeken.

Eten: Alles bij de Rue Commandant Andre
Zitten ook wat duurdere tenten bij maar wát een gezellig straatje is dit. Zeker een avondje doorheen wandelen op zoek naar een fijn terras.

Liggen: Openbare stranden (of toch voor privéclub kiezen)
Uiteraard zijn er genoeg openbare stranden waar je zonder betalen gewoon kunt liggen. Neem een lekker kleed mee en klaar ben je. De stranden van Cannes zijn vrijwel allemaal zanderig (en niet met kiezels, zoals in grote delen van Nice, als ik me niet vergis) dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wie toch liever op een bedje ligt moet iets dieper in de buidel tasten, maar ach, misschien kun je je daar een paar keer op trakteren. Het liggen zelf is nog niet eens zo duur (tientje vaak maar), de lunch en consumpties er omheen, die kosten knaken. Dus tja, prioriteiten stellen.

Wandelen: Alles bij Rue du Suquet (oude stad)
Het oude gedeelte van de stad en meteen het meest charmante stuk. Kleine kruip-door-sluip-door straatjes, zoete pleintjes en dottige steegjes, dit is de hele tijd oh en ah roepen en naar koddige balkonnetjes wijzen.

Cannes on a budget

Uitzicht op de stad

Uitzicht op de stad

Kijk nou toch!

Kijk nou toch!

Het oude en leukste gedeelte van de stad

Het oude en leukste gedeelte van de stad

Cannes on a budget

De markt

De markt

Gooi de straten "Rue Commandant Andre en Rue des Frères Pradignac" in je Google Maps en je komt bij tientallen leuke restaurants uit

Gooi de straten “Rue Commandant Andre en Rue des Frères Pradignac” in je Google Maps en je komt bij tientallen leuke restaurants uit

Bootjes kíjken is wel budgetvriendelijk

Bootjes kíjken is wel budgetvriendelijk

De wijn die op het eiland gemaakt wordt

De wijn die op het eiland gemaakt wordt

img_5128

Cannes on a budget

Cannes on a budget

In het op het eiland gelegen klooster

In het op het eiland gelegen klooster

Cannes on a budget

Cannes on a budget

Uitzicht vanaf Île Saint-Honorat

Uitzicht vanaf Île Saint-Honorat