Een paar weken geleden was ik voor het eerst een lang weekend in Manchester, op uitnodiging van Lush. Daar vertelde ik jullie hier al over. Maar we hebben het nog niet gehad over de stad zelf, en dat is jammer, want Manchester is echt hartstikke leuk. Het is vrij klein waardoor je alles eigenlijk wel lopend kunt doen, en ook als je er maar een paar dagen bent ga je al snel het gevoel krijgen dat je de weg kent en dat je ook zonder Google Maps prima van A naar B kunt komen. En dat is leuk. Althans dat vind ik leuk. Wat ook leuk is, is dat de Engelsen echt ontzettend fijne vriendelijke vrolijke aardige mensen zijn. Al met al is Manchester gewoon een hartstikke goed idee voor een citytrip, dus daar gaan we.

Tip voor hoe onderstaande lijst het best te gebruiken: als iets je aanspreekt, voer de naam dan in Google Maps en kies ‘markeer als favoriet’ waardoor er een geel sterretje bij komt te staan. Zo heb je niet alleen het adres, maar maak je ook je eigen kaartje en heb je alles dus altijd bij de hand. Ik heb een uitroepteken gezet voor de dingen die je eigenlijk echt niet mag missen. Al moet je het natuurlijk altijd allemaal lekker zelf weten.

Algemeen

– Een kleine waarschuwing vast voor het vliegveld van Manchester, want dat staat berucht om de lange wachtrijen en om het feit dat ze super duper streng zijn bij de tassencontrole. Elke druppel vloeistof wordt resoluut gebannen en alles móet in zo’n dom klein plastic zakje zitten.

– Iets anders waar ik me enorm over heb verbaasd is het taalgebruik als het om eten aankomt. Zo is het gebruikelijk (in het Noorden van Engeland vooral) om een ‘Sunday Roast’ te doen. Maar, let op, dat noemen ze dan ‘lunch’, ook al is het avondeten. Het is een traditioneel ding dat de Britten doorgaans bij hun ouders thuis eten, en dan gaat het zo van ‘my mum makes the best Sunday Roast ever’, een beetje zoals Nederlands de stampotten of draadjesvlees van hun oma ophemelen. Sunday Roast dus, verschillende zaken waaronder The Refuge (zie onder) bieden dit aan op zondag, en tis erg leuk (en lekker!) om mee te maken. Verder noemen ze ‘tea’ niet alleen ‘thee’, maar óók avondeten, waar je dan ook thee bij kunt drinken, dus je kunt zeggen ‘you want some tea with your tea?’ Echt rare vogels hoor, die Engelsen.

Waar te slapen

Zoals gezegd, het is een kleine overzichtelijke stad, dus qua ‘slapen in het centrum’ zit je al snel goed. Met mijn Lush-tripje sliepen we in hotel Radisson Blue Edwardian, wat qua locatie echt perfect was. Je kunt dat hotel even opzoeken op Google Maps als houvast. Ik heb even gekeken op Airbnb en daar staat ook meer dan genoeg op, handig voor de budgetslaper. Qua buurtjes vond ik Northern Quarter leuk, dat zit niet aan de kant van mijn hotel maar lopend doe je daar een kwartier over, om aan te geven hoe klein de stad is. Overigens zegt dit je geen reet als je Google Maps niet erbij hebt dus mocht je inderdaad denken van ‘waar héb jij het over’, Maps heeft het antwoord.

Waar te eten

Manchester bárst van de goede horeca. Die Engelsen weten wel wat leuk leven is hoor. Wie bij Engeland denkt aan vette worsten, bonen voor ontbijt en verder alleen maar ordinaire pubs heeft het mis. Onderstaande lijst is dan ook vrij lang, en dan ben ik er maar 4,5 dag geweest. Kun je nagaan. Ook vond ik het opvallend hoeveel vegan en vega opties er waren, daar lopen ze echt enorm op voor.

Rudy’s Neapolitan Pizzeria
Of het de lékkerste pizza’s van Manchester zijn weet ik niet, maar Rudy’s zit tegenover het hotel waar ik sliep en boy oh boy wat zagen ze er goed uit. Kan vrij druk worden maar dat is een goed teken.

(!) Mackie Mayor
Ja dit was één van m’n ultieme favorieten. Mackie Mayor is een gigantische food court, nog niet zo lang open, en ontzéttend leuk. In Amsterdam heb je De Hallen, ons antwoord op het populaire foodhalconcept, en persoonlijk vind ik daar niet veel aan. Het stinkt er, is er altijd te druk, te weinig plek om te zitten en het is gewoon irritant dat je zelf je eten moet halen. Maar bij Mackie Mayor maakt dat niet uit want je bestelt weliswaar bij één van de winkeltjes (allemaal echt overheerlijk, de pizza’s lijken rechtstreeks uit Italië te zijn overgevlogen) ze komen het vervolgens wel bij je tafel brengen, en er is trouwens altijd wel een plekje te vinden. Echt een heel heel héél leuke tent. Tip: ga op de tweede verdieping aan de bar aan de randen zitten, zodat je uitkijkt op de hele hal. Klinkt nu heel abstract, als je er bent wijst het zich vanzelf. Oh en, het stinkt er niet.

