Goed, ik was dus in Florence, en ik had jullie tips beloofd voor waar te gaan en te staan. Dat duurde even wat langer want life happend maarrrrr hier ben ik dan! Florence dus. Wát een stad, vul hier een hoop superlatieven in want het is awesome. Dan, ik ging erheen om even niet in Amsterdam te zijn (das gelukt), en om op veel fijne mooie plekken een begin te maken aan mijn BOEK (das ook gelukt). Had ik hier trouwens al wel over het boek verteld? Nee he. Dat komt binnenkort dan nog een keer. Voor nu, dit is waar je wezen moet in Florence.

Waar te slapen

In het kaartje hieronder zie je Florence en heb ik wat plekken aangegeven. Dat praat wat makkelijker. De rode cirkel is het echte centrum, met alle culturele hoogtepunten en bijbehorende drukte (toeristen). Ik had een prima guest house pal achter de Duomo (Tourist House Duomo) waar ik €75,- betaalde voor een simpele maar verder helemaal goede kamer, met een eigen badkamer. Maar, die was wel ergens anders in het hotel, dus ik moest een stukje over de gang. Vond ik niet erg, gezien het bedrag dat ik voor die kamer betaalde.


Booking.com

Als je op Booking.com zit te zoeken, alles binnen de rode cirkel (zie plaatje hieronder) is qua locatie top. Maar, liever sliep ik ergens in de groene cirkel, omdat ik dat buurtje leuker vond. Zit je íets verder weg van de toeristische attracties, maar de stad is super klein dus dat maakt echt niet zoveel uit. De paarse kring is meer buiten de stad maar wel een stuk groener en dus rustiger. Kan ook een overweging zijn. De blauwe pijl wijst naar Fiesole (spreek uit: vjézolé), een klein dorpje net buiten de stad, op de heuvel, met waanzinnig uitzicht. Voor wie wel binnen een half uur in Florence wenst te zijn, maar óók een heuvelachtig paradijs om zich heen wil hebben. Als dit plaatje te klein is kun je er even op klikken en dan wordt ie groot. Duurde tering lang voordat ik doordat hoe dat moest dus beter maak je er gebruik van en KLIK JE ER EVEN OP.

Restaurants Florence

Waar te eten

Rode cirkel

Konnubio
Op drie keer struikelen van de Duomo. Grote fijne zaak, klassiek Italiaans, met klein zitje voor de deur. Heb hier niet gegeten maar wel glas wijn voor de deur gedronken en dat was heerlijk. Net als het eten dat ik steeds voorbij zag komen.

Trattoria Enzo & Piero
Ook klassieke Italiaanse zaak met góddelijk eten voor heel overzichtelijke prijzen. Ook leuk, een gezellig terras voor de deur waar je met de lunch vol in de zon zit. Mocht je dat willen natuurlijk. Tip: bestel de pasta met truffel. Met €16,- wel het duurste op de kaart maar zo zó ZO lekker dat het het helemaal waard is.

Nobile Bistro
Als ik in Florence zou wonen zou ik hier elke dag mijn dag beginnen. Op een heerlijk plein (Piazza di Madonna Degli Aldobrandini, die naam alleen al!) zit dit piepkleine zaakje met mooi terras. Goddelijke focaccia’s voor €4,- die groot genoeg zijn om tot ver na de lunch op te teren. Vanaf een uur of 12 staat het terras in de zon, tis maar dat je het weet.

All’Antico Vinaio
Heel beroemd gezien de grote rij voor de deur, maar ga er zéker in staan want deze broodjes zijn belachelijk lekker. En écht loeigroot. Ik at er eentje om een uur of 10:00 en moest tot 15:00 niet aan eten denken. Wat ook weer een nadeel kan zijn, natuurlijk.

La Menagere
Ben ik niet geweest maar is me door iedereen aangeraden. Waarom ik er dan niet ben geweest? Ja geen idee eigenlijk. Stom. Spijt! Wel weer een goede reden om terug te gaan.

Obica
Voor wie wat meer op stand wil. Bloedmooie zaak, zeer Instagram-waardig. Vast heel lekker, maar ook hier ben ik alleen even langs gelopen en heb ik niet gezeten.

La Prosciutteria
Ben ik ook niet geweest want ze hebben geen buiten zitten en ik wilde alleen maar buiten zitten. Maar mocht je er in de winter zijn, de planken met kaasjes en hammetjes die ze hier tevoorschijn toveren zijn waanzinnig.

Via Faenza (straat)
Straatje vlak achter de Duomo vol met kleine restaurantjes. Als dit in je eigen stad zit zou je het vast te toeristisch te vinden, maar aangezien je in Florence een toerist bent lijkt me het prima. Ik heb er fijn gezeten in ieder geval.

Groene cirkel

Piazza Santo Spirito (plein)
Mijn favoriete plein in heel Florence denk ik. Niet dat ik alle pleinen heb gezien maar het klinkt wel leuk. Op zondag is er een antiekmarkt (leuk) en de rest van de week niet. Veel terrassen, veel zon, en wie aan het eind van de dag een borrel in ondergaande zon wil doen, dit is waar je wezen moet.

Borgo Antico
Op dat plein, mega fijne plek.

Gustapanino
Ook op dat plein, ook een mega fijne plek. Vond dit zo fijn dat ik er twee keer heb gezeten en das best vaak in een trip van 2,5 dag.

