Zoals ik hier al zei is mijn eerste en belangrijkste tip voor iedereen die een reis door de Filipijnen aan het plannen is: maak het niet te dol. Als in, probeer niet te veel te willen in een te korte tijd want van A naar B komen duurt vaak gewoon ontzettend lang. Niet dat het de moeite niet waard is, maar het is gewoon zonde als je vakantie van 3 weken voor 50% van de tijd wordt doorgebracht in boten, bussen of vliegtuigen. Toch?

Dan, over tot de titel van deze post, welke route ga je doen. Laat ik beginnen met mijn route, die veel van de hoogtepunten afvinkt. Let wel, ik had hier ongeveer 6 weken de tijd voor.

Manila – Coron – El Nido – Puerto Princessa – Boracay (via IloIlo) – Cebu – Bohol & Panglao – Siquijor – Mactan – Siargao – Manila (via Cebu).

algemene wijsheden

– Doe goed huiswerk naar het weerbericht. Ik heb 2,5 week in de tyfoons gezeten en ik kan je zeggen, daar is echt geen bal aan. Het klimaat van de Filipijnen is moeilijk te voorspellen en ontzettend plaatselijk, maar globaal zijn er wel droge en natte seizoenen aan te wijzen. Check dit goed dus.

– Als je lang van tevoren je binnenlandse vluchten boekt kun je vaak voor een paar tientjes vliegen. Hoe langer je wacht hoe duurder ze worden, en dan kunnen tickets van €20,- opeens voor ruim €200,- over de toonbank gaan. Maar dit is een persoonlijke afweging die je moet maken: van tevoren boeken en dus je plan vastleggen, of voor spontaan reizen kiezen en een hogere prijs voor je ticket betalen.

– Manila is een draak van een stad (lees maar) en moet je niet blijven en alleen gebruiken als startpunt.

– Puerto Princessa en Cebu City komen veel voor in deze routes, maar zijn allebei vrij saaie plekken. Alleen, ze zijn wel de perfecte plekken om bussen en vliegtuigen te pakken. Je komt er dus bijna niet onderuit.

Goed nu we dat gehad hebben, hierbij 4 routes.

Reisroute 1 – Palawan

De eerste is de makkelijkste. Heb je maar 2 weken? Of ben je gewoon niet zo van het vele verplaatsen en wil je vooral veel prachtige stranden en enorm veel ontspannen? Dan is dit je route, geheel en al op Palawan, het langwerpige eiland dat in het westen van de Filipijnen ligt. De reisroute begint in Manila. Van Manila vlieg je naar Coron alwaar je vast een paar dagen in het ritme komt van slapen, zonnen, eten en drinken. Neem een paar dagen de tijd voor het eiland (dat eigenlijk Busuanga heet, maar iedereen noemt het steeds naar het hoofdstadje Coron) en ga dan met de boottour van Buhay Isla naar El Nido. Heb ik ook gedaan, lees er hier alles over, was het mooiste ooit. Dan een paar dagen chillen in El Nido (lees hier wat je daar moet doen), vervolgens met de bus naar Port Barton, een klein plaatsje dat enorm favoriet is bij reizigers. Uiteindelijk moet je de bus naar Puerto Princessa pakken, want vanaf daar vlieg je direct naar Manila, en dan weer naar huis. Puerto Princessa zelf is niet zo heel indrukwekkend dus hier hoef je niet heel lang te blijven. (Klik op de kaart om groter te zien)

