Deze zomer ging ik voor het eerst naar Mallorca, voor een ontzettend luie en dus heerlijke zonzeestrandvakantie. Ja dat is een woord. Mallorca had bij mij een beeeetje het imago van zonzeeziekenhuis, als in, veel plat ordinair zuipen, maar dat is dus helemaal niet zo. Of nou ja, je kunt het prima opzoeken (ga naar Magaluf en de gamehallen, restaurants met plaatjes en striptenten vliegen je om de oren) maar je kunt er ook heel goed heel ver vandaan blijven. Wat dan overblijft is een ontzettend mooi eiland (veel mooier dan Ibiza, vind ik) met belachelijk goede hotels en restaurants.

Een kleine disclaimer is overigens op z’n plaats, ik heb vrijwel niets van deze tips zelf ontdekt. Ze zijn me allemaal toegefluisterd door m’n Instagramvrienden, andere vrienden en mijn geliefde (en tevens reisgezelschap) is extreem goed in hotels en restaurants uitzoeken, dus ook hij verdient alle lof. Oh en nog een discaimer, of meer een uitleg, ik ben alleen in Palma en het noorden geweest (en één hotel in het oosten), dus de meeste tips zullen in die contreien zijn. Daar gaan we.

Algemeen

Je vliegt op Palma en dat is een hartstikke leuke stad. Ren dus niet meteen door naar de kleine kustplaatjes, maar boek een paar nachten een Airbnb in de stad. Ik sliep net buiten het historisch centrum en dat was een ontzéttend leuk buurtje (hieronder in de rode cirkel), waar je struikelde over de fijne cafés en lekkere restaurants. Iets onder Palma zit Magaluf, het bloedordinaire zuipoord waar je prima even doorheen kan rijden om je te verbazen, maar verder meteen weg moet wezen. In het noorden zijn de bergen en die zijn moooooi, in het zuiden is het – naar wat ik hoorde- heel rustig en ook mooi. Dan,
– Huur een auto. Het is eigenlijk de enige manier van A naar B te komen.
– Als je in het hoogseizoen gaat boek alles van tevoren want het is minstens zo druk als Ibiza. Wij hebben best een hoop niet kunnen doen doordat we te laat waren met boeken of reserveren.
– Veel van de hotels die ik ga noemen zijn redelijk aan de prijs (verwen uzelf mensen) maar zijn ook heel geschikt om een middag of avond heen te gaan om er te lunchen dan wel dineren.
– Geen zin in een hotel? Je kunt natuurlijk ook een huis huren, bijvoorbeeld via Interhome.be.

Alles wat je moet weten over Mallorca

Waar te slapen

Cases de Son Barbassa
Heerlijk hotel in het westen van het eiland. Ontzettend sereen, fijne inrichting en zelfs in het hoogseizoen vrijwel uitgestorven (maar wel volgeboekt, wat wij vreemd vonden). Het zwembad heeft van die fijne balibedjes, het eten in het restaurant is super lekker en het uitzicht is moooooooi.
Website

Alles wat je moet weten over Mallorca

Hotel Casa del Virray
Ja hier hebben we één nacht geslapen en dat was een beetje een vergissing. Op de foto’s lijkt dit een prachtig hotel en in theorie is dat ook zo, alleen het was totaal verlaten en een beetje spookachtig. Ik kan dit je niet per se aanraden maar mocht het nou net op je route liggen oid, dan is het een optie. Vooral omdat het best wel betaalbaar is. Naja, kijk maar even wat je ermee moet.
Website

Hotel Cas Xorc
Dit hotel is dan weer absoluut de hemel op aard. Toen we hier aankwamen (na een super klein en loei stijl weggetje) waren we allebei met stomheid geslagen omdat het zó mooi is. Het uitzicht, de sfeer, het is allemaal intens picture perfect en je vergeet meteen alle zorgen van de wereld. Wij sliepen er één nacht en ik had er prima nog een week kunnen blijven. Of een maand. Foto’s doen het geen eer aan en de pracht is niet te beschrijven, maar neem van mij aan: ga hier heen. Je kunt er ook alleen lunchen, als je er niet gaat slapen zou ik dat zeker doen. Diner kan ook, maar dan is het donker en zie je het uitzicht niet, dus daar heb je niet veel aan.
Website