Alles wat je moet weten over Manchester

Fig + Sparrow
Niet super spectaculair maar wel een heel leuke lunchroom waar je knetterlekkere boterhammen en salades krijgt. Er zitten veel mensen met laptops, je kunt aan zo’n bar in het raam zitten en de sapjes zijn top.

20 stories
Voor wie iets meer op chique wenst te gaan, dit restaurant slash bar zit op de 20e verdieping, en heeft een prachtig uitzicht over Manchester. En dat niet alleen, het dakterras is voorzien van een soort transparante iglo’s, allemaal kleine leuke zitjes, al met al, het laat zich niet zo makkelijk uitleggen maar het voelt als een soort sprookjeswereld. Binnen is het meer fancy, goede kaart, fijne hapjes, ‘mooie’ wijnen, en dus ook best een béétje aan de prijs maar hé, je bent op citytrip, gun jezelf dat. Er is niet per se een dresscode en ik droeg gewoon Superga’s en een spijkerbroek toen ik er was, maar iemand van ons groepje die later wilde aanhaken en in een soort verantwoorde joggingbroek voor de deur stond kwam helaas niet binnen. Dan weet je dat.

El Gato Negro Tapas
Ben ik niet binnen geweest maar ik liep er langs en het zag er razend gezellig en leuk uit. Mocht je zin in tapas hebben, ik zou hier heen gaan.

The Refuge
Ja dít is leuk, ooooh wat is dit leuk. Een héle grote zaak, soort grand café, en op zondag kun je hier terecht voor de ‘Sunday lunch’ zoals hierboven uitgelegd. Ook op niet-zondagen een topzaak.

Mowgli Street Food
Heb ik zelf niet gegeten maar werd mij door heel veel mensen op Instagram aangeraden. Het zit in een soort winkelcentrum voor restaurants, en dat klinkt stommer dan het is. Als in het is dus helemaal niet stom. De keuken is Indiaas en naar wat ik gehoord heb is het dus helemaal fantastisch geweldig lekker.

Bundobust
M’n andere favoriet. Hou je van Indiaas? Hier heb ik misschien wel het lekkerst Indiaas gegeten ooit. En ik ben ooit in India geweest. Er is een soort tasting menu, waarbij je allemaal kleine bakjes van de gerechten krijgt in plaats van één groot gerecht en dat is het dan. Qua interieur is het misschien niet het allergezelligst, maar als je eenmaal proeft wat er voor je staat maakt dat helemaal niet meer uit. En, extra leuk, vrijwel alles op de kaart is vegan of vega.

Waar te drinken

20 Stories
Zoals hierboven al genoemd, maar dit is dus ook heel hele leuke plek om gewoon een borrel te drinken en een beetje naar het uitzicht te staren.

Alles wat je moet weten over Manchester

Vesper
Ben ik eveneens niet geweest maar werd me eveneens meerdere malen aangeraden. Vesper is een cocktailbar. Zelf loop ik niet zo warm van cocktails maar mocht dat wel helemaal jou ding zijn lijkt dit me een prima plek.

(!) Albert’s Schloss
Dit restaurant heeft een Duitse keuken en daarom leek het me in eerste instantie niets (is er een keuken die minder sexy is dan de Duitse keuken?) maar dit is een héle grote, héle gezellige zaak, waar je prima heen kunt voor cocktails. Of wijn. Of bier natuurlijk, want Duits. Er is een open haard (yes!), zithoeken met grote leren banken (yes yes!) maar ook een giga bar waar je heerlijk aan kunt hangen (fuck yes!).

Menagerie Restaurant & Bar
Hier hadden wij ’s avonds een event van Lush. Het is een restaurant en bar, ik heb er alleen geborreld en ik zou het je niet per se aanraden omdat het nou zo’n leuke tent is, maar wel omdat het een typisch Engelse tent is en het ontzéttend lekker mensen kijken is. Engelsen gaan namelijk nogal opgedoft en gepoetst uit. Vrouwen dragen (vaak) loeistrakke jurkjes, hoge hakken en zijn helemaal door de wasstraat gehaald, en mannen doen minstens zoveel moeite. Het is ijdelheid ten top, het is Engels ten top, het is bést wel ordinair maar daarin zit ook wel echt een zekere schoonheid. Het interieur is ook een soort woonwagenkamp dat per ongeluk de jackpot gewonnen heeft: grote wit lederen stoelen, veel te grote kroonluchters, gigantische ronde tafels zodat je niemand van je tafelgezelschap kunt verstaan en natuurlijk heel veel grote vazen met nep-bloesembomen. Niet je hele avond voor omgooien maar stel je bent in de buurt is het best geinig om even binnen te lopen.

