Zo halverwege november vorig jaar, op het moment dat alle restanten van de zomer echt allang en breed vertrokken waren en de donkere koude winter zich aandiende, rolde er een mail van het Frans Bureau voor Toerisme mijn mailbox in met de vraag of ik misschien zin had om over een paar weken een weekje naar Guadeloupe te gaan. Guadeloupe. Ik had er wel eens van gehoord, maar had eigenlijk geen idee waar het nou precies lag. Google Maps vertelde me dat ik een stuk verder moest kijken dan Frankrijk, want Guadeloupe ligt in de Caraïbische zee, daar waar de zon schijnt en waar het warm is. Je begrijpt, ik had niet lang nodig om een mailtje terug te sturen met dat ik heel graag mee zou gaan. En zo geschiedde.

Algemeen

Guadeloupe hoort dus bij Frankrijk, het is een Frans overzees departement. Dat betekent dat het weliswaar aan de andere kant van de wereld ligt, maar wel onder de regering in Parijs valt. Frans is dan ook de officiële taal (al spreekt vrijwel iedereen ook Creools), de Euro is de munteenheid, en je Europese databundel werkt daar net zoals dat ‘ie in de rest van Europa werkt. Ik kan niet ontkennen dat ik erg enthousiast werd van dat laatste. Ik ben er een week geweest en dan zie je natuurlijk lang niet alles, maar als ik Guadeloupe als bestemming zou moeten typeren kom ik uit op het volgende. Ik vond het een vrolijke, makkelijke, goed bereikbare en veilige bestemming voor een luie zonvakantie met hier en daar wat actieve dingen. Want er zijn tropische en vaak zo goed als verlate tropische stranden te vinden, maar óók kun je een vulkaan beklimmen waar het 300 dagen per jaar regent en je gegarandeerd met een enorm natuurgeweld te maken krijgt. Het Caribische karakter zorgt voor een mellow en ontspannen sfeertje, alles gaat z’n gangetje en weinig mensen lijken echt haast te hebben. Ook vind ik het leuk dat het zo dichtbij andere eilanden ligt, dus wie tijd en zin heeft kan best een leuk tripje door de Caraïben maken. Les Saintes, Dominica en Sainte-Lucie bijvoorbeeld zijn vanaf de haven van Point-a-Pitre op Grande-Terre met een directe bootverbinding te bereiken.

Klimaat

Van juli tot december is het regenseizoen. Dan is het super vochtig en trekken er geregeld enorme tropische stormen over de eilanden, terwijl het ’s nachts met bakken uit de hemel kan komen. De rest van het jaar is het droog, en het is altijd rond de 30 graden. Overigens waren wij er mid december en hadden we het heel goed qua weer.

Bereikbaarheid

Air Belgium heeft sinds kort een directe vlucht tussen Point-a-Pitre op Guadeloupe en Brussel die twee keer per week in zo’n 8 uur heen en weer vliegt. Het is een relatief nieuwe maatschappij met een kleine vloot van 4 toestellen, waar ze net als mijn vrienden van Cathay een cabine hebben voor Premium Economy. Dat is een soort business class light en het is waanzinnig. Hier vertelde ik er al over. Een andere optie is om vanaf Parijs te vliegen. Wij vlogen van Amsterdam met Transavia naar Parijs, en vanaf daar met Level naar Guadeloupe. Level is een budgetairline en vliegt echt voor belachelijk lage prijzen naar Guadeloupe. Ik vond het best prima, maar je moet wel vooraf een maaltijd kopen. Een voordeel van vliegen vanuit Parijs is dat het technisch gezien een binnenlandse vlucht is, dus als je helemaal gaar uit het vliegtuig komt hoef je niet in een lange douanerij te staan, je loopt rechtstreeks naar de bagageband. Als je niet met handbagage reist that is.

De vijf eilanden

Guadeloupe bestaat uit vijf eilanden, die verrassend veel van elkaar verschillen. Het leuke daaraan is dat je dus ook met een reis naar één bestemming toch heel veel verschillende dingen kunt doen en zien. Wij hebben 4 van de 5 bezocht, en hieronder stel ik ze even aan je voor.

