Nou ja zéker niet alles, maar een paar dingen. Eigenlijk moest de titel dus ‘Een paar dingen die je moet weten over Sicilië’ maar dat paste niet. Anyhow, vorige week ging ik op uitnodiging van en met de chef van restaurant 5&33 een paar dagen naar het Italiaanse eiland, want hun zomer menu is Siciliaans, hun chef is Siciliaans, kortom, we moesten erheen. En ik mocht mee. In vier dagen kun je geen heel eiland zien maar wel net genoeg om er verslag van te doen dus stel je gaat deze zomer die kant op, wellicht heb je hier nog wat aan.

Algemeen

Vliegen doe je op Catania of Palermo, en mocht je nog niet geboekt hebben wees gewaarschuwd; het zijn zeker in de zomer tamelijk dure tickets, en vaak moet je overstappen op Milaan. Die vluchten sluiten allemaal prima op elkaar aan maar al met al is het nog best ver. En, van Milaan naar Catania duurt net zo lang als van Milaan naar Amsterdam. Gek idee toch? Sicilië is zo zuidelijk dat het eiland overwegend droog en dor oogt, maar, wel een bodem heeft die veel vocht vasthoudt waardoor alles wat er groeit een typisch Siciliaanse smaak heeft, en overal waar je gaat zie je boerderijen en landbouw. Wij vlogen op Catania en zijn vooral in zuidelijke puntje geweest, dus over de rest kan ik niet veel zeggen. Tot slot, huur een auto. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in één dorpje iets te boeken en daar te blijven, maar het is wel leuk om wat meer te kunnen zien en daar heb je echt een auto voor nodig.

Alles wat je moet weten over Sicilië

Waar te slapen

Wij sliepen in Eremo Della Giubiliana, een prachtig hotel in het zuiden. Geen budgetoptie maar wel héél fijn. Ze hebben veel eigen landbouwgrond en 80% van wat in het restaurant wordt geserveerd komt dan ook uit eigen tuin. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat voor mij het échte hoogtepunt van dit hotel Max en Lilly waren, de twee hotelhonden. Lilly is een dame op leeftijd, Max een jonge pup van vier maanden. Een absoluut iconisch duo en ik heb me gek geknuffeld met ze. Verder heb ik even Airbnb bekeken en er zijn ontelbaar veel fijne huizen en agriturismo’s in de buurt dus dat komt wel goed.

Wat te doen

Nou, allereerst moet je eten. Gewoon alles wat je tegenkomt. Italianen zijn nogal geobsedeerd met hun eigen keuken en dat is eigenlijk gewoon niet meer dan terecht. De tomaten alleen al hebben een smaak die je hier in Nederland gewoon niet kent. Of de aardbeien. Of de kaas. Of de wijn! Oh de wijn. Er zijn tal van wijnhuizen die je kunt bezoeken, zoals Azienda Agricola COS. Je kunt een tasting en een tour doen, en ze hebben trouwens ook een paar kamers én een zwembad dus je kunt er ook slapen. If not, neem dan vooral een flessie mee voor ’s avonds in je eigen huisje/hotel of laat een doosje opsturen naar Nederland. Lekker man. Verder, er zijn vet veel mooie strandjes (moet je even zelf opzoeken want zijn we niet geweest maar ze zijn er wel), en het eeeeeten amai dat is waar het om gaat.

Alles wat je moet weten over Sicilië

Kaasboer in Ragusa (vlak boven Modica)

Waar te gaan

We hebben zelfs in de korte tijd die we hadden best wat leuke en vooral mooie stadjes en dorpjes bezocht dus hier komen ze.

Modica
Een stad in de zuidelijk gelegen provincie Ragusa. We zijn er vluchtig doorheen gereden maar kwamen wel langs een view point en megot het is móói. Er is een hoger stuk en een lager stuk, en die delen zijn met trappen aan elkaar verbonden. Flink wat te klimmen dus. Rondom de stad zijn er veel landbouw en veeteelt, wij bezochten een kaasboerderij die verder niet open is voor publiek dus daar heb je niets aan, maar wie even aan Google vraagt waar je wél terecht kunt komt vast snel genoeg iets tegen.

Alles wat je moet weten over Sicilië

Modica


Marzamemi

Ja dít vond ik leuk. Een klein kustplaatsje in het zuidoosten van Sicilië. Er wordt hier nog volop op ambachtelijke wijze vis gevangen dus verwacht tal van restaurants met écht verse en écht heerlijke vis. Piazza Regina Margherita is het plein dat je kent van de plaatjes, met felgekleurde terrasjes en vrolijke bloemenprintjes overal waar je kijkt. Ontzettend leuk stukje om beetje rond te dwalen, met je tenen in de zee te staan en vooral van terras naar terras te hoppen. Heb me laten vertellen dat het tot een uur of 22:00 vooral toeristen zijn die er eten, maar dat vanaf dan ook de Italianen erheen gaan om te borrelen. In ieder geval niet te missen is Taverna la Cialoma, met het mooiste terras van het plein (zie foto bovenaan deze post). Aan de achterkant hebben ze nog een terras, en daar heb je zeezicht. Of het eten daar lekker is weet ik niet (al staan er best wat slechte recensies online) maar wat kan het schelen als het er zo uit ziet toch. (grapje) (maar alles in Sicilië is lekker dus het valt vast mee).

Siracusa (Ortygia)
Ook echt een hit, het kleine eilandje Ortygia in de stad Siracusa. Beeldschone straatjes, een feest om doorheen te lopen, met als hoogtepunt de Ortigia Street Market. Italiaanse mannen die hard staan te schreeuwen om zo hun verse groente, fruit, vis, kaas en meer te verkopen. Je ziet tomaten en aardbeien zo rood en groot, alles is zo lekker vers en vol van smaak, en ook nog eens spotgoedkoop. Heerlijk om rond te slenteren en flink in te slaan. Ook leuk, restaurant Zefir. Pal aan zee, met ligbedjes en directe toegang tot zee. En sla ook Piazza Minerva niet over, vol fijne terrassen en los van dat, tis echt een prachtig plein.

Geen tijd/geld/zin in een trip naar Sicilië maar wél zin in de Siciliaanse keuken? Vanaf nu is het Sicilian Summer in restaurant 5&33 in het Amsterdamse Art’otel, en een tripje naar Amsterdam is vast een stuk overzichtelijker niewaar.

Alles wat je moet weten over Sicilië

Ortygia Street Market (of Mercato di Siracusa)