Cottonopolis Food & Liquor
Wederom een leuke, warme gezellige zaak met een gigantisch uitgebreide cocktailkaart, mooi interieur, je kunt er ook eten, al met al, gewoon weer leuk. Zoals zoveel in Manchester. Deze tent zit om de hoek van Bundobust dus stel er is daar niet meteen plek kun je hier even wachten met een glas van het één of ander.

Alles wat je moet weten over Manchester

Waar te dansen

(!) YES
YES is geen bar, geen club, geen restaurant, het is al die dingen bij elkaar en dan nog meer. Op Google staat het aangeschreven als ‘music venue’, en dekt de lading nog wel het best. Wij waren bij de openingsavond, echt gloedje nieuw dus. Er zijn vier verdiepingen, en op elke verdieping gebeurt weer iets anders. Beneden is de ‘main bar’ en ook de plek waar je street food kunt krijgen, op de tweede verdieping is bijvoorbeeld een zaaltje met podium waar elke keer een andere programmering zal zijn, en dan is er bovenop ook nog een beeldig terras. Elke zaal heeft een totaal andere vibe, de muziek staat hard waar ‘ie hard moet staan maar niet té hard op de plekken waar je elkaar gewoon wil kunnen verstaan. Zoals gezegd, ik was er tijdens de openingsavond, dus over het publiek kan ik niet veel zeggen. Toen was dat een ontzettend leuke mix van mensen in alle vormen soorten en smaken, maar wat het ‘reguliere’ publiek is of wordt weet ik niet, al zal het vast niet veel verschillen. Online las ik dat ik het overdag ook open is, en dat je dan meer dan welkom bent om met je laptop gebruik te maken van de super snelle wifi.

Coyote Ugly
Ja geloof het of niet, maar er is dus een echte Coyote Ugly bar. Compleet met dansende meisjes op de bar, een rodeo bull in de hoek, en een jukebox met countrymuziek. Best heel grappig om even heen te gaan. Tenminste, als je de film Coyote Ugly kent en net als ik warme herinneringen koestert aan het muzikale LeAnn Rimes-tijdperk.

Alles wat je moet weten over Manchester

G-A-Y Manchester
Manchester heeft een levendige gayscene waarbij net als in Amsterdam veel in één straat zit, waardoor het daar dus heel leuk barhoppen is. G-A-Y is helemaal behangen met tv-schermen waar videoclips van de liedjes die je hoort worden afgespeeld, wat het uitstekend meedansen maakt. Gigantische zaak trouwens.

Wat te doen

Manchester Cathedral
Prachtige kathedraal in het midden van de stad. Ik liep er op een zondag binnen en viel met m’n neus in de boter: een muziekgroepje was aan het repeteren. Kerken en musea zijn trouwens in de hele UK gratis. Dus daar hoef je het niet voor te laten.

The Printworks
Dit is een soort gigantische overdekte entertainmentstraat. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen, maar stel je voor dat een stukje van de stad was afgedekt met een dak? Zo dus. Soort heel grote studio? Nee ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat het heel leuk is; er zijn een paar barren en restaurants, en vooral is de bioscoop de grote publiekstrekker. Zelf hou ik erg van in het buitenland naar de bioscoop gaan dus mocht je dat ook vinden is dit een leuke optie.

Cat Café
Jaaaa Manchester heeft een kattencafé! Heel grote zaak en overal liggen grote dikke pluizige poezen te slapen. Er kan een kleine rij voor de deur ontstaan maar als aan het eind van een rij poezenknuffels staan te wachten is zo’n rij helemaal niet erg.

(!) The John Rylands Library
Prachtige oude bibliotheek, je waant je even helemaal in Harry Potter-sferen. Je mag hier ook je studieboeken of laptop meenemen om een dag te studeren/werken, en ik zag mezelf daar al helemaal zitten tijdens m’n studie. Of nu trouwens. Maar goed. Ook zonder dat is het leuk om er even in te lopen.

Alles wat je moet weten over Manchester

Winkelcentrum Arndale
Een winkelcentrum zo groot als heel Amsterdam. Ongeveer. Alle winkels zijn hier dus mocht je enorme shopdrang hebben, Arndale is waar je wezen moet.

Liverpool
Afhankelijk van hoe lang je er bent, maar Liverpool ligt op een klein uurtje treinen en is óók een heel erg leuke stad. Mocht je gaan, check dan hier Alles Wat Je Moet Weten Over Liverpool.

Veel plezier!