Grande-Terre

Grande-Terre vormt samen met Basse-Terre het hoofdeiland, en ze zijn alleen middels een smalle zeestraat van elkaar gescheiden. De twee eilanden naast elkaar hebben de vorm van een vlinder, en dat is dan ook een beetje het icoon van Guadeloupe en zie je veel en vaak op muren geschilderd. Grande-Terre is het meest populair bij toeristen en zeker aan de zuidkust zit het vol met resorts en hotels. Niet zonder reden want hier zijn echt fantastisch mooie stranden te vinden. Het eiland is verder vrij plat, hartstikke groen, het hele jaar warme en zonnig, en ideaal om met de auto overheen te rijden en wel te zien waar je uitkomt.

Basse-Terre

Hoe dichtbij elkaar ze ook liggen, Basse-Terre is echt een totaal ander eiland. Het bestaat helemaal uit bergen, met bijbehorend ander klimaat en karakter. Is Grande-Terre tropisch, makkelijk, lui, strand, Basse-Terre is juist ruig, avontuurlijk, zeer wisselvallig in klimaat, en ongelófelijk groen. Ik weet niet of je wel eens in Costa Rica bent geweest, maar daar deed het me een beetje aan denken. De stranden op dit eiland zijn zwart, vanwege de vulkaan die er te vinden is. Ik zou Basse-Terre zéker niet overslaan want ondanks dat je iets minder zonzekerheid hebt vond ik dit wel veruit het mooiste en meest interessante eiland.

Marie-Galante

Dan Marie-Galante. Een kleintje in vergelijking met de twee grote van hiervoor, er wonen zo’n 12.000 mensen. Een stuk minder dan vroeger trouwens, Marie-Galante in het bijzonder en Guadeloupe kampt met een best sterke bevolkingskrimp. Het eiland is zo rond en plat als een pannenkoek en is voorzien van een paar van de mooiste stranden die ik ooit zag. Vlakbij de haven zag ik een winkeltje waar je scooters kunt huren, en dat lijkt mij een geweldig leuke dagbesteding. Lekker op dat ding het eiland verkennen, ik teken er direct voor. Check Toto Location, volgens de site heb je er al eentje voor rond de €20,-, afhankelijk van hoe lang je ‘m huurt.

La Désirade

Deze is nog kleiner en kent zo’n 1500 inwoners. Bij La Désirade hoort nog een eiland, Petite-Terre, en dat hebben wij bezocht. Op Petite-Terre wonen geen mensen, maar wel zo’n 10.000 leguanen. Wat ik bijzonder vond aan dit eiland was dat de ene kant een ultiem tropisch palmbomenparadijs was, en dat de andere kant vrij dor en kaal was en me meer aan Schotland deed denken dan aan iets in de tropen.

Iles des Saintes

Deze hebben we niet bezocht. Jammergenoeg, want wat ik er online van zie is dit ook echt een páreltje. Het is een klein eilandengroepje, waarvan er twee bewoond zijn. Als je Iles des Saintes googelt zie je schitterende uitzichtsfoto’s, dus ik vermoed dat er een mooie hike te maken is. Maar misschien kun je ook wel gewoon met een auto of scooter omhoog rijden. Hoe dan ook, het lijkt me prachtig. Zeker heen gaan.

Wat te doen op Guadeloupe

Paragliden op Grande-Terre

We waren nog geen 24 uur het vliegtuig uit of ik hing alweer in de lucht, maar ditmaal aan een parapente. Samen met een instructeur zit je in een klein tuigje, laat je de wind je oppikken en meenemen. De instructeur bestuurt het ding, jij hoeft niet veel meer te doen dan hangen en om je heen kijken. Ik vond het bést spannend maar bovenal echt fantastisch machtig mooi. Je waant je een vogel die lekker een beetje op de wind meebeweegt, terwijl je uitkijkt op een prachtig eiland. Een enorme aanrader.
Hier te boeken

Naar het strand op Marie-Galante

Zoals gezegd, Guadeloupe zit lekker in de stranden. Op Marie-Galante hebben wij een namiddag doorgebracht op Plage de Moustique en dat was niets anders dan wandelen door een ansichtkaart. En als je naar m’n advies hebt geluisterd heb je een scooter gehuurd en kun je gewoon lekker je neus achterna op zoek naar nog veel meer plekjes.