Enoteca Pitti Gola e Cantina
Vlakbij dat plein, en je verwacht het niet, maar ook een topplek.

Blauwe pijl (Fiesole)
Fiesole is te bereiken met de Hop on Hop off-bus, daar zo meer over, maar ook een ‘gewone’ bus gaat hierheen. Je moet zelf even checken welke lijn maar dat kan Google Maps gewoon voor je doen. Fiesole is heel mooi, heel klein, heel sereen, heel klein-lief-Italiaans-drop, heel erg leuk om te bezoeken voor een middagje. Maar je kunt het natuurlijk ook omdraaien en híer een paar dagen slapen. Naar het centrum van Florence is het iets meer dan een half uurtje rijden met de bus, dus daar hoef je het niet voor te laten. En dan zit je wel bovenop de heuvels met fenomenaal uitzicht, en veel hotels hier hebben een zwembad en das leuk.

Restaurant Aurora
De plek hieronder op de foto, hoeft het nog meer aanbeveling? Denk het niet. Gewoon echt heel mooi, met lullige plastic stoeltjes want hé het blijft wel Italië. Oh en, zoals zoveel Italiaanse restaurants is deze tent dicht tussen lunch en diner. Check even de openingstijden dus zodat je niet voor een dichte deur staat.

Terrazza 45
Was dicht toen ik er was maar zag er vanaf de weg heel héél mooi uit, en wat ik op Google Images kan zien is het uitzicht hier nog mooier. Zou hier graag nog een keer komen kijken. 

Blu Bar
Beetje doorsnee Italiaans café, maar wel met giga terras met eenzelfde uitzicht als op de foto hierboven. Ik heb hier lang in de brandende zon gezeten en ontzettend gelukkig zitten zijn. Kijk maar.

Waar te drinken

Ik ben niet echt uit gegaan want ik ben oud en saai, maar heb wel een paar leuke dingen.

Rivalta Café
Zie ook de onderste foto van deze post, het is het café met de witte parasolletjes. Deze plek zit zoals je ziet naast de Arno en bij zonsondergang haalden veel mensen hier hun drankje en gingen dan lekker hangen met straat kijkend naar de zon. Ik liep er op zaterdagavond langs en toen was het volle bak en mega gezellig.

Rooftop bars

La Terrazza
Als je de foto hieronder ziet hoef ik verder volgens mij niet uit te leggen waarom je hier heen moet toch? Deze rooftop zit bovenop het Contintentale Hotel, één van de mooiste (en duurste) hotels van de stad. La Terrazza is vanaf 14:00 open en je kunt hier alleen drankjes doen, geen eetkaart. Kom ook echt om 14:00 want het wordt heel snel heel druk en dan heb je geen plek en das kut. Oh en, neem ff flinke stapel poen mee want het is hier DUUR. Frisdrank €7,-, goedkoopste glas wijn €12,-, dat werk. Maar mooi en fijn is het wel.

Grand Hotel Baglioni
Toen ik er was was het dak nog dicht (kon wel janken) maar als het open is, dan is het móói. Google maar even. Ook hier: duur. Maar ook hier: voor mij zou het het waard zijn. Maar goed ik heb dan ook een groot zwak voor rooftops.

Grand Hotel Minerva, Three Sixty Bar. 
More of the same. Heel mooi, heel duur, maar heel leuk.

Wat te doen

Hop on Hop off bus
Hier gaan we het nog een keer uitgebreider over hebben maar ik vind de Hop on Hop Off-bus dus een geniaal ding. Voor minimale euro’s krijg je de hele stad te zien, terwijl je met je kop in de zon zit en je haren wapperen in de wind. What’s not to like! Die bus bracht me in Fiesole, en alleen al daarom was het een feest. En omdat je door landschappen zo mooi als hieronder op de foto rijdt. Topding, die bus.

De grote belangrijke culture high lights
De Duomo, Uffizi, David of Michelangelo; je kent ze wel. Florence barst uit haar voegen van kunst en cultuur. Als je in het voorjaar of zomer gaat; je bent niet de enige. Sta vroeg op, regel je kaartjes van tevoren, of zorg dat je zin hebt in rijen van 3 uur. 

Palazzo Vechio
Vond ik heel leuk, vooral omdat je een toren kunt beklimmen met geweldig uitzicht over de stad, zie bovenste foto van deze post. Kost je een tientje, krijg je veel plezier en schoonheid voor terug. En de rij was niet lang. Dat helpt ook.

Fiesole
Inmiddels moge het duidelijk zijn dat ik Fiesole heel leuk vind denk ik.

Boboli tuinen
Voor wat meer groen om je heen, bééldschone tuinen. Echt het type tuin dat je bij een Disney-sprookje denkt. Neem wat lekkers mee in je tas en ga hier lekker picknicken. Of eindeloos verdwalen in de miljoenen paadjes en tuintjes. Hemelse plek. Kijk hier maar.

Piazzale Michelangelo
Giga toeristending maar ook wel een giga plein met waanzinnig uitzicht. Ook heel goede spot voor de zonsondergang. Of opgang. Als je van vroeg opstaat houdt.

IJs van Camillo + zonsondergang
Haal een ijsje bij Camillo, één van de beste ijszaken van de stad, wandel naar de Arno, ga op het randje zitten en zie de zon in het landschap zakken. Magisch mooie plek.