Het belangrijkste dat je moet weten is dat je NIET naar Boracay moet gaan. Nee oke, dat is flauw, ik zal een heel objectief onafhankelijk verslag schrijven – oh fuck that dit is mijn website en ik ben de baas. Kijk, ik maak er natuurlijk graag een groots theater van om te zeuren over Boracay, maar stel jij zit nu je reis te plannen en je moet keuzes maken, dan zou ik het echt laten vallen. Er zijn best plekken op het eiland die mooi en fijn zijn, maar waarom zou je in een land met meer dan 7000 prachtige eilanden naar degene gaan waar je echt heel erg moet zóeken naar schoonheid, terwijl het elders gewoon voor het oprapen ligt. Dat gezegd hebbende, als je ontzettend zin hebt in eindeloos veel drank, junk food, snackbarren, Koreanen en restaurants met TL-verlichting, Boracay is je plek.

Algemeen
Boracay is opgedeeld in stations; station 1, station 2 en station 3. Station 2 is in het midden en het meest druk, en het meest vreselijk. Station 1 is in het noorden, dit is waar alle dure resorts en hotels zitten en waar het wél mooi is. Station 3 is helemaal in het zuiden, hier is het het meest ontspannen. Kleine guesthouses, een rustig strand en geen discolampen. Er is eigenlijk één hoofdstraat, en die is loeidruk, zie hieronder. Handige eraan is dat er overal tricycles staan die je voor een min of meer vast bedrag rond rijden.

boracay filipijnen station 2

Activiteiten
Genoeg te doen, vrijwel elk hostel of hotel biedt de meest uiteenlopende dingen aan. Segway tours? Check. Parasailen? Check. Windsurfen? Check. Kitesurfen? Kajaks of kano’s huren? Check. En natuurlijk is er elke avond een pub crawl waarmee je het hele eiland over wordt gesleurd en er beslist niets van je over blijft. Wat betref ongeorganiseerde dingen, het wereldberoemde White Beach ligt voor de deur aan de westkant van het eiland. Maar vergis je niet, je bent niet de enige. Als je denkt lekker rustig op het strand te chillen heb je het mis, je ligt tussen achtduizend anderen. Maar nogmaals, als dat je niet stoort is het een strand met zand en palmbomen. Aan de oostkant van het eiland waait het flink, dus daar is de kitesurf en windsurf hemel. Niet geschikt om te zonnebaden, wegens eerder genoemde loeiharde wind.

Eten & Drinken
Tja, er is zó veel, je loopt er vanzelf tegenaan. Een paar plekken die ik niet vreselijk vond.

Red Pirates
Leuke bar, ontzettende hippie vibe en een eigenaar met lang zwart haar en een immer grote glimlach (de man in de rode top op de foto hieronder). Goede plek om in het zand te zitten en naar de zonsondergang te staren.

Sunny Side Café
Qua interieur heeft het geen reet met de Filipijnen te maken, maar ze serveren hier de hele dag ontbijt en dat is echt best goed. Avocado on toast, ei met zalm, dat soort dingen. De porties zijn enórm groot en er staat vaak gigantische een rij voor de deur van brakke mensen die hun willen kater weg eten. Je zit hier prima en het eten is goed.

Lola’s Pizza
Super klein zaakje met een paar houten tafeltjes voor de deur, spotgoedkope biertjes en prima pizza’s. Niet écht goed, zoals in El Nido, maar wel oke. In ieder geval beter dan wat je krijgt bij alle grill houses.

Villa Caemilla
Fijn rustig hotel aan de ‘goede’ kant van het eiland. Eten is niet weergaloos, maar je gaat er niet dood van.

Tree House
Mijn favoriete plek en de plek waar ik drie nachten geslapen heb en niet meer weg gegaan ben. Vrijwel alles op de kaart is best vies, maar je zit wél op een fijne plek en dat was me veel waard.

Exit Bar
Middenin de chaos van Boracay, dit is de bar waar vrijwel alle backpackers verzamelen. Heb er een avond gestaan en ach, het was oke.

Slapen
Zoals gezegd, ik zou kiezen voor iets in Station 3. Dit is waar de ‘oude’ vibe van Boracay nog het meest te vinden is, al is de commercie ook hier flink toegeslagen.