Met de catamaran naar Petite-Terre

Vanaf Grande-Terre stapten we op bij een gigantische catamaran die ons in een paar uur naar Petite-Terre bracht. Een enerverend tochtje, want de heenweg is nógal schommelig. Meerdere mensen zaten lijkbleek van de zeeziekte en er hingen er ook een paar te kotsen over de reling. Maar goed, als je dan uiteindelijk aankomt op Petite-Terre is al dat leed wel snel weer vergeten. Tip van de kapitein: als je erg zeeziek bent kom je er het snelst vanaf door helemaal kopje onder in het water te gaan. Weer wat geleerd. Dan, wij hadden een dagtrip waar ook lunch bij inbegrepen zat en voldoende vrije tijd om te snorkelen. Vlak voor de kust zwemen baby lemon haaien, en ga je wat dieper de zee in kun je zomaar een schildpad tegenkomen. En heel veel bijzondere vissen natuurlijk. Het was ietwat toeristisch en druk doordat er meerder bedrijven zijn die zo’n dag aanbieden, maar desalniettemin een hartstikke leuke dag. En, de terugweg ging zo smooth als maar kan, dus dat was heerlijk lummelen op de boot in de warme zon.
Hier te boeken

Kajakken door de mangroves van Grande-Terre bij zonsondergang

Totaal onverwachts was dit één van de hoogtepunten van de hele trip. Je moet weten, ik heb het niet zo op kajakken. Het is een activiteit die heel vaak in persreizen zit en of het nou in Peru, Finland, Zweden, Thailand of Guadeloupe was: ik kan het gewoon niet. Ik krijg dat ding niet recht het water door, blijf steeds steken in de bochten, het is een gedoe. Dus enigszins mopperend ging ik te water om te beginnen aan de DRIE uur durende tocht. Maar lo and behold, het was ge-wel-dig. Dat kwam in eerste instantie doordat ik mijn kajak deelde met iemand die heel goed kon kajakken, dus al mijn geklungel en gestuntel van alle vorige keren werd nu opgevangen en gecorrigeerd door iemand die wist wat ze deed. Ten tweede kwam dat doordat het ontzettend mooi was om bij zonsondergang op het water te zijn, en niet alleen bij zonsondergang, de tocht ging door tot de zon helemaal onder was en we door het bijna stikdonker weer terug naar huis gingen. En wat er tóen te zien was…de gids heeft ons laten beloven dat we het niet zouden opschrijven zodat het een verrassing zou blijven, maar neem van mij aan: boek deze trip.
Hier te boeken

Wandelen over verlaten straten van Grand-Terre

Er zijn best veel mooie wandelingen te maken over de eilanden. Google even naar ‘hikes on Guadeloupe’ of iets in die trant en dan kom je al een heel eind. Wij hebben het begin van een wandeling gedaan die ik graag helemaal af had gemaakt. Navigeer jezelf naar Plage de Bois Jolan, een schitterend strand, en er loopt een wandelpad een flink stuk langs de kust. Onze gids wist ons te vertellen dat er nog veel meer van dat soort paden zijn maar die moet je dus even zelf googelen – of gewoon ter plekke ontdekken.

Het slavernij-museum bezoeken

Guadeloupe heeft helaas een rijk slavernijverleden, en dat is zichtbaar op verschillende plekken. Op Marie-Galante is een gerestaureerde plantage te bekijken bijvoorbeeld, en in Point-a-Pitre staat het vrij nieuwe slavernijmuseum Memorial ACTe. En zeker die laatste is eigenlijk wel onmisbaar als je die kant op gaat. Want ja mooie stranden zijn leuk, dit hoort er ook bij. Het is een interactief museum dat modern is opgezet, en ondanks dat het toch best veel vanuit witte perspectief laat zien is het intens indrukwekkend en aangrijpend. We stonden bijna allemaal met natte ogen weer buiten.