Alles wat je moet weten over Mallorca

Hotel Bendinat
Vlak onder Palma. Niet geslapen, wel gegeten. Geweldig mooi aangelegd, fantastische lunch, wel een wat ouder publiek.
Website

Hotel Maricel
Zelfde verhaal als bij Bendinat. Wij hebben hier niet geslapen maar wel een glas wijn gedronken en man oh man wat een mooi hotel. Zwembad aan zee, geweldig uitzicht, echt een droom.
Website

Hotel Sa Pedrissa
Net toen we dachten dat Xorc het mooiste van de wereld was, kwamen we aan bij Sa Pedrissa. De dagen daarna hebben we druk vergaderd welk hotel nou mooier was, maar we kwamen er niet uit. Ook hier, je denkt niet dat een hotel zó mooi kan liggen, maar het kan dus wel. Prijzige kamers, maar wel alles waard. Je kunt hier ook terecht voor alleen lunch.
Website

Alles wat je moet weten over Mallorca

Waar te eten

Ten eerste: in alle hotels hierboven dus. Dan nog even een eervolle vermelding voor:

Patron Lunares (Palma)
Dit restaurant was pal om de hoek van onze Airbnb, meeeega lekker eten, en grote mooie beetje industriële zaak. Vraag om een tafeltje op het terras, al zal binnen je ook niet tegenvallen.
Website

Es Baluard (Palma)
Restaurant van het historisch museum bovenop de oude stadsmuur. Heerlijk eten, beetje fancy setting, ook leuk om te borrelen.
Website

Restaurante Ca Na Toneta (verplicht nummer!)
Op een plek waar je niet per se meteen heen gaat (google maar even) maar vanaf Palma een half uur rijden, en dat is het waard. Voor €50,- krijg je een achtgangen menu dat beter is dan de gemiddelde sterrenzaak. Ik heb nog nooit zulke verrassende smaakcombinaties gegeten en zulke lieve bediening meegemaakt. Echt, dit restaurant is bijna reden om naar Mallorca te gaan. (Tip: vraag bij het reserveren om een tafel op het terras)
Website 

Ca’s Patro March
Als bovenstaand geen reden genoeg is dan is Ca’s Patro March dat wel. Verstopt in een mini baaitje (zwemmen!) eet je hier versgevangen vis in een restaurant dat half in de rotsen hangt en met fenomenaal uitzicht op zee. Dit is gewoon niet te missen. Je moet wel op tijd een tafel reserveren (vraag om een plek aan de zeekant) en betalen is alleen met cash.
Website

Alles wat je moet weten over Mallorca

Hotel Cap Rocat
Zijn wij niet geweest maar is ook een klassieker en werd me door iedereen getipt. Wederom prijzige toestand, maar het schijnt zeer spectaculair te zijn.
Website

Stranden

Aangezien onze hotels zo gênant fijn waren hebben we niet zo gek veel strandjes ontdekt, dus hier ook een paar plekken waar we niet zelf zijn geweest maar wel veelvuldig getipt werden.

Cala Falcó
Deze hebben we wel met eigen ogen gezien. Heel mooi, heel sereen, kleine strandtent in een soort natuurlijke baai van rotsen. Reserveer je bedjes op tijd want anders is het altijd vol. En let op, de lunchkaart is hier krankzinnig duur.

La Calita de Portals
Klein strandje vlakbij Hotel Bendinat. Hier hebben we een dag gelegen en dat was ontzettend fijn. Spotgoedkoop (15 piek voor twee bedjes en een parasol voor de hele dag), lekker zeetje voor je neus, goedkoop barretje op links, en hoge rotsen waar je vanaf kunt springen. Half uurtje rijden onder Palma en vanaf 10:00 open. Enorme aanrader.

Verder deze strandjes, waar we allemaal niet zelf zijn geweest:
– Caló des Moro
– Cala Figuera
– Cala sa Nau
– Ponderosa Beach
– Formentor
– Port de Sa Calobra

Plaatsen

Wat je ook doet, zorg dat je Deia (zie foto hieronder) en Soller bezoekt. Beide in het noorden, en beide belachelijk mooi. Vooral Deia is niet te missen, het is een klein dorpje haast gebouwd in en op de bergen, met grandioos uitzicht over zee. Echt ga erheen, you can thank me later.

Alles wat je moet weten over Mallorca