reisroute filipijnen palawan

Reisroute 2 – Palawan & Cebu

Voor wie wat meer wil zien combineren we Palawan met Cebu. De route begint in Manila, vanwaar je vliegt naar El Nido voor een paar dagen ontspannen, lees hier wat je er allemaal kunt doen. Na El Nido is het leuk om Port Barton nog even te bekijken, dat een paar uur met de bus onder El Nido ligt. Vervolgens pak je weer een bus, ditmaal naar Puerto Princessa. Hier hoef je niet te blijven, je bent er alleen om een vlucht te pakken naar Cebu City. Cebu is een groot stuk land waar ontzettend veel te doen is. Het vliegveld wordt steevast Cebu genoemd, maar éigenlijk ligt het in Mactan, een klein eilandje ten oosten van Cebu City. Cebu City is een soort klein Manila en dus vrij vreselijk, maar Mactan is stiekem best leuk. Prima plek dus om een mooi resort te boeken en nog even te chillen. Dan, wie met walwishaaien wil zwemmen moet naar Oslob, een paar uur met de bus van Cebu City. De weg gaat langs de kust en is een prachtige rit. Na Oslob (meeste mensen blijven hier maar een nacht) kun je verder afzakken naar Dumaguette. Ik ben er niet echt geweest, alleen als doorreispunt, maar ik hoor van veel mensen dat Dumaguette eigenlijk hartstikke leuk is en dat er veel te doen is. En, vanaf Dumaguette kun je prima een dagtochtje maken naar Siquijor, dat op een uurtje varen ligt. (Klik op de kaart om groter te zien)

Reisroute filipijnen cebu palawan

Reisroute 3 – Cebu & Palawan

Als ik met de kennis van nu mijn reis zou plannen zou ik deze route maken. Zo eindig je namelijk met Palawan en dat is eigenlijk wel het hoogtepunt van de Filipijnen (vond ik). Dus, van Manila vlieg je naar Cebu, niet daar blijven en meteen door naar de haven en de boot naar Tagbilaran (Bohol) pakken. Dan met de taxi naar Panglao, en hier een paar dagen blijven voor strand, zee, de Chocolate Hills en de Tarsiers (zie foto bovenaan deze post), lees hier alles wat je er kunt doen. Vervolgens zak je verder af naar Siquijor (met de boot), een ge-wel-dig eiland waar toerisme nauwelijks bestaat en je echt tot rust gaat komen, hier een reisgids. Als je helemaal zen bent moet je je even voorbereiden op een flinke reisdag. Van Siquijor ga je namelijk uiteindelijk naar Puerto Princessa (PP), en er zijn meerdere manieren om dat te doen. Of ja gaat vanaf Siqijor met de boot/bus naar Cebu City en pakt vanaf daar een vliegtuig naar PP (vaak vlieg je dan via Manila). Maar Dumaguette heeft ook een vliegveld, dus het loont om even te puzzelen of dat ook een optie is. Eenmaal aangekomen in PP pak je een bus naar El Nido, daarna met Buhay Isla naar Coron en dan meteen weer door naar Manila. Deze reis kan je in 3 weken doen, voor 2 weken is het teveel.  (Klik op de kaart om groter te zien)

Reisroute Filipijnen cebu palawan

Reisroute 4 – Van de gebaande paden

Voor wie het helemaal anders wil doen en niet vies is van flink wat reizen. Je begin in Cebu City, vanwaar je een busrit doet naar het meest Noordelijke puntje van Cebu. Daar pak je een boot naar Malapascua, een eiland dat extreem geliefd is bij duikers. Daarna neem je een bus en boot naar de overkant, naar Palompon. Er zijn meerdere routes mogelijk en allemaal afhankelijk van het seizoen, dus dit moet je even zelf checken. Palompon is niet veel aan, MAAR! Ik stuur je er natuurlijk niet zomaar heen. Palompon is namelijk de plek vanwaar je naar Kalanggaman Island kan, en ik heb ontzéttend geprobeerd er te komen maar toen ik er was kon dat niet ivm regenseizoen. Google Kalanggaman Island maar even, dan snap je waarom het de moeite waard is. Na dit droomeiland ga je met bussen en boten naar Surigao waar je prima even kunt blijven. Maar het echte doel is Siargao, 4 uur met de boot van Surigao. Siargao is één van de meest afgelegen eilanden van de Filipijnen en dus nog ontzettend rustig en stil. Klik hier voor een reisgidsje. Dan, vanaf Siargao gaat één vlucht per dag van en naar Cebu, dus boek op tijd. Van Cebu vlieg je meteen door naar Coron (of El Nido) voor nog een paar dagen enorm chillen en daarna is het tijd om naar huis te gaan. (Klik op de kaart om groter te zien)

Reisroute Filipijnen

Nog vragen? Stel ze hieronder in de comments.

Lees hier alle stukken over de Filipijnen