De vulkaan La Soufriere op Basse-Terre beklimmen

Dit vond ik misschien wel het hoogtepunt van de trip: het beklimmen van de Soufriere-vulkaan. In he zuiden van Basse-Terre kun je deze klim naar de top doen, op 1467 meter hoogte. Het is vrij bizar om de enorme weerverschillen te ervaren, want wanneer het op Grande-Terre vrijwel altijd zomers en zonnig is, op de Soufriere-vulkaan regent het 300 dagen per jaar dus kun je er gevoeglijk vanuit gaan dat ook jij niet droog de top gaat bereiken. De klim omhoog is vrij makkelijk, maar er zijn ook andere wandelpaden die niet helemaal omhoog gaan en dus nog toegankelijker zijn. Wij namen de ruote die er iets meer dan een uur over zou doen, maar voor de echte die hards is er ook een route van 4 uur. Dit alles staat aangegeven middels bordjes dus wijst zich verder vanzelf. Al snel begon het inderdaad zachtjes te regenen, en hoe hoger we gingen hoe harder de wind van zich liet horen. Eenmaal bij de top lijkt het wel alsof je in een orkaan terecht bent gekomen en klapt de wind woest wild om zich heen, is de wereld om je heen grijs door de wolken en ruik je in de verte al het zwavel van de nog actieve vulkaan. Als je op eigen gelegenheid omhoog klimt kun je naar de top komen, maar als je echt boven de krater wil komen, net als wij, dan moet je met een gids gaan. Je hebt namelijk gasmaskers nodig en ik kan je niet aanraden zonder te gaan, zelfs met die maskers voelde we het prikken en de geur is echt overweldigend. Maar al met al: een enorme aanrader. Trek trouwens wel goede schoenen aan, want door de regen is het vrij glibberig. Ik zag mensen op slippers omhoog klauteren maar dat is echt niet aan te raden. Verder is het boven vrij koud dus een lekkere warme trui is ook geen overbodige luxe, net als een regenjas of poncho.

Wall art bekijken in Point-a-Pitre

Point-a-Pitre is de grootste stad en ook de plek waar het vliegveld is, dus de kans is groot dat je hier wel terecht gaat komen. Het is op het eerstye gezicht niet de meest charmante stad, maar wie even de tijd neemt voor een stadstour ziet dat er wel degelijk een hoop moois te vinden is. Vooral doordat er ontzettend veel wall art te vinden is, en wie met een gids gaat kan ook alle verhalen erachter horen. Ik ben normaal niet super mega dol op stadstours maar vond dit echt heel leuk en interessant om te horen.

Eten op Guadeloupe

Eten is zo subjectief dat ik het altijd lastig vind daar algemene adviezen over te geven, maar wat je in ieder geval moet eten zijn acras. Dit zijn kleine deegsnackjes die veelal als borrelsnack worden gegeten of voor het avondeten, en ik kon niet meer stóppen met eten, zo lekker zijn ze. Zie je ze ergens op de kaart staan, zeker bestellen. Verder hier een paar adresjes waar wij gegeten hebben en die ik je erg kan aanraden.

G-1id (Grande-Terre)

Van de buitenkant ziet dit er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar van binnen is het echt een feestje. Gastvrouw Gisele heet je met een gigantische glimlach welkom, en het eten is heerlijk. Je rijdt er zo voorbij dus kijk goed uit voor het grote bord met de naam.

L’Eden Voile (Marie Galante)

Schitterend restaurantje aan zee, met een trap naar beneden zodat je ook nog even met je voeten in het water kunt terwijl je op je eten wacht. Echt een aanrader.

En verder

Huur een auto

Het is aan te raden een huurauto te huren, zodat je zelf het eiland over kunt touren op zoek naar leuke dingen en mooie plekken. Er zijn ook bussen en taxi’s mocht je niet willen of kunnen rijden, maar zoals ik het inschatte is het wel echt een stuk handiger om een auto te hebben. Op het vliegveld zijn die bij tal van verhuurmaatschappijen te krijgen.

Leer wat basis Frans

Zoals je van een beetje zichzelf respecterend Fransman mag verwachten wordt er niet tot nauwelijks Engels gesproken. Veel musea hebben ook alleen Franse bordjes, en als je zelf iets in het Engels vraagt krijg je 9 van de 10 keer een Frans antwoord terug. Nu hebben we natuurlijk allemaal Frans gehad op de middelbare school, maar je doet er goed aan om dat voor vertrek even een klein beetje op te krikken. Verder kom je ook een heel eind met handen en voeten maar als je net die paar basisdingen kunt (de weg vragen, eten bestellen, etc) is dat toch handig.

Al met al, ik ben blij verrast door Guadeloupe en kan het iedereen aanraden een keer die kant op te reizen. Bon voyage!


Deze reis heb ik gemaakt op uitnodiging van het Frans Verkeersbureau. Alle vluchten, activiteiten, overnachtingen en diners zijn door hen betaald. Voor meer informatie check http://www.france.fr. Maar, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen, all views are my own.