W Hostel
Ja, ik dacht dat het wel een goed idee was om even onder de mensen te gaan en dus een bed te boeken middenin Station 2. Dat was het niet. Het hostel was oke, niet echt een leuke sfeer maar de dorms zijn heel goed, want de bedden hebben gordijntjes. Daar heb ik me dus de eerste avond ontzettend achter verstopt. Oh en, de douches zijn niet héél schoon maar wel de állerbeste ooit. Veel waterdruk, een stortdouche, en ze zijn warm. Een warme douche is iets dat je al snel heel erg gaat waarderen in de Filipijnen, want vrij zeldzaam.

Mad Monkey
Wie he-le-maal naar de tering wil gaan, ga naar Mad Monkey. Dit is met afstand het grootste partyhostel van de Filipijnen, misschien wel van Azië. Er is een zwembad, dat is leuk, maar dat wordt vooral gebruikt door dronken gasten die er ’s avonds in pissen. Of seks in hebben. Kan ook. Ik ben hier een avond geweest voor een feestje en het is blóedordinair, jongens in wife beaters enzo, maar ja, wie feest wil, moet hierheen. Ik hoorde dat de dorms vrij goed zijn overigens.

Tree House
Dit is waar ik uiteindelijk rust vond. Een heel fijne plek, heel basic kamers, geen warm water, maar ontzettend oke. Heerlijke plek om de hele dag te hangen en met extreem lieve mensen in de bediening. En, met beeldige zonsondergang, zie de bovenste foto van dit stuk.

Van en naar Boracay
Er zijn vrij veel wegen die je naar Rome brengen. Het is een eiland, dus het laatste stukje moet je altijd met de boot doen. Die boot gaat vanuit Caticlan, doet er ongeveer een kwartiertje over, gaat de hele nacht door, en kost een paar euro. Dan, om in Caticlan te komen zijn er een paar opties.
– Vlieg naar het vliegveld van Caticlan. De snelste en makkelijkste optie, maar ook de duurste. Tickets hebben vaak torenhoge prijzen, dus dit ligt aan je budget of dat een optie is.
– Vlieg naar Kalibo. Vanaf daar gaan er bussen naar de haven van Caticlan, en dat ritje duurt ongeveer 2 uur. Vanaf Kalibo Airport staan er tientallen aanbieders die je erheen brengen, en waar je vaak je buskaartje en bootkaartje tegelijk kunt kopen. Dit hoef je dus niet van tevoren te boeken.
– Vlieg naar Iloilo (spreek uit; ilo-ilo). Dit heb ik gedaan. De goedkoopste optie, maar ook de langste. Van Iloilo naar Caticlan is een rit van ongeveer 7 uur, en bij Iloilo staan minder opties die je naar Caticlan brengen. De goedkoopste optie is om vanaf het vliegveld een shuttle naar de taxi’s te nemen, dan met de taxi naar busstation, dan een bus naar Caticlan. Dit duurt eindeloos. Wat ook kan, is een private van huren voor 5000 pesos (€94). Een duur geintje, maar niet als je de kosten deelt. Ik heb op het vliegveld mensen aangesproken en gevraagd of ze ook naar Boracay gaan, en of ze een busje wilden delen. Dat lukte, en uiteindelijk had ik een bussie vol en reed dus voor een spotprijs naar Caticlan.

Andersom is het een eitje. Vanaf Boracay kun je boot + bus kaartjes kopen naar alle drie de vliegvelden, naar Kalibo is 250 pesos (€4,70), naar Iloilo 375. Allemaal bij de haven te kopen, ook dit hoef je niet van tevoren te boeken. Hou er wel rekening mee dat alles lang duurt, er overal rijen staan, dus als je een vlucht moet halen, neem je reistijd ruim.

Nog steeds zeker dat je gaat? Good for you, maak ze gek, en als het je toch te veel dreigt te worden, even ten noorden van Boracay ligt een ander klein eilandje, Carabao, en daar is het wél rustig. Vanuit de haven van Caticlan is het een kleine 20 minuten, en ik heb er sterk over nagedacht om iets te boeken bij één van de drie slaapplekken op het eiland.

Veel plezier!